Flanders' Food zoekt nieuwe partners voor onderzoek rond kweekvlees

Publicatiedatum
Flanders' FOOD, onze speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie, zoekt bedrijven die het onderzoek rond dierlijke cellijnen willen doorstarten. Binnen het project Foieture is men goed op weg de allereerste diervrije paté de foie gras te ontwikkelen. De ambitie blijft dan ook om in Vlaanderen een innovatieve cluster van bedrijven op te richten om kweekvlees op industriële schaal en economisch rendabel te produceren voor tal van voedingsproducten.

Foieture: diervrije paté de foie gras

In het samenwerkingsproject Foieture onderzoeken Peace of Meat, Biobase Europe Pilot Plant en KU Leuven samen met de Vlaamse voedingsbedrijven Nauta en Solina de mogelijkheid om de allereerste diervrije paté de foie gras te produceren op basis van gekweekte eendenlevercellen. Hiervoor kreeg het consortium VLAIO-steun.

Het Israëlische bedrijf Steakholder Foods besliste echter vorige maand de activiteiten van het Belgische filiaal Peace of Meat stop te zetten. Wegens deze stopzetting vordert VLAIO de subsidie terug.

Resultaten op koers

De vereffening van Peace of Meat betekent zeker niet het einde van Foieture. Na meer dan drie jaar kennis en expertise te hebben opgebouwd zetten de partners alles op alles om het onderzoek verder te zetten. Zowel de bedrijven als de onderzoeksinstellingen behaalden veelbelovende resultaten en ook aan de kweekvleeszijde is er een cellijn ontwikkeld die kan groeien in diervrij- en serumvrij medium. Dit is een belangrijke doorbraak om kweekvlees in de toekomst op de kaart te kunnen zetten als een echt alternatief voor dierlijk vlees. Aan de KU Leuven leidt het onderzoek tot een doorbraak in de geneeskunde om behandelingen rond leververvetting te ontwikkelen.

Gezocht: nieuwe partners

Flanders’ FOOD doet er alles aan om de opgebouwde kennis in Vlaanderen te houden en het veelbelovende onderzoek verder te zetten. De cluster doet een warme oproep naar alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar kweekvlees en hun schouders willen zetten onder de doorstart van het project Foieture.

Interesse? Meld je bij Flanders’ FOOD.
 

Delen: