Inspirerend draaiboek: Torhout werft en winkelt

Publicatiedatum

In de stad Torhout zorgden grote openbare werken voor een vernieuwing van de stadskern. De impact van deze werken op het handelsapparaat was niet te onderschatten. Torhout wist de gevolgen te beperken en zocht naar opportuniteiten, onder meer via het EFRO-project ‘Torhout werft en winkelt’. Zo creëerde de stad nieuwe kansen voor handel en horeca. Het doorlopen traject en de geleerde lessen bundelde de stad nu in een draaiboek en deelde het op overlegtafels van de VVSG. 

Bron: stad Torhout

Torhout werft en winkelt 

De grote werken om de stadskern te vernieuwen waren geen lachertje. Zeker niet onmiddellijk na de coronacrisis. Integendeel, het had een zware impact op de lokale handel en horeca. Het stadsbestuur van Torhout ontkent niet dat dit een lastig parcours is met gevolgen, maar je kan de gevolgen wel beperken.  

Stad Torhout dacht na over een visie met een totaalbeleving voor inwoner en bezoeker. Daarbij kwam de nadruk te liggen op een toegankelijke stad (verkeerscirculatie en parkeren) en een sterke stadskern. In dat kader diende de dienst Lokale economie in mei 2020 een EFRO-project in, Torhout werft en winkelt. Het EFRO-project omvatte specifieke acties voor handel en horeca en ambulante handel tijdens de stadskernvernieuwing. In 2021 deed de stad een beroep op de expertise van De Profploeg die de basis legde voor een strategisch-commercieel plan dat samen met Kernpunt werd uitgetekend na de stadskernvernieuwing. 

Ondanks alles werden de winkels en de horeca – zowel in, als buiten de werfzone – zo veel als mogelijk begeleid om deze periode van hinder vlot door te komen. De stad Torhout is er behoorlijk trots op. 

Essentiële sleutelmethodes 

Een aantal sleutelmethodes waren essentieel. Zo was er een doorgedreven participatietraject waarbij inspraak en betrokkenheid voorop stonden. De handelaars en ondernemers in het centrum werden in 2016 reeds betrokken met het grote plan om de stad te vernieuwen. Individueel en in groepstraject doorheen de volledige periode van het stadskernvernieuwingsproject.  

Stedelijke communicatie via diverse kanalen is een continu gegeven om te informeren, problemen te voorkomen, problemen op te lossen, een traantje te begrijpen en om moed te geven. De samenwerking vanuit het centrummanagement Torhout Handelt! werkte aan een psychologische 'positieve' inzet. Het werfkantoor was laagdrempelig om snel te schakelen. De andere aanpak om handelsevenementen te ondersteunen was essentieel. 

Winkelgericht denken bij de vernieuwing van de stadskern was de focus. Torhout startte met de kans om veranderingen door te voeren als essentiële voorwaarden om klanten, bezoekers en burgers aan te trekken om te winkelen, te genieten en Torhout te omhelzen. Zo heeft de stem vanuit de lokale economie gezorgd voor shop en go-parkeerplaatsen in functie van snelle aankopen en circulatie, voor een winkelparking ter compensatie van de verdwenen parkeerplaatsen op de markt, een leesbaar parkeerregime, een ander bijna gratis parkeerregime, nieuwe lokale koopinstrumenten, enz. 

Het vernieuwde marktplein met stadhuis

Ervaringen gebundeld in draaiboek 

De resultaten van het EFRO-project komen aan bod in een draaiboek. De volgende elementen worden besproken: 

  • Behoud en dynamiseren van het winkelaanbod 
  • Winkelgericht parkeren als ondersteuning tijdens openbare werken 
  • Communicatie gericht op economie 

Er zit een heel verhaal achter van zweet, tranen en succes. Dit lees je in het draaiboek Torhout Werft en Winkelt! Ben je op zoek naar de goede tools en praktische tips om je handelsapparaat te begeleiden tijdens gewaagde openbare werken? Vraag het draaiboek "Torhout Werft en Winkelt" aan bij ann.vanassche@torhout.be.  

Overlegtafel van VVSG 

Op vrijdag 29 september 2023 mocht Ann Vanassche (stad Torhout) dit inspirerend verhaal ook uitgebreid brengen op een Thematische Overlegtafel Centrummanagement van de VVSG te Brussel. De Regionale Overlegtafel Economie was op 9 oktober te gast in de stad Torhout waardoor de deelnemers ook zelf de vernieuwingen konden ontdekken. Ann kon op beide momenten haar ervaringen delen met een grote groep van steden en gemeenten in de provincie West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen. 

Steun 

Het project Torhout werft en winkelt kwam tot stand met de steun van Europa en ontving hiervoor een subsidie van 208.000 euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Daarnaast ontving het project ook Vlaamse cofinanciering vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen, namelijk 104.000 euro.  

 

Delen: