Bijna 300 frituuruitbaters krijgen titel 'Erkend Friturist'

Publicatiedatum
De erkenning toont aan welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten.

Erkend Friturist

De titel werd in het leven geroepen door Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, met de steun van VLAIO. Deze erkenningen zijn geen kwaliteitslabels, maar tonen aan welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid en beroepsernst op de eerste plaats zetten.

Voorwaarden

Wie erkend wil worden als friturist, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten de frieten vers zijn met een lengte tussen 9 en 14 milimeter. Ze moeten dubbel gebakken worden volgens de aangewezen temperaturen. De frieten moeten aangeboden worden in kartonnen bakjes of puntzakken. De klant kan kiezen uit minimaal acht typische frituursauzen. Ook de gebruikte friteuse moet aan enkele voorwaarden voldoen.

De friturist zelf moet minstens vijf jaar ervaring of een Syntra-beroepsopleiding hebben gevolgd. Uiteraard moet de frituur ook voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnorman van het FAVV.

400 inschrijvingen

Van de zowat 2.600 frituren in Vlaanderen hebben zowat 400 zich al ingeschreven om de erkenning te krijgen. Daarvan hebben intussen 292 frituuruitbaters ze effectief ontvangen. De erkenning is drie jaar geldig. Daarna kan de friturist zijn of haar erkenning opnieuw aanvragen en volgt een nieuwe controle.