6.000.000 euro steun voor Borealis Kallo

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering kent strategische ecologiesteun van 4.000.000 euro toe aan Borealis. Eerder dit jaar kende de regering voor hetzelfde project ook al 2.000.000 euro opleidingssteun toe. Het petrochemisch bedrijf plant een grootscheeps transformatietraject in z’n fabriek te Kallo.

Switch naar recycleerbare, chroomvrije katalysator

Borealis AG is een Oostenrijkse leverancier van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen. In Vlaanderen heeft Borealis vestigingen in Beringen, Mechelen, Zwijndrecht en Kallo.

Het is in deze laatste fabriek dat Borealis een grootscheepse investering van zo’n 900.000.000 euro plant. Het bedrijf wil daarmee de switch maken naar het gebruik van een recycleerbare, chroomvrije katalysator. Daardoor wordt niet alleen het energieverbruik drastisch teruggeschroefd maar verkleint ook de afvalberg én daalt de CO²-emissie op de site met 328.000 ton per jaar. Dat is zowat het equivalent van 2,5 miljard niet-gereden autokilometers. De technologie is nieuw voor Borealis en vergt dan ook een intensief en grootschalig opleidingstraject.

De investering brengt een extra tewerkstelling van 104 medewerkers met zich mee. 

Wat is strategische ecologiesteun?

Met de strategische ecologiesteun wil de Vlaamse overheid kmo's en grote ondernemingen stimuleren om te investeren in technologieën die omwille van hun unieke bedrijfsspecifieke karakter niet kunnen gestandaardiseerd worden en daardoor niet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst van de klassieke ecologiesteunregeling EP-PLUS. Hier vind je alle informatie over dit steuninstrument.

Delen: