Zitdag | Auteursrecht, merken, modellen en octrooien (online)

Stel al jouw vragen rond intellectuele eigendom vrijblijvend en gratis aan één van onze onafhankelijke experten.

Dit event is afgelopen

Zij bieden een antwoord op vragen als: 

  • Hoe kan ik mijn idee vastleggen? 
  • Wat wordt door het auteursrecht beschermd? 
  • Hoe kan ik de naam van mijn product of dienst beschermen? 
  • Hoe kan ik de vormgeving van mijn product beschermen? 
  • Is mijn uitvinding octrooieerbaar? 
  • Wat zijn de kosten voor bescherming?

Onze experten 

Nico Deconinck 

De Dienst voor intellectuele eigendom (DIE) is een onderdeel van de federale overheid en is bevoegd voor het afleveren en beheren van de intellectuele eigendom in België. Naast de verlening van Belgische octrooien, aanvullende beschermingscertificaten en kwekerscertificaten, heeft de DIE ook een belangrijke informatieopdracht. Via de DIE is onder meer een uitgebreide verzameling octrooidocumenten beschikbaar. Nico Deconinck, octrooi-onderzoeker bij de DIE staat met beide voeten in de praktijk. Tijdens dit gesprek, kun je gerichte informatie krijgen over de octrooieerbaarheid van uw vinding, het registreren van octrooien, de verschillende procedures, de kostenimplicaties,… 

Tineke van Hoey 

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) is de officiële instantie voor de registratie van merken en modellen in de Benelux. Daarnaast biedt het BBIE de mogelijkheid om het bestaan van ideeën, concepten, ontwerpen, prototypes enz. vast te leggen. Tineke van Hoey is juriste bij het BOIP en heeft een jarenlange ervaring op het vlak van de bescherming van intellectuele eigendom. Bij haar  kun je terecht met al je vragen omtrent i-DEPOT, merk- en/of modelbescherming, zoals hoe je jouw naam, logo, … het best beschermt, hoe je die kunt registreren,… 

Frances Caudron

Flanders DC ondersteunt ondernemers in de creatieve sector bij de start, groei en uitbouw van hun onderneming en is dus hét aanspreekpunt voor creatieve ondernemers. Zeker ook voor alle vragen met betrekking tot intellectuele eigendom. Tijdens deze zitdag zal voor Flanders DC Frances Caudron, advocate bij Cresco en gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, alle vragen rond auteursrecht, bescherming van games, modecollecties, ontwerpen … en overdracht van rechten (vervreemding en licenties) opnemen.

Mieke Houben 

Mieke is bedrijfsadviseur van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Door haar ervaring met de IEscan is zij de aangewezen persoon om na te gaan hoe je je onderneming beter kan beschermen en om te bekijken of je wel de juiste maatregelen treft. 

Elke De Rijck 

Zij treedt binnen VLAIO Team Bedrijfstrajecten frequent op als klankbord intellectuele eigendom bij kmo’s. Samen met jou bekijkt ze welke opties en timing belangrijk zijn voor bescherming tijdens je groei- en innovatietraject. 

Infosessie 

Van 12.30 uur tot 13.30 uur verzorgt VLAIO een algemene presentatie rond intellectueel eigendom. Je maakt kennis met de verschillende vormen van intellectueel eigendom en komt te weten wat ze precies beschermen, hoeveel het kost en waar je ervoor terecht kan. Deze infosessie is nuttig voor wie slechts een beperkte kennis heeft van intellectueel eigendom. Het legt ook een goede basis voor het gesprek met de expert.

Praktisch 

Een persoonlijk gesprek met één van de experten neemt 45 minuten in beslag. Deelname is gratis, maar reservatie is verplicht. 

Ben je geïnteresseerd in een gesprek? Schrijf je dan in en vermeld daarbij: 

  • Of je interesse hebt voor de infosessie en/of een individueel gesprek. 
  • Een beknopte weergave van de vragen voor het individueel gesprek. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat je bij de juiste gesprekspartner terecht komt. 
  • Je eventuele voorkeur voor de voor- of namiddag. In de mate van het mogelijke houden wij hier rekening mee. Je krijgt alleszins op voorhand het juiste uur doorgestuurd. 

Een VLAIO-bedrijfsadviseur neemt nog contact met je op om de juiste expert en het juiste tijdstip vast te leggen. 

Organisator
VLAIO

Dit event is afgelopen