Hoe start je met artificiële intelligentie als kmo?

Publicatiedatum

ChatGPT bracht het AI-gebruik van bedrijven in een stroomversnelling. Meer ondernemers experimenteren met artificiële intelligentie. Maar met welke kansen en struikelblokken houd je best rekening? Hoe start je als kmo met AI? Wie kan jou helpen? Dat vertellen VLAIO bedrijfsadviseurs Celina Buyle en Thomas Vervaet. Ze helpen en begeleiden ondernemingen met innovatieve projecten rond digitalisering, data en artificiële intelligentie.

Interview bedrijfsadviseurs

ChatGPT accelereerde het gebruik van AI binnen kmo’s

Generatieve AI, waaronder ChatGPT, zorgde voor een acceleratie op vlak van artificiële intelligentie binnen kmo’s. “Er is experimenteerdrang. Veel ondernemers willen iets met AI doen”, zegt Thomas. “De laatste jaren is het zelf gebruiken van AI ongelooflijk toegenomen. Een groot aantal bedrijven gebruikt generatieve AI, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ze zelf iets met AI ontwikkelen. Dat passief gebruik, als ik het zo mag noemen, is wel gigantisch gegroeid.”

Celina geeft een concreet voorbeeld: “Wat ik zie als een gevolg van generatieve AI, is dat veel bedrijven aan de slag willen gaan met interne teksten. Dat kunnen interne beleidsdocumenten of handleidingen zijn voor hun medewerkers, maar dat kunnen ook mails naar de klantendienst of berichten op sociale media zijn waar ze inzichten uit willen halen. Ik merk wel dat nu heel veel bedrijven die tekstuele input gaan doorpluizen of daar zelf met AI op gaan werken.” 

De conclusie? “Meer bedrijven willen weten wat artificiële intelligentie is, wat ze met AI kunnen doen en wat dat kan betekenen voor hun bedrijf”, vult Celina aan. “ChatGPT zorgde ervoor dat de vragen die bedrijven ons stellen heel vaak draaien rond generatieve AI, waarbij ze die generatieve AI willen gaan inzetten om meer gepersonaliseerd te werken of interne productiviteitswinsten te hebben. Bijvoorbeeld door een chatbot met een onderliggend taalmodel in te zetten om gerichter op de vragen van hun klanten te kunnen antwoorden. Zo moeten zij de website niet meer doorpluizen.” Thomas: ”Hoewel generatieve AI dus vaak de aanleiding vormt voor bedrijven om te bekijken wat ze met artificiële intelligentie kunnen doen, is AI natuurlijk veel meer dan enkel die generatieve taalmodellen.”

Celina Buyle

Meer bedrijven willen weten wat artificiële intelligentie is, wat ze met AI kunnen doen en wat dat kan betekenen voor hun bedrijf.

Celina Buyle
bedrijfsadviseur bij VLAIO

De kansen van artificiële intelligentie

AI biedt heel wat kansen op vlak van productiviteitswinsten en mogelijkheden tot personalisatie. Daarbovenop zorgt het ook voor ontzorging. Celina: “Tijd is nog altijd heel schaars. Je moet zorgen dat zowel jouw eindklanten, als jouw interne medewerkers hun tijd op de juiste plekken kunnen gaan investeren. Het is vermoedelijk interessanter om jouw medewerkers inzichten uit meerdere teksten die zijn samengevat door generatieve AI te laten vergelijken, dan ze zelf een volledige tekst te laten lezen. Dat is niet efficiënt.”

Starten met AI? Volg deze tips

Tip 1: Geen technology push, maar een market pull 

Wie wil starten met AI, start best vanuit een concrete nood. Thomas: “Als de vraag is waarom of wanneer AI inzetten, dan is het antwoord: als je business case klopt. We merken soms dat bedrijven eerst kijken naar een toffe technologie en nadien nadenken hoe ze die kunnen gebruiken. Dat is een foute manier van denken. Bepaal altijd eerst jouw nood en welke technologie je daarop kan toepassen. Ook al is AI leuk om mee uit te pakken, soms heb je het niet nodig. Zo kan bijvoorbeeld een eenvoudig online formulier al volstaan om input te krijgen van klanten. Je hebt daar geen specifiek getrainde chatbot of andere artificiële intelligentie voor nodig. Ik denk dat dat het grootste struikelblok is.” Celina vat het kort samen: ”Geen technology push, maar een market pull.”

Tip 2: Ga op zoek naar inspiratie

Heb je jouw concrete nood bepaald? Dan kan je op zoek gaan naar inspiratie. “Think big, start small”, zegt Celina. “Doe inspiratie op. Laat je gedachten de vrije loop gaan en denk aan wat je heel graag in de toekomst zou hebben. Ga op zoek naar informatie. Luister naar podcasts, volg een inspiratiesessie bij een partner uit het VLAIO-netwerk of ga langs op het volgende AI-forum."

Tip 3: Experimenteer

Naast zelf actief inspiratie en informatie opzoeken, kan je ook experimenteren met artificiële intelligentie. Thomas: “Als ondernemer moet je de visie hebben om met AI aan de slag te gaan. Koop bijvoorbeeld voor iedereen toegang tot ChatGPT 4.0 en laat jouw medewerkers experimenteren, proberen, falen, … Zet experimenten op om er zoveel mogelijk uit te halen en te kijken waar de grenzen liggen. Houd wel in gedachten dat je ChatGPT en artificiële intelligentie in zijn geheel veilig moet gebruiken, zeker als je er bedrijfsdata aan zou geven.” Naast ChatGPT bestaan nog veel andere AI-toepassingen. “De meeste hebben een gratis proefperiode. Je moet er zelfs geen geld voor betalen. Probeer ze uit. En net zoals je een auto kiest, ga je niet de eerste de beste kiezen.” Celina voegt toe: “Experimenteer altijd met je nood in je gedachten. Blind experimenteren heeft niet veel nut.”

Als ondernemer moet je de visie hebben om met AI aan de slag te gaan.

Thomas Vervaet
Thomas Vervaet
bedrijfsadviseur bij VLAIO

Tip 4: Heb geen schrik om te falen

Een belangrijke boodschap als je de stap wil zetten naar AI? “Heb er geen schrik van. Ik denk dat dat echt de boodschap is. Kijk vooral zelf eens hoe je meerwaarde kunt halen uit AI voor jouw bedrijf”, benadrukt Celina. “En durf ook te falen. We denken allemaal dat als we AI gaan adopteren, dan moet dat het volgende, zotste product worden. Nee, je moet in stapjes gaan en soms ga je een stapje terug moeten zetten. Of ga je opnieuw moeten beginnen. Dat is helemaal niet erg.”

Tip 5: Hoe sneller je data verzamelt, hoe beter

Soms moet je niet starten met artificiële intelligentie. “Soms kan het dat je eigenlijk moet starten met je data. Heb ik data? Denk bijvoorbeeld aan website- en onlinegedragsgegevens van klanten, informatie over marketingcampagnes, data rond productie en logistiek … Waar ga ik mijn data halen? Moet ik data gaan capteren? Begin echt stap voor stap”, zegt Celina.

Tip 6: Laat je begeleiden

Start jij met AI of met het verzamelen van je data? Een goede tip voor beide is om te praten met ondernemers of partners. Thomas: “Ga in interactie met ondernemers die al verder staan op vlak van artificiële intelligentie of laat je begeleiden door een partner.” Celina vult aan: “We mogen heel fier zijn op Vlaanderen, want wij hebben hier veel mogelijke partners. Maar neem echt wel de tijd om met een aantal partners af te stemmen over je ideeën. En zoek die partner met wie je nu een goede klik hebt en denkt een mooie samenwerking mee te kunnen opzetten.” Natuurlijk kan je ook altijd terecht bij Celina, Thomas en de andere bedrijfsadviseurs.

 

Ontdek de opportuniteiten van AI via Start AI 

Via het initiatief Start AI van het Industriepartnerschap ontdek je als kmo welke mogelijkheden AI biedt voor jouw bedrijf. Dat gebeurt via een kort individueel traject met een ervaren AI-expert. 

Meer info over Start AI

 
Bedrijfsadviseurs aan het werk

Wie kan jou helpen?

Wat doen Celina en Thomas precies? “Wij helpen bedrijven met innovatieve projecten, luisteren naar hen, en begeleiden hen richting steun en financiering”, zegt Thomas. “We verwijzen hen ook door naar de juiste partners. Aankloppen bij de juiste partner is namelijk cruciaal. Als je bankfinanciering zoekt, stap je ook naar de bank als expert.” Celina vult aan: “Daarnaast kijken we ook concreet mee naar hun business case of zelfs de uitwerking van hun project.”

De eerste stappen voor wie wil beginnen met een AI-traject zijn duidelijk. Ga op zoek naar informatie, doe inspiratie op en experimenteer. Daarna kan je altijd eens praten met andere ondernemers of met de VLAIO bedrijfsadviseurs! Zij verwijzen jou graag door naar de beste partner voor jouw project zoals sectororganisaties, onderzoeksinstellingen, private dienstverleners, etc. 

En wat als je nog niet direct een eigen AI-traject voor ogen hebt? Geen probleem, ook dan kunnen Celina en Thomas je gidsen naar inspiratie en informatie. Vanuit verschillende organisaties uit het VLAIO netwerk worden inspiratiesessies en andere activiteiten georganiseerd die bedrijven laten ontdekken wat de mogelijkheden van AI zijn.

 

Ontdek hoe VLAIO jouw AI-plannen ondersteunt

Op zoek naar meer info over waarom jouw kmo best met artificiële intelligentie aan de slag gaat? Of heb je nood aan advies, begeleiding of financiële steun? Surf naar vlaio.be/ai voor een uitgebreid overzicht.

 

Delen: