De nieuwste evoluties in intellectuele eigendom

Publicatiedatum
Op 'World Intellectuel Property Day' - jaarlijks op 26 april - staan we stil bij de nieuwste ontwikkelingen op gebied van intellectuele eigendom. Dit jaar viert #WorldIPDay vrouwen die hun ideeën tot leven brengen en zo innovatie en creativiteit versnellen. In Europa kijken we met veel enthousiasme uit naar de komst van het eenheidsoctrooi in juni 2023. Lees hieronder wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Vrouwen + IP = innovatie en creativiteit versnellen

Dit jaar staat #WorldIPDay in het teken van vrouwen en intellectuele eigendom. Over de hele wereld zijn vrouwen uitvinder, creatieveling en ondernemer, maar worden ze vaak geconfronteerd met uitdagingen bij het verkrijgen van kennis, vaardigheden en middelen. De World Intellectual Property Organisation (WIPO) wil dat meer vrouwen kunnen deelnemen aan en profiteren van het intellectuele eigendom systeem. Want als vrouwen achterblijven, verliezen we allemaal. Neem daarom zeker een kijkje op de website van #WorldIPDay en ontdek de vrouwen die grenzen verleggen met baanbrekende ideeën. Je vindt er ook meer info over verschillende initiatieven rond gendergelijkheid, diversiteit en intellectuele eigendom. 

Ben jij klaar voor het eenheidsoctrooi?

Vanaf 1 juni 2023 zal het unitair octrooi (= eenheidsoctrooi) een extra mogelijkheid bieden om uitvindingen te beschermen. Eén van de kenmerken van een octrooi (= patent) is dat het steeds een beperkte geografische werking heeft, namelijk enkel in de landen waar het octrooi geregistreerd is. Vanaf 1 juni 2023 biedt het nieuwe systeem de mogelijkheid om onmiddellijke bescherming in 17 EU-lidstaten te verkrijgen. Zo wordt voor ondernemers de bescherming in meerdere landen makkelijker, beter en toegankelijker: voor een lagere kostprijs en met minder administratieve lasten kan je jouw uitvinding in 17 EU lidstaten beschermen. 

Daarnaast kan het nieuwe systeem ook de toegang tot financiering vergemakkelijken. Veel investeerders willen namelijk investeren in bedrijven die hun intellectuele eigendom goed beschermd hebben. 

Wat kan je nu al doen?

Als onderneming is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van intellectuele eigendom. Heb je zelf een Europees octrooi, dan zijn er al verschillende stappen die je nu kan ondernemen. Samen met het nieuwe eenheidsoctrooi wordt een nieuwe rechtbank opgericht, specifiek voor octrooien.

  • Heb je al bestaande Europese octrooien?
  • Heb je nog geen octrooi, maar plan je er binnenkort een te nemen? Dan kan het de moeite lonen te opteren voor het nieuwe eenheidsoctrooi. Bij een Europese octrooiaanvraag kan je een uitstel van verlening vragen zodat je op 1 juni 2023 een eenheidsoctrooi kan verkrijgen met werking in de 17 lidstaten: EPO - Supporting users in an early uptake of the Unitary Patent
 

Meer info over bescherming van jouw intellectuele eigendom?

Hoe bescherm je best jouw onderneming en jouw product?

Vragen of nood aan advies op maat van jouw ondernemen? Neem contact op met bedrijfsadviseurs en IE-experten annemie.hautekiet@vlaio.be of jarn.baele@vlaio.be

Kom naar een (online) IE-zitdag

Heb je concrete vragen rond intellectuele eigendom met betrekking tot jouw idee of ontwikkeling? Bespreek ze met een expert in de materie op de zitdagen IE! 

Ontdek het programma en schrijf je in.

 

Delen: