Traject: Beperk de risico's van jouw bedrijf

Als ondernemer ga je elke uitdaging aan en blaak je van het doorzettingsvermogen. Je hebt steeds een duidelijk doel voor ogen. Maar als eigenaar moet je stevig met je voeten op de grond staan en sta je in voor het reilen en zeilen van je onderneming. Daarom is het belangrijk om regelmatig even stil te staan bij de risico’s in het kader van de continuïteit van het bedrijf.

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
Locatie

Voka - Kamer van Koophandel Limburg Gouverneur Roppesingel 51 3500 Hasselt

Welke zaken zet je best op punt? 

Om de continuïteit van jouw onderneming veilig te stellen hebben wij een traject van 5 opleidingen samengesteld. Tijdens deze opleidingsreeks geven we je de kans om even stil te staan bij de mogelijke risico's in het kader van continuïteit van jouw bedrijf en reiken wij nodige handvaten aan zodat jij in de praktijk verder kan.

Wat mag je verwachten?

Bedrijftestament

Wat indien de bedrijfsleider plots (totaal) arbeidsongeschikt wordt of komt te overlijden? Wie heeft dan de juiste kennis van de bedrijfsprocessen? Wie neemt dan de beslissingen en kan contracten juridisch geldig afsluiten? Waar worden belangrijke documenten bewaard en wie is op de hoogte van de cont(r)acten met de voornaamste stakeholders? 

Docent: Sofie Gerkens - Van Havermaet 

Datum: 15/11/2022, 9u-11u 

De vennootschap

Ga voor een doordachte structurering van je vennootschap(pen) om latere risico’s in overname te vermijden. Welke governance dien ik op te zetten binnen het bedrijf met oog op continuïteit?  

We behappen o.a. de thema’s over opvolgregeling en de fiscale regimes m.b.t. overdracht. (als vangnet bij bijvoorbeeld een onverwacht overlijden).  

Docent: Thomas Vandersmissen & Tillo Dumont - KPMG 

Datum: 7/12/2022, 9u-11u 

Structuur en organisatie van de onderneming

Partijen die met een vennootschap handelen, stellen zich vaak de vraag of een vennootschap wel voldoende matuur is om ermee te contracteren. Dat is een vraag naar structuur, financiële gezondheid en continuïteit. We stellen vast dat ondernemingen daar onvoldoende op zijn voorbereid. Zonder dat je het soms zelf weet, resulteert dit bijvoorbeeld in het niet verkrijgen van bepaalde kredieten of minstens aan minder voordelige voorwaarden. Tijdens deze sessie zullen we je concrete tips geven om hieraan tegemoet te komen. 

Docent: Alexander Vangrieken & Thomas Vandersmissen - KPMG 

Datum: 12/01/2023, 9u-11u 

Afspraken binnen de familie

Als eigenaar van een familiebedrijf is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen familiale aandeelhouders, andere familieleden en het management. Toch zien we dat zeer weinig familiebedrijven hun spelregels formeel vastleggen, wat op termijn wel eens grote problemen kan opleveren. Een familiecharter en aandeelhoudersovereenkomst kan een oplossing bieden. Wat moet je weten over deze documenten en wat neem je er zoal in op? 

Docent: Sofie Gerkens & Peter Vandeput - Van Havermaet

Datum: 03/02/2023, 9u-11u 

Communicatie en intermenselijke aspecten

In een bedrijf gaat het naast de zaak vooral om mensen, die in relatie staan of zelfs deel uitmaken van de bedrijfsfamilie. In aanloop van diverse belangrijke gebeurtenissen zoals een bedrijfsoverdracht zien we dat de complexiteit van de relaties vaak toeneemt en de communicatie tussen (familie)leden onder druk kan komen te staan. Nochtans vormt effectieve communicatie een van de voornaamste sleutels om alle violen gelijk te stemmen. Maar hoe doe je dat: effectief communiceren? 

Docent: Elke Sweldens & Sofie Gerkens - Van Havermaet

Datum: 28/02/2023, 9u-11u 

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 550 excl. btw
Organisator
Voka

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
09.00 - 11.00 uur
Locatie

Voka - Kamer van Koophandel Limburg Gouverneur Roppesingel 51 3500 Hasselt

Locatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg Gouverneur Roppesingel 51 3500 Hasselt