6 VLAIO-tips voor het vinden van de juiste partner

Publicatiedatum
Het klinkt eenvoudig en toch staan ondernemers vaak nog weigerachtig tegenover samenwerken: “Ik laat toch zo maar niet in mijn boeken kijken? of “Ja maar gaan ze dan niet met mijn idee lopen?” Mits wat wederzijds vertrouwen en voorzichtigheid is samenwerken de toekomst. Bedrijfsadviseur Mieke Martens ging onlangs de ultieme samenwerking aan en stapte in het huwelijksbootje. Wie kan je beter tips geven voor het vinden van de juiste partner dan deze pas geringde vrouw?

Vooraleer je onbezonnen in het diepe zwembad der samenwerkingen springt, sta je best even stil bij volgende zaken:

Tip 1: Zet in op je eigen sterktes en besteed de ‘hiaten’ uit

Mieke: “Wat je zelf doet, doe je meestal beter”, niet alleen klusser Roger denkt dat, maar helaas ook teveel ondernemers. Ervaring leert dat alles zelf doen bij innovatie en groei niet meer mogelijk is. Soms heb je maar een specifiek deeltje kennis of expertise nodig en is het enorm tijdrovend om je daar zelf in te verdiepen. Of het kost je bedrijf handenvol geld om iemand aan te nemen met die specifieke kennis. Schoenmaker blijf bij je leest. Durf in zetten op je eigen sterktes en besteed “de hiaten” uit. Je moet het wiel niet heruitvinden: kennis ligt voor het rapen bij kennisinstellingen en kennispartners. Doe daar je voordeel mee.”

Tip 2: Stel je vraag helder

Mieke: “Wanneer je als ondernemer je “hiaten” hebt bepaald, moet je ze ook helder formuleren. Soms is het moeilijk om de kern van dat waar je naar op zoek bent duidelijk te formuleren. Dan gaat kostbare tijd verloren. Analyseer je vraagstelling juist. Is datgene wat je vraagt, echt wat je nodig hebt? Wees zo specifiek mogelijk. Communiceer duidelijk over je behoeften. Dat kan enkel als je zelf al een visie op het project hebt. VLAIO bedrijfsadviseurs kunnen je helpen om je vraagstelling scherp te krijgen.”

Mieke Martens

Je moet het wiel niet heruitvinden: kennis ligt voor het rapen bij kennisinstellingen en kennispartners. Doe daar je voordeel mee.

Mieke Martens
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 3: Vertrouw op je relaties

Allemaal goed en wel die tips, maar hoe vind je nu de juiste partner? Mieke: "Wel, vaak is de beste manier nog steeds mond-aan-mondreclame van mensen die al met elkaar hebben samengewerkt. Vertrouw op referenties van collega’s, contacten in werkgeversorganisaties, … Weet je niet waar te beginnen? Vrees niet, VLAIO heeft een uitgebreid netwerk waar je altijd beroep op kan doen. Een bedrijfsadviseur helpt jou met plezier en zal jou snel naar de juiste partner doorverwijzen."

Tip 4: Heb geen schrik van externe dienstverleners

Mieke: “Ja, externe dienstverleners kosten vaak geld. Maar als je zelf al zover staat dat je weet welke hiaten je nog moet opvullen dan kan je deze gerust gespecialiseerd laten opvullen. Dat kan op langere termijn je groeiplannen versnellen. En zo kan je de kost van een externe dienstverlener makkelijk terugverdienen. Denk bijvoorbeeld maar aan de toepassing van de innovatieaftrek voor correct advies rond intellectuele eigendom door een patentbureau. Wist je trouwens dat sommige externe dienstverleners aan een verlaagd tarief werken voor starters?”

VLAIO heeft een uitgebreid netwerk waar je altijd beroep op kan doen. Een bedrijfsadviseur helpt jou met plezier en zal jou snel naar de juiste partner doorverwijzen.

Mieke Martens
Mieke Martens
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 5: Stem goed af

Mieke: “Het is belangrijk dat de verwachtingen aan beide kanten dezelfde zijn. Stel je verwachtingen van het begin scherp. Het is zonde als een opdrachtgever teleurgesteld is omdat het eindresultaat niet aan zijn verwachtingen tegemoet komt. Andersom is het voor de partner niet leuk als ze wel mee denken maar er finaal weinig of niets gedaan wordt met zijn advies of kennis. Van in het begin de juiste verwachtingen scheppen zorgt voor een beter proces en een beter eindresultaat."

Mieke vult nog aan: “Zet daarom altijd alles duidelijk op papier. Een offerte is onvoldoende. Maak een samenwerkingsovereenkomst waarin een duidelijke tijdslijn staat met tegenover elke fase een budget en een beschrijving van wat in elke fase zal opgeleverd worden. Hoe ziet een prototype er precies uit? Wordt er een presentatie gegeven voor overdracht van kennis of is dit een geschreven rapport en hoeveel pagina's telt dat dan precies?”

Mieke Martens

Zet altijd alles duidelijk op papier. Maak een samenwerkingsovereenkomst waarin een duidelijke tijdslijn staat met tegenover elke fase een budget en een beschrijving van wat in elke fase zal opgeleverd worden. 

Mieke Martens
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 6: Klikt het?

Mieke: “Soms stranden samenwerkingen om één simpele reden: er is geen goede klik tussen beide partijen. Naast het helderstellen van wederzijdse verwachtingen, is het op voorhand verkennen of er wel een match is met die persoon die dagen in je bedrijf zal doorbrengen belangrijk. Vraag daarom bij de offerte ook met wie of welk team je zal samenwerken en vraag om hier op voorhand al eens mee kennis te maken.”

 

Krijg begeleiding op maat

Ben jij op zoek naar de juiste partner om je onderneming verder te doen groeien? Aarzel dan niet om een VLAIO bedrijfsadviseur onder de arm te nemen. Met hun kennis van het brede VLAIO Netwerk bekijkt hij/zij samen met jou welke samenwerkingen de grootste kans van slagen hebben. Lees hier hoe VLAIO en haar partners advies en ondersteuning op maat van jouw bedrijf bieden. 

 
 

VLAIO tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: