Europa in je buurt

Publicatiedatum
Weinigen weten dat op 9 mei 1950 de aanzet werd gegeven voor de éénwording van Europa. Om deze heugelijke dag in de verf te zetten besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'.

Op 9 mei 1950 vreesde heel Europa nog voor een derde wereldoorlog. Die bewuste dag werd om 18.00 uur op het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Quai d'Orsay te Parijs de pers bijeengeroepen voor een 'mededeling van het hoogste belang'. De eerste regels van de verklaring van 9 mei, die door Jean Monnet was opgesteld en door Robert Schuman, de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, werd voorgelezen en toegelicht, maakten meteen duidelijk hoe ambitieus hun plan was. Er werd voorgesteld een supranationale Europese organisatie op te richten voor het beheer van de grondstoffen die op dat moment de basis van alle militaire macht vormden, namelijk kolen en staal.

Om deze heugelijke dag in de verf te zetten besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'.

Ook vanuit EFRO dragen we ons steentje en organiseren we in de maand mei met ‘Europa in je Buurt’ allerlei feestelijke evenementen om te vieren dat Europa vaak veel dichter bij is dan we zelf beseffen. Hiervoor werken we samen met de collega’s van de andere Europese fondsen, de provincies en een aantal steden. Ontdek op hieronder meer over het boeiende programma dat in de verschillende provincies uitgewerkt werd.

Vlaams-Brabant

Europa in je Buurt op 12 mei in Leuven: een leuk familie-evenement op het Martelarenplein in Leuven. Maak kennis met de verschillende dieren in de pop-up kinderboerderij en kom aan de hand van leuke doe-activiteiten meer te weten over de grote diversiteit aan projecten die via de steun van Europa in Vlaanderen gerealiseerd worden.

Europamaand in Vlaams-Brabant: talloze workshops voor scholieren:

  • De workshop ‘Word landschapsbouwer voor één dag’ is er voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Ze leren het landschap in Zuid-Hageland opnieuw in te kleden en beheren. Spelenderwijs verzamelen ze landschapselementen zoals hagen, houtkanten en schikken die in hun eigen mini-landschap. Ze ontdekken hoe en door wie het landschap vandaag beheerd wordt via een wandeling langs een holle wegenparcours in Hoegaarden.
  • Ontdek witloofteelt in het proefcentrum Herent. Welke weg legt het witloof af van zaadje tot krop? Wat is een proefcentrum en hoe helpen ze hier de boeren het lekkerste witte goud te telen? Wat doe je met wortels na de witloofoogst? Op deze en veel meer vragen krijgen de leerlingen een antwoord tijdens een workshop in het proefcentrum van Herent. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar nemen een kijkje achter de schermen waaronder het boeiende project rond witloofwortels als voedingsbodem voor insectenkweek.
  • Van piloten tot verkopers van pralines, ze werken allemaal op de luchthaven. Wist je dat er in de loodsen ook vliegtuigbouwers de vliegtuigen onderhouden? Brussels Airport is een dorp op zich met 20.000 werknemers en meer dan 260 bedrijven. Grijp deze unieke kans en werp zelf een blik achter de schermen van onze nationale luchthaven. Deze workshop is voor scholieren van het vijfde en zesde middelbaar
  • FabLab mobiel bezoekt verschillende scholen met een koffer vol technische snufjes. Een fablab is een technologische werkplaats waar eigen ontwerpen met machines tot leven komen. Jongeren nemen er zelf het heft in handen en creëren eigen ideeën. Deze workshop is gericht op scholieren van het vijfde en zesde studiejaar.

Antwerpen

Stadverkenningen in de Kievitbuurt. Europa investeerde met EFRO in de aanleg van het openbaar domein in deze buurt.

Pop-up Europa in Brasschaat: tentoonstelling, lezingen, films en activiteiten voor scholen

Limburg

Verschillende Limburgse EFRO-projecten stellen de deuren open:

Oost-Vlaanderen

Op 9 mei worden de Europese projecten in Oost-Vlaanderen in de kijker gezet tijdens de Europese Kraampjesmarkt.

Op 30 mei gaan leerlingen uit 5de en 6de leerjaar uit Kruishoutem de strijd aan tegen de energievretende ‘EUnergietjes’. Ze vertrekken voor een avontuur vol opdrachtjes rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Als ze die tot een goed einde brengen, kunnen ze ‘EUnergietjes’ besparen. Wie slaagt in zijn opzet, verdient een EU medaille.

Naar aanleiding van de ‘Openwerven-dag’ stelt de stad Gent op 6 mei de deuren van de werf van het Wintercircus open voor het publiek.

West-Vlaanderen

Op 6 mei organiseert de provincie West-Vlaanderen een EU-talkshow en een EU-fietstocht in de VIVES Hogeschool in Kortrijk.

Logo Europa in je buurt