5 tips voor ondernemers in de health & care

Publicatiedatum

Doe jij al een beroep op externe expertise om jouw innovatie sterker te maken? Vorige maand organiseerden de VLAIO bedrijfsadviseurs turbogesprekken voor bedrijven met digitale ambities in de health & care. We koppelden elf bedrijven aan 37 experten. Die kregen zo gericht advies over topics als generatieve AI & large language models (LLM’s), XR & VR, AI & data-analyse en het Internet of things (IoT). Uit al deze gesprekken destilleerden we vijf tips die voor iedereen in de healthtech & care sector van tel zijn. 

Scan van hart

1. Bij de hogescholen en kenniscentra ligt er heel wat expertise binnen handbereik

Via laagdrempelige VLAIO steunmaatregelen zoals Blikopener of de kmo-portefeuille krijg je aan een gereduceerd tarief waardevol eerstelijnsadvies dat relevant is en op maat van jouw ambities. Hogescholen en kennisinstellingen kunnen je indien nodig ook verder in contact brengen met andere organisaties die voor jou nuttig zijn. 

2.    Co-creëer via proeftuinen

Wist je dat de hogescholen proeftuinen en simulatielabs ter beschikking hebben om jouw innovatie uitvoerig te testen? Maak hier zeker gebruik van. Op die manier ga je in co-creatie met de eindgebruiker (patiënt, zorgverstrekker…), evalueer je concepten in de juiste setting en krijg je relevante feedback.

3.    Connecteer en vraag feedback

Breid je netwerk uit. Connecteer, stel vragen, deel je uitdagingen en gebruik de feedback die je krijgt om je project bij te sturen. Weet je niet waar of hoe beginnen, neem gerust contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur.

4.    Zoek de betalende klant voor jouw product of dienst

In de gezondheidszorg zijn er vaak meerdere stakeholders betrokken: de patiënt, zorgverstrekker, ziekenhuis, mutualiteit, mantelzorger… Ga op zoek naar de klant die jouw product of dienst wil en kan betalen. Zorg ervoor dat je waardenpropositie overeenkomt met de nood van de betrokken stakeholders.

5.    Focus!

Werk toe naar een minimum viable product (MVP) en ga daarmee de markt op. Zo creëer je inkomsten en valideer je jouw concept. Neem pas daarna stappen richting verdere functie-uitbreidingen of nieuwe markten in je ontwikkelingstraject.

Met dank aan de aanwezige experten van Thomas More, Odisee, UCLL, Arteveldehogeschool, HOGENT, VIVES, PXL, UHasselt, Howest, Erasmushogeschool Brussel, Sirris en imec.

 

Wil jij ook toegang tot een netwerk van experten?

Neem contact op met de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zij luisteren naar jouw noden en matchen je met de juiste experten. 
 

 

Delen: