Brownfields bieden kansen om nieuwe werkplekken en woonbuurten te creëren

Publicatiedatum

Tot 8 november 2024 staat de 14e oproep ‘Brownfieldconvenanten’ open. Brownfieldconvenanten stimuleren de herontwikkeling van leegstaande, verontreinigde en/of onderbenutte terreinen. Indienen kan doorlopend via de website. Aanvragen die ingediend worden vóór 26 april 2024 kunnen worden beoordeeld in de eerste evaluatieperiode.

Waarom Brownfieldconvenanten?

Verwaarloosde, onderbenutte en vaak verontreinigde sites (zogenaamde ‘brownfields’) vinden moeilijk een nieuwe invulling. Tegelijkertijd wordt het alsmaar moeilijker om geschikte en betaalbare ruimte te vinden om te ondernemen. Via het instrument ‘Brownfieldconvenanten’ biedt de Vlaamse Regering daarom een faciliterend kader aan ontwikkelaars en investeerders voor de herontwikkeling van brownfields. De financiële en juridisch-administratieve voordelen kunnen het verschil maken om een project haalbaar te maken. Zo kunnen verwaarloosde sites opnieuw nuttig ingezet worden om er te werken, te wonen en te leven. Bovendien moet er dan geen bijkomende open ruimte aangesneden worden.

Over deze oproep

De 14e oproep Brownfieldconvenanten richt zich naar projecten die mee uitvoering geven aan de Vlaamse beleidsambities. Naargelang de ligging van het terrein dienen projecten via ruimtelijke transformatie bij te dragen tot toekomstbestendige en kwaliteitsvolle buurten. Voor goed gelegen voormalige bedrijventerreinen is het blijvend inzetten op het behoud van ruimte om te ondernemen – in de ruime zin – een voorwaarde. Bedrijven zorgen immers voor toegevoegde waarde, werkgelegenheid, inkomsten en welvaart. Maar om te kunnen ondernemen, is ruimte nodig. Via specifieke aandacht voor duurzaamheid bij de herontwikkeling bieden brownfieldprojecten een economische, ecologische en maatschappelijke meerwaarde. In het bijzonder zijn brownfields door de aanwezigheid van bestaande gebouwen en infrastructuur de ideale plaats om circulaire strategieën in de praktijk om te zetten.

Aanvullend worden ook mogelijkheden geboden voor de (her)ontwikkeling van stortplaatsen volgens de lokale visie.

Indienprocedure

Indienen kan doorlopend via de website. Aanvragen voor de 14e oproep worden gebundeld in twee evaluatieperiodes, waarvoor de deadlines voor indiening zijn vastgelegd op respectievelijk 26 april 2024 en 8 november 2024.

Meer informatie over de indieningsvoorwaarden, beoordelingscriteria, het aanvraagformulier, wettelijk kader,… vind je op de website:

Delen: