“Durf je af te vragen wat de impact van een cyberaanval op je kmo is”

Publicatiedatum
Hoe lang draait je onderneming nog ver­der als je IT-­systeem uitvalt? Het ant­woord op deze vraag toont welke impact een cyberaanval kan hebben.
Patrick Coomans van Agoria

“Als ik vraag naar wat er gebeurt eens IT onbereikbaar wordt, krijg ik gevarieerde antwoorden”, ervaart Patrick Coomans, expert cybersecurity, innovatie en entrepreneurship voor Agoria en Sirris. “Gemiddeld zeggen bedrijfsleiders dat na vier uur tot twee dagen alles stilvalt. Geen productie, geen verkoop, geen omzet,... alleen maar kosten.” 

Om Vlaamse kmo’s dit leed te besparen, sensibiliseren en informeren hij en Patrick Hauspie, programma-adviseur cybersecurity bij VLAIO,  ondernemingen rond cybersecurity. In dit interview bundelen ze hun expertise en aanbod aan kmo’s. 

 

Cybersecurity aanbod

Ontdek het aanbod van VLAIO en dienstverleners als Agoria, Sirris, Voka, UNIZO en Confederatie Bouw op de volgende pagina’s of via vlaio.be/expertisedatabank, thema ‘digitalisering’. 

 

Waarom is cybersecurity ook iets voor niet-IT-ondernemingen? 

Patrick Hauspie: “Bestaan er nog ondernemingen die geen IT in huis hebben? Ook een landbouwer heeft zijn computer nodig, een bakkerij, loodgieter, architectenbureau, groepspraktijk van tandartsen… Kmo’s beseffen vaak niet hoe afhankelijk ze zijn van computers, software, netwerken en IT-tools.” 

Patrick Coomans: “Iedereen kent wel iemand die gehackt is geweest of geld is verloren aan cybercriminelen. Kmo’s hangen dit niet aan de grote klok. Maar als ik na een opleiding of presentatie vraag wie er al schade leed door een cyberaanval, steekt één op de drie de hand op.” 

Welke vragen stellen ondernemingen?  

Coomans: “Wij krijgen weinig vragen omdat kmo’s denken dat zij nooit het slachtoffer van internetcriminelen worden. Want wat hebben hackers nu bij hen te zoeken? Wel, het zijn geen hackers meer. Het zijn professionele criminelen die een opportuniteit zien en grijpen. Zonder doelgericht één bedrijf aan te vallen, zoeken ze kwetsbaarheden. Die verkopen ze verder aan iemand die er geld uitslaat. Dit ecosysteem werkt helaas zeer goed.” 

Hoe weet een kmo dat die zich beter moet wapenen? 

Coomans: “Iedereen die ik de vrij beschikbare hacking tools en het dark web toon, is geshockeerd. Ze ontdekken dat er heel gevoelige data openbaar circuleert en beseffen dat databeveiliging cruciaal is.” 

Hauspie: “We begrijpen dat iedereen zijn handen vol heeft. Maar al op een halve dag kan je de ernst begrijpen met zeven eenvoudige vragen.” 

“Bestaan er nog ondernemingen die geen IT in huis hebben? Ook een landbouwer heeft zijn computer nodig, een bakkerij, loodgieter, architectenbureau, groepspraktijk van tandartsen… Kmo’s beseffen vaak niet hoe afhankelijk ze zijn van computers, software, netwerken en IT-tools.”
Patrick Hauspie
programma-adviseur cybersecurity bij VLAIO

Dit kan een kmo toch niet alleen oplossen? 

Hauspie: “Je hoeft dit niet alleen te doen. Het netwerk van dienstverleners verbonden aan VLAIO staat klaar om bedrijven te informeren, te adviseren, te coachen en te verwijzen naar de juiste partners. Je kan onder meer een grondige doorlichting laten doen én laten subsidiëren via de cybersecurity verbetertrajecten.” 

Coomans: “Deze kansen snel grijpen is de boodschap. Want cybersecurity is als de fundering van je huis. Zonder fundering zakt je mooie huis weg. Als je de fundering vooraf aanlegt, valt de kostprijs mee. Maar als je ze pas steekt als het huis er al staat, is het enorm duur. Weet dat je vroeg of laat een inhaalbeweging moet doen. Ik heb al gezien dat iemand ontdekt dat zijn product niet cyberveilig was… net voor de lancering. Ze verloren een jaar om een veilige versie 2.0 te maken.” 

“Eén op de drie steekt de hand op als ik vraag wie er al schade leed door een cyberaanval.” 
Patrick Coomans
expert cybersecurity voor Agoria en Sirris

Op welke dienstverlening kunnen bedrijven rekenen? 

Hauspie: “Vanuit VLAIO verwijzen we door naar websites waarop heldere informatie te vinden is over cybersecurity, zoals bijvoorbeeld digitaletoekomst.be van VLAIO of safeonweb.be van het Centrum voor Cybersecurity België. Hier kan je al heel wat bijleren waardoor je de gevaren leert kennen. Daarenboven bekijken we subsidies en verwijzen we je door naar advies en begeleiding, opleidingen die passen bij je noden en specialisten die je helpen bij het opstellen van een plan.  

Ook via onze partners uit het VLAIO Netwerk kunnen bedrijven informatie, advies en begeleiding inwinnen. Zo brengen UNIZO, Voka en Confederatie Bouw toegankelijke informatie, workshops en advies naar hun leden.” 

Coomans: “Agoria en Sirris hebben als trekkers van het industriepartnerschap een horizontaal aanbod voor bedrijfsleiders en algemene profielen waarin ze leren wat elk bedrijf moet doen. ‘Cybersecurity in 30 stappen’ is hierin een populaire workshop. Ons verticaal aanbod voor specialisten is gericht op clusters van risicoprofielen, bijvoorbeeld voor de maakindustrie of ontwikkelaars. Aanvullend hieraan stellen we directies voor om ons in te huren voor een korte presentatie over cybersecurity.”