Dit zijn de winnaars van de Vlajo Awards 2021!

Publicatiedatum
Op 6 mei werden de Vlajo Awards voor de 7e keer uitgereikt tijdens een digitale uitreiking. Benieuwd wie dé studentenondernemingen van het jaar werden?

De winnaars in de categorie hoger onderwijs

  • Start Academy 2021: Homate

De jonge start-up Homate heeft de 12e editie van Start Academy gewonnen, een ideeënwedstrijd georganiseerd in samenwerking met BNP Paribas Fortis. Uit (maar liefst) 157 studententeams werden studiegenoten Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock van Hogeschool Gent tot grote winnaar uitgeroepen. Ze bedachten een oplossing voor een veelvoorkomend probleem binnen de domotica. Omdat grote spelers zoals Google en Amazon slechts met een handvol merken samenwerken, kan het dat je meerdere besturingssystemen moet aanschaffen om al je apparaten vanop afstand te besturen. Daarom ontwikkelden ze Homate, een systeem waarmee je al je apparaten vanuit 1 plek kan besturen. Homate is de draadloze totaaloplossing om woningen of gebouwen duurzamer en slimmer te maken. Een betaalbaar en laagdrempelig smart home systeem.  

  • Small Business Project van het jaar: Spencivino 

Spencivino is een hippe wine-dispenser waarmee je een geopende fles wijn lang kan bewaren. Achter de jonge start-up zitten vijf studentes handelswetenschappen aan de Universiteit van Hasselt: Amber Cuppens, Emma Lowist, Lauren Boes, Maud Hinoul en Pauline Roman. Spencivino werkt op basis van argongas waardoor een geopende fles meerdere weken bewaard kan worden. Er is ook een tap aan verbonden om de genwenste hoeveelheid te schenken zonder te raken aan parameters voor bewaring. Spencivino mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese online finale!

Winnaar secundair onderwijs

R-Cycle is dé mini onderneming van het jaar

De mini-onderneming R-Cycle is het paradepaardje van zes jonge ondernemers uit het zesde middelbaar van GO! Atheneum Keerbergen. Ze halen oude fietsbanden op bij lokale winkels en geven deze een nieuw, trendy leven als riem zodat hij niet op de afvalberg belandt. Al hun riemen zijn ambachtelijk gemaakt door de miniondernemers. Ze hopen mensen met hun upcycling bedrijf ook bewust te maken van ieders impact op de aarde. Ook R-Cycle mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese online finale. 

Winnaars basisonderwijs

Vlajo stimuleert ondernemingszin van jongs af aan. Creativiteit van kleuters uitdagen in een bouwhoek, de organisatie van een onthaalmoment in handen van kinderen geven, leerlingen van de lagere school uitdagen om hun eigen schoolfeest in elkaar te steken,… . Voor de Vlajo-wedstrijd werden de kinderen van het kleuter- en lager onderwijs voor een heuse uitdaging geplaatst. Wat als kartonnen dozen de enige leermiddelen van kinderen waren? De kleuters moesten in een filmpje laten zien dat ze hun juf/meester zo weinig mogelijk nodig hebben. Van het verzamelen van ideeën tot het maken van een plan en de uitwerking ervan moest in de handen van de kinderen liggen. Zij toonden hoe zelfstandig ze al zijn op hun jonge leeftijd. Twee wedstrijden, waar dus ook twee winnaars zijn uitgekomen!

Dé Meest Ondernemende Kleuterklas : 3e kleuterklas BSGO De Regent te Gingelom 
 
Dé Meest Ondernemende Klas : 6e leerjaar VBS De Stapsteen te Veldegem 

Ondernemen is hip

Ondernemen is meer dan ooit hip bij jongeren. De coronacrisis schrikt hen duidelijk niet af. Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Werk, feliciteerde tijdens de live-uitzending alle ondernemende jongeren met de realisatie van hun studentenonderneming in bijzonder moeilijke coronatijden. Ze prees de jonge ondernemers voor hun moed, creativiteit en doorzettingsvermogen. 

Ook Peter Coenen, algemeen directeur bij Vlajo, is verheugd dat heel wat piepjonge ondernemers vastberaden zijn om met hun ondernemingsidee de wereld te veroveren. “Steeds meer ‘dromers’ worden ‘durvers’ en ‘doeners’ die de sprong naar het ondernemerschap wagen. Dat is hoopgevend nieuws in deze economisch moeilijke tijden”.

Mark Andries, administrateur-generaal bij VLAIO, was voor de tweede keer de voorzitter van de jury:  

Ik word er telkens goedgezind van om de mini-ondernemers bezig te zien. Hun enthousiasme en vrolijkheid werken aanstekelijk. Ze laten zien dat ondernemen “fun” kan zijn ondanks kopzorgen en tegenslagen. Ik geloof meer dan ooit dat de toekomst van het innoverend en duurzaam ondernemen in Vlaanderen verzekerd is.

Mark Andries
Administrateur-generaal VLAIO en voorzitter van de jury.
 

Over Vlajo 

Vlaanderen bulkt van jong ondernemend talent. Op de schoolbanken herken je jongeren die initiatiefrijk en creatief zijn, die buiten de lijntjes durven kleuren, die kansen zien én grijpen. Alleen komen die jonge entre- én intrapreneurs vaak niet vanzelf bovendrijven. Hun ondernemingszin moet gestimuleerd worden.

Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw, kortweg Vlajo, biedt praktijkgerichte onderwijsprogramma’s aan - van in de kleuterklas tot aan de universiteit - om de ondernemingszin bij jongeren te stimuleren en hun ondernemende competenties te ontwikkelen. Met meer dan 120.000 ondernemende jongeren en bijna 7.000 leertrajecten is Vlajo veruit marktleider in Vlaanderen op vlak van ondernemend onderwijs. 
 

 

Delen: