Fier op mijn kraam of attractie: QR-code zorgt voor vlotte controle

Publicatiedatum

Vanaf 1 april hebben ambulante handelaars en foorreizigers niet langer een voorafgaande machtiging, de zogenaamde leur- of kermiskaart, nodig in Vlaanderen. VLAIO biedt vrijblijvend een tool voor deze ondernemers aan om een persoonlijke QR-code aan te maken. Hij of zij hoeft daarvoor alleen het ondernemingsnummer in de tool in te geven. Het kan de controle op de markt, de kermis of een andere locatie in jouw stad of gemeente vereenvoudigen.

Het ondernemingsnummer is voortaan de basis voor de controle. Je checkt de ondernemingsgegevens van een ambulante handelaar of foorreiziger in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij moeten niet langer een machtiging aan de gemeente, de concessionaris of de politie voorleggen.

Vlottere controle via QR-code

Wil je een vlotte controle uitvoeren van de gegevens van een onderneming in de KBO? VLAIO voorziet vanaf 15 maart vrijblijvend een tool voor ondernemingen om een QR-code op te maken. De vernieuwde wetgeving legt deze QR-code niet op, maar misschien is het in jouw stad of gemeente een handig hulpmiddel. Misschien kan je als marktleider of plaatsmeester de ondernemer ook op weg helpen in de tool om zijn QR-code te genereren. Eens de tool doorlopen, ontvangt de ondernemer ook steeds de persoonlijke QR-code in zijn mailbox

De QR-code kunnen de ondernemers bewaren op hun smartphone of - eenmaal afgedrukt - ophangen in hun attractie of kraam. Ze geeft rechtstreeks toegang tot de gegevens in de KBO van die onderneming. Met een eenvoudige scan van de QR-code kan je snel alle nodige gegevens nakijken.

Een folder met meer informatie

Om de ondernemers op de hoogte te brengen van deze nieuwe manier van controleren en om uit te leggen hoe ze hun persoonlijke QR-code aanmaken, hebben we een folder met de nodige uitleg: een versie voor de ambulante handelaars en een versie voor de foorreizigers. We rekenen ook op de steden en gemeenten om deze uit te delen aan alle betrokken partijen, in het bijzonder de

ambulante handelaars en foorreizigers zelf. De komende dagen bezorgen we alle gemeenten alvast 50 gedrukte exemplaren van beide versies om te verspreiden.

Heb je graag meer exemplaren? Geen probleem. Klik op onderstaande groene knop om deze folders bij te bestellen.

 

Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen

Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.

 

Delen: