Webinar - Van hacking, phishingsimulaties, een structurele aanpak tot overheidssteun

De digitalisering neemt een hoge vlucht. Tegelijk brengt digitalisering ook heel wat risico’s met zich mee: hacking, phishing, ransomware, gegevenslekken… heel wat bedrijven en instellingen kregen er al mee te maken. Ook de bouwsector digitaliseert snel, en wordt dus blootgesteld aan deze cyberrisico’s. Wat als je geen facturen meer kan opmaken? Of als alle gegevens van jullie werven vernietigd werden? Embuild Vlaanderen organiseert in samenwerking met Outkept, Woodstoxx en Vlaio een webinar die bouwondernemingen meer inzicht geven in de gevaren en de oplossingen, het plan van aanpak en het belang van de sensibilisering van de gebruikers.

Dit event is afgelopen

Programma

Deel 1: Inleiding webinar en Topics-Vlaanderen.be

Het traject waarin innovatieve kmo-professionals uit bouwsector elkaar ontmoeten, inspireren en adviseren Peter Van Damme, Projectcoördinator Digitalisering bij Embuild Vlaanderen.

Deel 2: Cybersecurity heeft een technisch en een menselijke aspect

Dieter Tinel geeft deelnemers een kijkje achter de schermen: hoe denkt een hacker of phisher? Hoe gaan ze te werk? Dat kan zowel op technische wijze als via de mens. We blijven weg van te veel jargon, leggen eenvoudig uit welke vormen van aanvallen hackers vaak gebruiken en hoe je die best voorkomt. Wat zijn de quick wins? Met een antivirus alleen kom je er helaas niet...

De menselijke kant komt vervolgens ook aan bod: wat is “human risk” en welke risico’s zijn daaraan verbonden? Wat is de link met ransomware en tussen phishing en hacking? Wat is de link tussen phishing en hacking?

Dieter Tinel, Co-founder Outkept

Deel 3: Meten is weten - phishingsimulaties meten kwetsbaarheid

Veel mensen denken dat cyberbeveiligingssoftware, firewalls of e-mailserverfilters voldoende zijn om hackers buiten te houden. Veel studies tonen echter aan dat de mens bijna altijd de zwakste schakel binnen de organisatie is, maar ook een uitstekende partner om aanvallen te voorkomen. Ondanks alle slimme technologie, vinden phishing mails nog steeds hun weg naar onze inbox, en zijn er nog steeds honderdduizenden phishing websites. Er is daarom maar één persoon nodig die één fout maakt om de deur op een kier te zetten voor aanvallen van buitenaf. Dit heeft vaak grote negatieve gevolgen voor de reputatie en financiële situatie van je bedrijf. Daarom moet je ook de mensen meenemen in je cybersecurity-aanpak. Preventie is een heel stuk goedkoper en eenvoudiger dan schade herstellen.

Simon Bauwens legt uit wat een cyber awareness-campagne inhoudt, hoe phishing simulaties werken en hoe een bedrijf een positieve cybersecurity-cultuur creëert.

Simon Bauwens, Co-founder van Outkept

Sessie 4: Woodstoxx - Een plan van aanpak rendeert

Woodstox ondernam de voorbije jaren heel wat actie om te digitaliseren. Ook zij merkten dat ze steeds meer afhankelijk waren van IT-platformen en het aantal cyberincidenten toenam, dus besloten ze een cybersecurity-traject op te starten om zich hier beter tegen te beschermen. Via opleidingen en trainingen maakten ze hun medewerkers bewust van de gevaren.

Arne Castelijn, IT manager Woodstoxx

Sessie 5 : De ondersteuning door de Vlaamse overheid

De overheid biedt hulp en ondersteuning. Patrick Hauspie geeft een beknopt overzicht van enkele belangrijke informatiebronnen rond cybersecurity en verduidelijkt het aanbod van subsidies van de Vlaamse overheid. Na deze sessie heb je alle handvaten om als kmo te beslissen welke richting je uit wil, hoe je dit wil aanpakken en welk budget je hiervoor nodig hebt. Zo hebben ze een overzicht van de verschillende contacten waar ze verder geholpen kunnen worden.

Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur AI en Cybersecurity

Q&A: De sessie wordt afgesloten met een Q&A waardoor deelnemers hun vragen over hacken, cybersecurity en het verder verbeteren van de weerbaarheid van de eigen onderneming direct aan de experten kunnen stellen.

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Embuild Vlaanderen i.s.m. VLAIO en TOPICS
Thema's

Dit event is afgelopen