De profploeg gaat van start!

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering wil lokale besturen bijstaan in hun beleid rond ‘bedrijvige kernen’. De eerste 33 gemeenten ontvangen nu kosteloos en op maat begeleiding van de profploeg. Deze experten zullen met creatieve ideeën en concrete acties onze Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen.

Tendens naar leegstand

De detailhandel, de motor voor levendigheid in onze steden en gemeenten, gaat door zwaar weer. De tendens naar steeds meer leegstand in de Vlaamse handelskernen is de laatste jaren nog versterkt. Deze leegstand ondergraaft de functie van onze kernen als kloppend hart van de gemeenten. 

Op naar ‘bedrijvige kernen’

Diezelfde leegstand biedt anderzijds ook de kans om onze kernen te herdenken, innovatief om te gaan met de ruimte die vrijgekomen is en op de kar te springen van het concept ‘bedrijvige kernen’. In een gemeente met ‘bedrijvige kernen’ is het niet alleen de kleinhandel die voor meer leven moet zorgen, maar ook andere publiekstrekkende functies en economische activiteiten staan in voor de revitalisatie.

Vlaanderen zet in op kernversterking

Veel gemeenten geven echter aan dat ze niet goed weten hoe te beginnen aan de handelskernversterking. Daarom lanceerde Vlaams minister voor economie in maart 2021 een oproep voor 'de profploeg’. Dit initiatief past binnen het relanceplan voor kernversterking, waaronder ook de oproep voor de aankoop van handelspanden en bedrijfsruimten valt. Voor dit project voorziet de Vlaamse Regering een totaalbudget van € 1,5 miljoen.

Wat doet de Profploeg?

De Profploeg is een team van experten die gemeenten kosteloos bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren. Haar werking is allesbehalve traditioneel. Geen studie vanop afstand, maar experten die rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Zo kan men breed advies verwachten over verborgen parels met potentieel, innovatieve winkelconcepten en het aantrekken van ondernemingen. Ook bij het parkeerbeleid of bij het inzetten van sociale media om handelskernen te promoten, kan hulp gevraagd worden. Het doel? Elke gemeente die de profploeg wil ontvangen, zet een stap verder in haar beleid rond ‘bedrijvige kernen’.

Ontdek hier welke experten deel uitmaken van de profploeg.

En nu is het zover! 

Van de 35 gemeenten die voor 13 augustus 2021 een aanvraag hebben ingediend, kunnen nu 33 gemeenten van start gaan met de profploeg. De trajecten worden in samenspraak met de gemeenten ingepland in het najaar van 2021. Thema’s waar de gemeenten rond willen werken zijn onder meer creatieve oplossingen rond leegstand, mobiliteit en parkeren, visievorming voor specifieke buurten, stakeholdersmanagement of participatie bij initiatieven, … Elke gemeente wordt individueel begeleid. 

Bijkomende overheidsopdrachten

Ook na die kortlopende individuele begeleiding staan gemeenten er niet alleen voor. VLAIO lanceert nog twee bijkomende overheidsopdrachten. Een traject wordt uitgewerkt dat samenwerking stimuleert tussen gemeenten die gelijkaardige acties willen uitwerken. Daarnaast zullen goede voorbeelden en innovatieve ideeën gedeeld worden in een digitale ‘vitrine’. Dit platform - ‘De Vitrine’ - moet ter inspiratie dienen voor alle lokale besturen.

Ook ondersteuning via provincies en VVSG 

Niet alleen vanuit de Vlaamse overheid krijgen gemeenten ondersteuning. Ook de provincies en de VVSG dragen hun steentje bij op vlak van kennisopbouw en ervaringsuitwisseling. 

Zo kunnen gemeenten die hun detailhandelsvisie grondig en gericht willen aanpakken steeds begeleid worden door provinciale detailhandelscoaches voor de opmaak van een strategisch commercieel plan. De Profploeg zal lokale besturen doorverwijzen naar deze coaches wanneer ruimere beleidsmatige kadering nodig is. De coaches zullen op hun beurt doorverwijzen naar de Profploeg voor specifieke vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke planning of mobiliteit. Ook kunnen de provincies gemeenten met een onvoldoende concrete aanvraag om begeleiding te starten, op weg helpen om hun dossier te verbeteren.

Met ‘de profploeg’ wordt ingespeeld op de ideeën die aan bod kwamen in het succesvolle participatietraject dat VVSG het afgelopen jaar organiseerde in samenwerking met minister Crevits. De VVSG zorgt, in afstemming met ‘De Vitrine’, ook in het verder traject voor de disseminatie van nieuwe kennis en goede praktijken naar alle Vlaamse steden en gemeenten. Ook organiseert deze koepel mee de reflecties over de doelmatigheid van de diverse initiatieven. 

Jouw lokaal bestuur aanmelden?

Wil jouw lokaal bestuur ook haar handelskern versterken? Goed nieuws! Steden en gemeenten kunnen nog steeds een aanvraag indienen voor begeleiding door de profploeg. Via vlaio.be/profploeg vind je alle informatie. De uiterste indieningsdatum voor een aanvraag is 12 november 2021. Indien er nadien nog middelen beschikbaar zijn, volgt een derde oproep in het voorjaar van 2022. 

Delen: