1 op 8 bedrijven in Vlaanderen slachtoffer van cyberaanval

Publicatiedatum
Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een eerste nulmeting die de Vlaamse Regering liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity bij Vlaamse bedrijven in kaart te brengen. Vooral grote bedrijven kennen het meest cyberaanvallen, maar de gevolgen blijken groter bij kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn. 40% van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen. Om ook hen beter te beschermen, worden de ‘cybersecurity verbetertrajecten’ van VLAIO beter toegankelijk voor kleine bedrijven en de kmo-portefeuille aantrekkelijker zodat ondernemers zich beter kunnen wapenen.

Voor het eerst nulmeting uitgevoerd

Door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving lopen Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico om gehackt te worden. Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Om ook de impact op Vlaamse bedrijven in kaart te brengen, liet de Vlaamse Regering voor het eerst een nulmeting uitvoeren. De resultaten van deze nulmeting vormen een belangrijke barometer voor het beleid rond cybersecurity.

11,8% bedrijven slachtoffer van cyberaanval

Uit de nulmeting blijkt dat bijna 1 op de 8 (11,8%) van de Vlaamse bedrijven in 2021 slachtoffer werd van een cyberaanval. We zien dat vooral kleine ondernemingen zich te weinig wapenen tegen cyberaanvallen. Een goede beveiliging van software, applicaties, paswoorden en gegevens binnen een bedrijf is vandaag nochtans cruciaal. Een bedrijf dat gehackt wordt, ligt vaak dagen stil en verliest vertrouwen bij zowel eigen werknemers als klanten en leveranciers. Een sterk beveiligd bedrijf is dus ook goede reclame. Niemand wil dat zijn of haar gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Opdat onze bedrijven zich beter en meer zouden beschermen tegen cybercriminaliteit, heeft de Vlaamse Regering beslist om enkele subsidievoorwaarden aan te passen. 

Grotere gevolgen voor kleine bedrijven

De meerderheid (94,2%) van de Vlaamse bedrijven neemt verschillende maatregelen om zich te beschermen tegen cyberrisico’s, maar deze zijn eerder beperkt tot een aantal basismaatregelen die onvoldoenden zijn gezien het toegenomen aantal cyberricio’s.

Bovendien blijkt dat cyberveiligheid vooral een zaak is van middelgrote en grote bedrijven. Hoewel deze laatste het vaakst aangevallen en meest geviseerd worden door cybercriminelen, zijn het vooral de kleine en microbedrijven voor wie de gevolgen van een cyberaanval het grootst zijn: 40% werd het afgelopen jaar geconfronteerd met de onbruikbaarheid van ICT-systemen door bijvoorbeeld hacking of kwaadaardige software. Bij een vijfde gingen bedrijfsgegevens verloren en meer dan 1 op de 10 van de kleine kmo’s kreeg te kampen met diefstal van gegevens.

Meer dan 5000 bedrijven bereikt met acties rond cyberveiligheid

Het Vlaamse beleid rond cybersecurity maakt sinds 2019 werk van sensibilisering, begeleiding en steun. Via acties als hacking-demo's, opleidingen of infosessies op de werkvloer heeft VLAIO sindsdien al meer dan 5.000 bedrijven bereikt.  

Sinds 1 januari 2021 kunnen kmo’s die sterk afhankelijk zijn van IT-systemen een beroep doen op de subsidie ‘cybersecurity verbetertrajecten’. Tijdens zo’n traject krijgt een kmo advies en begeleiding van erkende cybersecurity-dienstverleners. Sinds de start zijn er al 60 projecten opgestart in Vlaanderen.

Nieuwe acties binnen bestaande VLAIO-steun

Om kleinere bedrijven in de toekomst beter te wapenen, kondigt Vlaams minister van Economie en Innovatie Crevits twee nieuwe acties aan om meer richting geven aan de beschikbare steunmaatregelen van VLAIO.:

1. Meer laagdrempelige toegang tot begeleiding

Eerder lag de startkost van een verbetertraject op minimum € 25.000 om in aanmerking te komen voor 45% steun via VLAIO. Om meer kleine ondernemingen te stimuleren lanceert VLAIO een ‘lightversie’, een kleiner pakket aan begeleiding en advies waarbij verbetertraject zo’n €10 000 minder kost. Op die manier worden meer kmo’s gestimuleerd om hun eerste stappen te zetten in het beschermen van hun bedrijf voor cyberaanvallen. Hier vind je alle info over de lightversie van dit steuninstrument.

2. Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille 

Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen investeren in cybersecurity. De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren, zoals professionele infosessies over digitale aanvallen. Kleine ondernemingen genoten eerder 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Voor diensten inzake cybersecurity trekt minister Crevits het percentage nu op tot 45% voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen. Hier vind je meer info over steun via de kmo-portefeuille.

 

Meer weten over cybersecurity?

Op onze nieuwe paginas's over cybersecurity lees je over het belang van cybersecurity en hoe je als bedrijf hiermee aan de slag gaat. We gidsen je ook naar de (financiële) steun en expertise van VLAIO en ons netwerk van partners. Ook vind je hier ter inspiratie sterke verhalen van collega-ondernemers.

Verdiep je hier in cybersecurity!

 

Delen: