Webinar: Wat is artificiële intelligentie en wat kan u ermee doen?

In dit webinar lichten we toe wat AI is, hoe het werkt, wat de vereisten en uitdagingen zijn bij het gebruik van een AI-gebaseerde oplossing. We stellen ook enkele tools voor die kmo’s bij bepaalde aspecten van hun eigen data science-project kunnen ondersteunen. Het webinar wordt geïllustreerd aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.  

Interreg Notrh Sea Region FBD

Dit event is afgelopen

Dankzij de recente ontwikkelingen van grote technologiebedrijven (zoals Google, Apple, Amazon en Facebook) rond toepassingen als machinevertaling, spraakherkenning, operationele optimalisatie en objectherkenning, dringt artificiële intelligentie (AI) zich op als een nieuwe trend. Voor kleinere spelers en vooral kmo’s is het reële potentieel van AI echter niet altijd duidelijk. Artificiële intelligentie kan het bijvoorbeeld mogelijk maken producten en klanten te profileren, productieprocessen te optimaliseren, verkoop en bezoeken aan de website te voorspellen of te anticiperen op de uitval van machines.

Anderzijds zou men door de recente voorbeelden van deze vooraanstaande technologiebedrijven verkeerdelijk kunnen denken dat een AI-oplossing makkelijk te implementeren is, door eenvoudigweg een machine learning-algoritme op een dataset toe te passen. Artificiële intelligentie is echter meer dan dat. 

Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van het Futures by Design project, dat als doel heeft niet-onderzoeksgerichte kmo’s te ondersteunen bij de toepassing van data-innovatie. In België richt dit project zich op de regio's Antwerpen en Oost-Vlaanderen en op de sectoren van de gezondheidstechnologieën, de lichte mechanische industrie en de agrotechnologie. 

Belangrijk:

Dit project is vooral bedoeld voor kmo’s die nog geen ervaring hebben met data science (of zich in het beginstadium van hun datatraject bevinden) en de mogelijkheden onderzoeken om met behulp van data science en/of AI een specifiek bedrijfsprobleem/uitdaging op te lossen.  

Het project biedt bedrijven toegang tot gratis uitvoerige seminars/webinars:

  • om een beter inzicht te krijgen in de tools die binnen het project worden aangereikt (data-opschoning, data-ethiek, datavolwassenheid...)
  • om hen te helpen bij het formuleren en bespreken van hun eigen data-innovatieproject

In het kader van dit project worden kmo’s ondersteund in de fase van ideevorming en krijgen ze toegang tot tools en informatie die hen op het juiste spoor kunnen zetten en mogelijk tot de verbetering van hun groei en productiviteit kunnen leiden.

Aan de deelnemers zal vooraf worden gevraagd een korte vragenlijst in te vullen om hun niveau van datavolwassenheid in te schatten.   

Voorlopige agenda (het webinar wordt in het Engels gehouden):  

  • 14.00 uur : Wat is data science en wat kan je ermee doen? - Dr. Tom Tourwé, Technical Lead Data Innovation, EluciDATA Lab van Sirris 
  • 14.45 uur : Wat houdt het Futures by Design-project precies in? Hoe kan het project je ondersteunen? Welke tools zijn al beschikbaar om je te ondersteunen? - Caroline Mair, Customer Relationship and Project Management Officer, EluciDATA Lab van Sirris
  • 15.00 uur : Vraag- en antwoordsessie
Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Sirris i.s.m. Interreg Notrh Sea Reagion
Thema's

Dit event is afgelopen