Economische activiteiten verweven in de kern: dien je aanvraag in tot 30/09!

Publicatiedatum
Met het oog op het behouden en versterken van werklocaties in het woonwerkweefsel lanceert de Vlaams minister van economie een nieuwe oproep. Steden en gemeenten kunnen een voorstel indienen van 1 tot 30 september 2022. Het maximale steunbedrag is 200.000 euro per gemeente.

Drie types projecten

De projecten focussen op één of meerdere van volgende doelstellingen:

  • de aanstelling van een verweefcoach als spilfiguur tussen bedrijven, buurt en lokaal bestuur met als doel de verwevenheid van economische activiteiten in stand te houden en robuuster te maken;
  • leegstandsbeheer met het oog op een betere identificatie en dataverzameling met betrekking tot (leegstaande) bedrijfsgebouwen en een invulling ervan met (tijdelijke) geschikte activiteiten;
  • projectregie voor voormalige bedrijfssites van (boven)lokaal of specifiek economisch belang die verloren dreigen te gaan voor economische (her)invulling.

Verweving

Ondernemerschap is een motor voor de groei van onze stads- en dorpskernen. Maar deze werklocaties komen onder druk te staan. Bedrijfsgebouwen ingesloten in woonweefsel worden verdreven naar de rand van de stad of naar bedrijventerreinen. Nochtans kunnen economische activiteiten perfect samengaan met wonen, recreatie, gemeenschapsvoorzieningen ... Een dergelijke mix van functies vormt de identiteit van een buurt en biedt kansen voor innovatie of circulaire economie. Door ondernemingen te verweven in het woonwerkweefsel blijven bedrijventerreinen voorbehouden voor bedrijven die door hinder of mobiliteitsimpact niet (meer) thuishoren in dat woonwerkweefsel.

Meer info

Eens goedgekeurd, krijgen de projecten maximaal drie jaar om hun doeleinden te bereiken. Personeelskosten of externe prestaties komen in aanmerking. 

Delen: