Trefdag Digitaal Vlaanderen

Vandaag moet onze samenleving steeds sneller en inventiever reageren op nieuwe uitdagingen en crisissen, of het nu een gezondheidscrisis betreft, de energieshift of een crisis van geopolitieke aard. Overheden, bedrijven en burgers dienen hoe langer hoe meer wendbaar en weerbaar te worden. Dat is het centrale thema voor de Trefdag Digitaal Vlaanderen van 2022: hoe kunnen we als samenleving door middel van de juiste digitale transformatie ons meer wendbaar en weerbaar maken voor morgen?

Dit event is afgelopen

We verkennen hoe digitale ecosystemen een beter antwoord kunnen zijn op een crisis. Kunnen we burgers, bedrijven en andere overheden met de juiste digitale diensten bij die transformatie ondersteunen en hen actief betrekken? Hoe zorgen we voor optimale werking en beveiliging van onze platformeconomie? We kijken naar de toegevoegde waarde van nieuwe technologische mogelijkheden. En hoe kijkt de Vlaamse KMO naar de kansen die digitale transformatie biedt, en wat gebeurt er in de praktijk?

We nodigen u graag uit om tijdens de Trefdag samen met experten uit technologiewereld, de overheden, de bedrijven en de onderzoekinstellingen mee te discussiëren, te inspireren en geïnspireerd te worden. Neem die dag ook zeker deel aan de sessies die linken hebben met Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Smart matchmaking in een slimme regio

sessie 5, 15.55u - 16.45u, auditorium Charlotte De Witte

Naar aanleiding van het besluit van de Vlaamse Regering over de uitbouw van de Slimme Regio Vlaanderen werden in 2021 twee nieuwe initiatieven opgezet. Het Smart Region Office (SRO) vertegenwoordigt de overheid vanuit de agentschappen Agentschap Binnenlands Bestuur, VLAIO en Digitaal Vlaanderen. Nils Walravens legt uit hoe het Smart Region Office werkt. De vzw Slimme Regio Vlaanderen (SRV) vertegenwoordigt de bedrijven. Peter Vandeurzen vertelt meer over de werking van het bedrijvenplatform. Tijdens de sessie zetten we het PITCHPUNT in de kijker. Op dit nieuwe innovatieve platform vinden overheden en bedrijven elkaar via de digitale weg. Zo bouwen we samen aan een duurzaam matchmaking platform.

Digitaal ondernemen in Zaventem

sessie 5, 14.05u - 14.30u, auditorium Anemone Valcke

In november 2021 maakte de gemeente Zaventem als tweede lokaal bestuur een volledig geïntegreerde koppeling met e-loketondernemers.be. Dit was de start om in 2022 een grote sprong te maken in de digitalisering van de eigen dienstverleningsprocessen. Wie wil ondernemen op het grondgebied van Zaventem, kan nu via om het even welk apparaat met internettoegang de nodige informatie raadplegen over vergunningen, belastingen en premies. U kunt ze ook meteen digitaal aanvragen en de afhandeling opvolgen.

Zaventem bouwde zelf dit op maat gemaakte digitaal loket voor ondernemers i.s.m. VERA. Ze gebruikten daarvoor de raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor die open staat voor de lokale besturen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dankzij het gegunde DIY-softwareplatform kunt u dienstverleningsprocessen digitaliseren zonder dat u diepgaande technische kennis nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat deze toepassing integreert met de Vlaamse bouwstenen, gebruik maakt van een bibliotheek voor hergebruik van dienstverleningsprocessen en voldoet aan de vereisten van de Single Digital Gateway.

In deze sessie geven we inzicht in onze resultaten en delen we graag wat we geleerd hebben. We eindigen met een toekomstvisie voor de doorgedreven digitalisering van lokale besturen.

Veiliger en beter verkeer met behulp van data

sessie 6, 15.15u - 15.40u, auditorium Berlinde De Bruyckere

Een vlotte doorloop van het verkeer en minder verkeersslachtoffers, dat kan. Snellere en betere verkeerstromen zijn mogelijk met behulp van data. Daarvoor is kwalitatieve data, en de maximale garantie op het veilig delen van die data, noodzakelijk.

In deze sessie geeft imec een overzicht van hoe regionale en lokale overheden hun wegen optimaal kunnen benutten door gebruik te maken van nieuwe technologie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan intelligente verkeerslichten, zowel op regionaal als op lokaal niveau. Deze inzichten komen uit het Mobilidata-programma.

Mobilidata is een programma van de Vlaamse overheid, ondersteund door imec en met financiële steun van VLAIO en CEF (Connecting Europe Facility). Mobilidata wil het verkeer in Vlaanderen veiliger, vlotter en duurzamer maken door nieuwe technologische oplossingen. Die worden ontwikkeld en op de markt gebracht in een ecosysteem van beleidsmakers, onderzoekers en bedrijven met expertise op vlak van mobiliteit.

Organisator
Digitaal Vlaanderen

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Flanders Expo Maaltekouter 1 9051 Gent