5 lokale besturen stellen een verweefcoach aan

Publicatiedatum
Eind juni 2019 deed VLAIO een oproep voor verweefcoaches. Zij zetten in op een goede verstandhouding tussen bedrijven, de buurt en de lokale overheid. Gent, Leiedal, Sint-Truiden, Turnhout en Vilvoorde krijgen 765.000 euro steun voor het aanstellen van een verweefcoach.
Vrouw kijkt uit over Gent

765.000 euro om wonen en werken te verweven

Eind juni 2019 werd via VLAIO een projectoproep gelanceerd met als doel gemeenten te ondersteunen om bedrijvigheid te verweven met andere functies. Gent, Leiedal, Sint-Truiden, Turnhout en Vilvoorde werven een verweefcoach aan. Intercommunale Leiedal sloot een samenwerking met de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Kuurne, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Voor een periode van drie jaar zullen de verweefcoaches in deze gemeenten aan de slag gaan om de verwevenheid van economische activiteiten in stand te houden en robuuster te maken. De Vlaamse Regering stelt hiervoor een budget van 765.000 euro beschikbaar.

Waarom een verweefcoach?

Door botsende logica’s en ruimtelijke uitdagingen gaat verweven van wonen en economie in een buurt niet altijd vanzelf. Daarom wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen het verweven van wonen en werken stimuleren. Het biedt namelijk tal van voordelen: levendige kernen, lokale tewerkstelling, duurzame verplaatsingen… Deze verweefcoaches kunnen preventief –  maar indien nodig ook remediërend – zoeken naar vormen van goed nabuurschap voor al gevestigde bedrijven of naar aanleiding van de heringebruikname van een site als werklocatie.

Wat is de job van de verweefcoach?

De verweefcoach zet in op een goede verstandhouding tussen de bedrijven, de buurt en de lokale overheid. Daarnaast begeleidt de coach bedrijven in hun groeitraject om hun locatiebeslissingen ook te nemen vanuit perspectief van beleid en buurt. De verweefcoach geeft ook suggesties aan bedrijven en lokale besturen om hinder te vermijden of te minimaliseren.

Resultaten traject input voor verwevingsbeleid

De ervaringen en leerpunten opgedaan tijdens dit traject zullen gedeeld worden met andere steden en gemeenten en zullen dienen als basis voor de verdere uitwerking van een verwevingsbeleid. Deze oproep moet ons helpen om de groeiende groep bedrijven die mits de nodige ingrepen goed in het woonwerkweefsel kunnen functioneren, verweven te houden en zo bij te dragen aan vitale steden en een zorgvuldige omgang met de schaarse bedrijventerreinen.

Delen: