50% offline winkels ging voorbije weken online

Publicatiedatum
Uit de eerste resultaten van onderzoek van de UAntwerpen blijkt dat kleinhandelaars tijdens de coronacrisis overleven door (te starten met) online verkoop.
vrouw in bloemenzaak werkt op laptop

Enquête meet impact coronacrisis op e-commerce

De UAntwerpen wil met een enquête wil de impact van de Covid-19 crisis op de e-commerce verkoop meten. Ze wil ook de moeilijkheden die de Belgische ondernemer hierbij ondervindt, in kaart brengen. Je kan hier deelnemen aan deze enquête.

50% kleinhandel kon overleven dankzij online verkoop

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat kleinhandelaars konden overleven door de online verkoop. De helft van de kleinhandelaars en horeca-uitbaters die voor de coronacrisis nog geen webwinkel hadden, is tijdens de laatste 8 weken wel via het internet beginnen te verkopen. "We merken een duidelijke positieve evolutie in het aantal lokale onlinebestellingen, de klanten laten hun lokale winkel niet in de steek", zeggen onderzoekers Ann verhetsel en Joris Beckers van UAntwerpen.

Vooral lokaal wordt online gekocht

"90% van de online-omzet komt van klanten binnen de eigen provincie. De Vlaming heeft dus geluisterd naar de herhaalde oproepen en steunt duidelijk de handelaar om de hoek" zegt Ann verhetsel. Ook VLAIO zet volop in op lokale verkoop en startte in april het platform koopinjebuurt.be, met bijhorende promotiecampagne

Fysieke winkel blijft (voorlopig?) belangrijkst

Uit het onderzoek blijkt wel dat online verkopen voor veel handelaars heel wat met zich meebrengt. "Ze moeten hun webshop opzetten, ze moeten de pakjes versturen, ze moeten de pakjes die teruggestuurd worden, opnieuw ontvangen en eventueel weer verwerken en die kosten zijn zeer moeilijk te recupereren voor de kleine spelers", zegt Joris Beckers. Mogelijks kunnen lokale besturen hier een meer ondersteunende rol spelen, door bijvoorbeeld platformen op te zetten of de ontvangst van retours te centraliseren. 

 

Versterk ook jouw zaak online!

Wil jij ook aan de slag met online verkoop, of jouw online activiteiten versterken? Wij geven tal van tips in dit gloednieuwe dossier. Je vindt hier praktische kennis en tools over verkoop via internet, digitale strategie en virtuele communicatie met je klanten.

En registreer je zaak op koopinjebuurt.be

Samen met UNIZO, NSZ en VLAM lanceerden we de website koopinjebuurt.be. Want we willen dat de winkels en zaken waar we graag komen, blijven bestaan. Registreer je ook jouw zaak - gratis en geheel vrijblijvend - op dit nieuwe platform!