Handelshuurlening wordt uitgebreid tot maximaal 4 maanden huur

Publicatiedatum
Vanaf 4 januari 2021 zal de handelshuurlening maximaal 4 maanden huur kunnen bedragen (i.p.v. 2 maanden), met een maximum van € 60.000 per pand. Deze nieuwe regeling kan je pas aanvragen VANAF 4 januari 2021.
een straat in Brugge

Wat is de handelshuurlening?

Sinds begin juli kunnen ondernemingen, die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen, beroep doen op de handelshuurlening. De handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder: de verhuurder scheldt minimaal 1 maand huur kwijt, en de Vlaamse overheid zal vervolgens enkele maanden huur voorschieten d.m.v. een lening aan de huurder (via PMV/z-Leningen). De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder.

Wijzigingen:

  • De handelshuurlening zal maximaal 4 maanden huur kunnen bedragen i.p.v. 2 maanden, met een maximumbedrag van € 60.000 per pand. De verplichte kwijtschelding door de verhuurder wordt niet opgetrokken en blijft dus minimaal 1 maand.
  • Ondernemingen met meerdere panden kunnen eventueel meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrag dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal € 150.000 voor alle panden samen.
  • Huurders die reeds een handelshuurlening verkregen volgens de huidige regeling voor 1 of 2 maanden huur, zullen de mogelijkheid krijgen om een extra lening te vragen tot in totaliteit maximaal 4 maanden huur, zonder dat een bijkomende kwijtschelding door de verhuurder vereist is.
  • Ook ondernemingen die gestart zijn na 12 maart 2020 zullen in aanmerking komen voor een handelshuurlening.

Deze nieuwe regeling kan je pas aanvragen VANAF 4 januari 2021.
Vraag je nu een aanvraag handelshuurlening aan via de roze knop op vlaio.be/handelshuurlening? Dan zijn de huidige voorwaarden nog van toepassing!

 

Jouw bedrijf tijdens de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.