‘Blauwe Cluster’ hefboom voor groei

Publicatiedatum
De blauwe economie biedt heel wat groeiopportuniteiten voor de regio Noord-West-Vlaanderen. De nieuwe ‘Blauwe Cluster’ zet in op innovatieve en duurzame Noordzeeprojecten.

'Blauwe cluster’ versterkt mariene en maritieme economie

De Vlaamse mariene en maritieme sector biedt de Vlaamse economie een toegevoegde waarde van 26 miljard euro en stelt 46.000 personen te werk. Met de ‘Blauwe cluster’ worden de krachten verenigd om de groeiopportuniteiten binnen de 'blauwe sector' optimaal te benutten. Voor ons agentschap is dit een zesde, ambitieuze speerpuntcluster die de competitiviteit van de ‘blauwe’ sector wil versterken. De cluster verenigt heel wat Vlaamse spelers actief in de mariene en maritieme economie en heeft een internationale oriëntatie. 

Noordzee biedt tal van mogelijkheden

De Blauwe Cluster zal focussen op onderzoek dat oplossingen zoekt voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, veiligheid tegen overstromingen en oceaanvervuiling. Concreet gaat het over innovaties zoals de kweek van algen, drijvende zonnepanelen, of een versterking van de kustbescherming.

In juni organiseert de cluster een startmoment in Oostende om de eerste innovatieprojecten voor te stellen.