5 tips voor een geslaagde generatiewissel binnen je bedrijf

Publicatiedatum
Een familiebedrijf ademt geschiedenis, vakmanschap en kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar hoe gaat dat in zijn werk, zo’n generatiewissel? Charlotte Schoofs begeleidt met haar bedrijf Consensio familiale ondernemingen tijdens hun overdracht, zonder daarbij het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Zij geeft ons haar vijf beste tips!

1. Zorg voor een gezonde financiële basis

“Het menselijke of psychologische aspect van een familiale overdracht kan pas aan bod komen als er een gezonde financiële situatie is bij de oudere generatie. Zoniet, zet je de jonge generatie al voor het blok. Wanneer je met je familieleden niet open over het financiële gedeelte kan spreken, loopt de overname later gegarandeerd vast.”

2. Krijg zicht op de onderlinge relaties

“Eerst en vooral is de oudere generatie vaak in een hele andere maatschappelijke context gestart dan de jonge generatie. Daarnaast heb je altijd het element van macht. Dat zorgt voor impliciete patronen. Wat is je relatie met elkaar? Hoe communiceer je met elkaar? Welke onderliggende verwachtingen zijn er? Kan je trots zijn op elkaar of is het nooit goed genoeg? De manier waarop familieleden ten opzichte van elkaar staan is best complex. Je moet daar naar durven kijken. Vaak is een blik van buitenaf nodig voor een goede procesbegeleiding.”

Het menselijke of psychologische aspect van een familiale overdracht kan pas aan bod komen als er een gezonde financiële situatie is bij de oudere generatie.

Charlotte Schoofs
Oprichtster Consensio

3. Durf kijken naar de toekomst

“Bij een familiale overdracht is het belangrijk om te durven kijken naar de toekomst. Wat zijn de ambities? Wij hangen dat steeds sterk op aan het DNA van de onderneming, wat altijd verankerd zit in het oude bedrijf. Dat helpt ook om het wederzijds respect naar elkaar toe te verstevigen. Daarnaast is het voor de oudere generatie soms moeilijk om zich open te stellen. De jonge generatie bruist vaak van ambitie en zegt dat het anders kan. Welke vrijheid geef je aan elkaar? Dat expliciet uitspreken en vertalen naar een businessplan is een eerste stap richting een succesvolle overname.”

Externe begeleiding is belangrijk om comfort te bieden zonder dat mensen blokkeren.

Charlotte Schoofs
Oprichtster Consensio

4. Neem enkele jaren de tijd

“Je begint een overname best een paar jaar op voorhand voor te bereiden. In het ideale geval hang je die op aan het businessplan met een nieuwe strategie. Dat houdt een bedrijfsverandering in en zoiets doorvoeren duurt al snel drie tot vijf jaar. Die periode geeft de mogelijkheid om persoonlijke groei in te calculeren.”

5. Denk niet naïef: ‘wij zijn toch een goede familie?’

“Soms overheerst de naïviteit. Zeker in een familiebedrijf mag je menselijke aspecten niet onderschatten. Naast de overlater en -nemer heb je ook de familie daarrond. Is voor hen de overname helder? Durf naar de aandelenstructuur te kijken, want misschien zitten daar nog onduidelijkheden. Externe begeleiding is belangrijk om comfort te bieden zonder dat mensen blokkeren. Het komt altijd terug op dezelfde tweespalt: enerzijds het financiële zuiver krijgen en anderzijds het menselijke aspect, het impliciete, op tafel leggen. Het één kan niet zonder het andere.”

 

Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht

Samen met onze VLAIO partners zetten we projecten op stapel die ondernemers ondersteunen of begeleiden bij bedrijfsoverdracht. Neem een kijkje op onze themapagina's rond overnemen en overdracht. Je kan ook een gratis infopakket aanvragen. Laat je tijdens dit complex proces begeleiden door experten in bedrijfsoverdracht en krijg hiervoor subsidies via de kmo-portefeuille

En schrijf je in voor één van de vele boeiende activiteiten van de Week van de Bedrijfsoverdracht, die dit jaar doorgaat van 15 tot 19 november 2021.

 

Delen: