Jongeren bedenken toekomstgerichte oplossingen voor duurzame steden en gemeenten

Publicatiedatum
Circulaire ketens, duurzaamheid, ecologie, klimaat, … Vandaag niet meer weg te denken in onze steden en gemeenten. De roep om verandering is groot, maar hoe begin je eraan? Het STEM-traject ‘Mijn duurzame stad’ organiseert met steun van VLAIO in juni 2023 een driedaagse hackathon voor jongeren. Vaardigt jouw stad of gemeente een team af?

Meerdere teams van vijf tot acht jongeren van zestien tot achttien jaar laten zich inspireren door duurzaamheidsexperten en getuigenissen uit binnen- en buitenland. Daarna kunnen ze tijdens de hackathon brainstormen, oplossingen bedenken en prototypes bouwen. Alles wordt professioneel begeleid door Junior Argonauts, VITO, Mondea en The Argonauts.

De hackathon sluit af met een jury en prijsuitreiking, waarvoor een breed publiek uitgenodigd wordt. Jongeren pitchen hun concepten en zetten jouw duurzame stad of gemeente in de kijker.

Laat jongeren meebouwen aan de toekomst

Heeft jouw stad of gemeente al een case op het oog? Ga er dan nu echt mee aan de slag. Vaardig één of meerdere teams af naar deze hackathon. De partners van het STEM-traject ondersteunen je met communicatiemateriaal en delen de deelname van jouw stad of gemeente uiteraard ook via hun kanalen.

Per team betaalt de stad of gemeente een bijdrage van 2500 euro. Elke deelnemende jongere draagt 45 euro bij in de onkosten. In ruil krijgen ze een volledig programma op een inspirerende locatie, begeleiding door experten, vervoer per trein, eten en drinken. Interesse? Schrijf je hier in.

Nood aan STEM-competenties

STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. STEM-competenties zijn noodzakelijk om grote maatschappelijke uitdagingen zoals digitalisering, duurzaamheid en gezondheidszorg met de nodige innovatiekracht aan te pakken. Dertien trajecten, waaronder ‘Mijn duurzame stad’, kregen steun van VLAIO in een oproep naar STEM-trajecten om kinderen en jongeren in een buitenschoolse context warm te maken voor wetenschap, technologie en innovatie, zodat ze kiezen voor STEM-opleidingen en -beroepen.

De Vlaamse regering streeft naar een STEM-academie in iedere gemeente. Vorig jaar hebben STEM-partnerschappen en STEM-academies dankzij financiering en ondersteuning een 200-tal gemeenten bereikt.