Klaar om op te schalen? Nieuwe oproep 'Schaalklaar'

Publicatiedatum

Schaalklaar is een nieuwe subsidie voor bedrijven tussen 1 en 5 jaar die de ambitie en het potentieel hebben om op korte termijn op te schalen. Vooraanmelden kan vanaf 1 mei.

Voor snelgroeiende bedrijven

'Schaalklaar' stimuleert jonge beloftevolle bedrijven om een groeisprong te maken. Bedrijven die het potentieel en de ambitie hebben om op korte termijn op te schalen, kunnen financiële ondersteuning krijgen voor hun groeiplannen. Het is niet de bedoeling om de scale-up fase zelf te steunen, maar wel om de onderneming ‘schaalklaar’ te maken. De steun kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitbouwen van een team, investeringen in productiecapaciteit of automatisatie van (productie)processen. 

Bedrag

De steun bedraagt maximaal € 350.000 over een periode van maximaal 3 jaar. De aanvraag betreft het hele project. De subsidie dient om de onderneming schaalklaar te maken met activiteiten die niet steunbaar zijn via andere innovatiesteuninstrumenten zoals bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies, onderzoeksprojecten of ontwikkelingsprojecten. De begrote kost moet minimaal € 500.000 bedragen. De uitbetaling van de subsidie is afhankelijk van het behalen van de mijlpalen aangegeven in het projectplan.

Verplichte vooraanmelding

Potentiële kandidaten kunnen zich vooraanmelden (fase 1) vanaf 1 mei 2024 tot 31 juli 2024. De verplichte vooraanmelding is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven aanzienlijke inspanningen investeren in de volledige uitwerking van een project, om uiteindelijk niet in aanmerking te komen voor steun. 

De definitieve subsidieaanvragen (fase 2) kunnen tussen 27 mei 2024 en 15 september 2024 ingediend worden. De oproep wordt afgesloten na ontvangst van 40 projecten met positieve vooraanmelding. Daarvan worden de 15 beste projecten gesteund.

 

Belangrijke data 

  • 1 mei - 31 juli: Verplichte vooraanmelding
  • 27 mei - 15 september: Indiening projecten
 

Delen: