Studiebezoek Smart City Amsterdam-Almere

VVSG en VLAIO nodigen je graag uit op deze inspirerende smart-city tweedaagse naar Amsterdam en Almere! Opgelet, enkel voor VVSG leden.

Dit event is afgelopen

We nemen je op sleeptouw doorheen deze twee boeiende steden, leren over hun smart city-beleid en ambitie en ondervinden aan den lijve hoe beiden duurzaamheid en circulaire economie hoog in het vaandel dragen. We ontdekken welke projecten ze hebben uitgerold om de circulaire economie te versnellen, hoe ze samenwerken binnen een sterk lokaal ecosysteem en hoe zij werk maken van een slimme energieneutrale stad.

Samen met onze Nederlandse collega’s van de Vereniging van Nederlandse  Gemeenten (VNG) organiseren we tevens een exclusief uitwisselingsmoment met Nederlandse wethouders en burgemeesters. 

Kortom, niet te missen!

Ontdek hier het programma en schrijf je in. Opgelet, dit studiebezoek is exclusief voorbehouden voor leden van de VVSG.

Programma

Donderdag 10 oktober

 • 8.00 uur: vertrek in Antwerpen Berchem (station) met de bus
   
 • 10.15 - 12.30 uur:
  • Introductie Amsterdam smart city: uitleg over de smart city-visie van de stad, hun publiek-private (samen)werkingen, gerealiseerde projecten en innovatieplatform.
  • Innovatietour in het Johan Cruijf stadion: het stadion is één van de meest innovatieve en duurzame ter wereld en dient als living lab voor innovatieve digitale en duurzame oplossingen.
    
 • 12.30 - 13.30 uur: Lunch
   
 • 13.00 uur - 17.30: Keuzeprogramma met 2 keuze-"tracks":
   
  • Circulaire gebiedsontwikkeling in de praktijk
   We starten onze tocht in De Ceuvel, een voormalig scheepswerf die dienst doet als cleantech speelveld. Van daaruit trekken we naar Buiksloterham, ooit één van de meest vervuilende industriegebieden van Amsterdam, en nu getransformeerd naar een duurzame woon- en werkplek. We eindigen bij de NDSM-werf, voorheen van de grootste scheepswerven in Europe, nu een creatieve en culturele hotspot.
    
  • Datagedreven innovatie in de stad en The Edge Olympic: waar duurzaamheid en hightech samenkomen.
   Tijdens deze track zakken we af naar het Data Lab, een werkplaats, kenniscentrum en open podium voor data-experts en - geïnteresseerden binnen en buiten de stad. We krijgen er een introductie in de gerealiseerde datagedreven innovaties in de stad en ontdekken de meerwaarde om met data in het lokaal bestuur aan de slag te gaan. We brengen eveneens een bezoek aan het technologisch geavanceerd gebouw Edge Olympic: de basis van het gebouw is een digitale infrastructuur die alles en iedereen met elkaar verbindt. Bovendien is het gebouw grotendeels circulair en duurzaam ontwikkeld met veel aandacht voor design, flexibiliteit en gebruiksgemak. Het resultaat is een inspirerende omgeving met vele soorten flexibele werkplekken.
    
 • 17.30 uur - Check-in hotel 
   
 • 18.40 uur - vertrek naar restaurant CircL. Dit restaurant ademt circulariteit: zowel bij het bouwen van het restaurant waarbij materialenherbruik centraal stond, als bij de de keuze van de menu: alles komt op duurzame manier tot stand met een creatieve kwinkslag. We schuiven aan tafel voor een lekkere driegangenmenu met seizoensproducten, en een gezellige avond.

Programma

Vrijdag 11 oktober

Na het ontbijt vertrekken we richting Almere

 • 10.00 - 12.00 uur:  Programma en uitwisseling samen met de Nederlandse collega’s (schepenen, burgemeesters) rond drie thema’s: circulaire economie, smart city en digitalisering en duurzaamheid/energie. 
   
 • 12.30- 13.30 uur:  Broodjeslunch en verdere informele uitwisseling met de Nederlandse collega’s
   
 • 14.00 uur  - 16.30 uur:  Bezoek Almere: keuzeprogramma met drie keuze "tracks":
   
  • Almere Energieneutraal
   Almere streeft naar een energieneutrale stad waarbij de verbruikte energie enkel nog afkomstig is van niet-fossiele ofwel onuitputtelijke, hernieuwbare energiebronnen. Anja de Graaff van “Almere geeft energie” neemt ons mee op tocht door de stad en vertelt over het verloop, de doelstellingen en de concrete realisaties van het project aan de hand, gekruid door een aantal mooie praktijkvoorbeelden
    
  • Almere’s strategie op weg naar een circulaire gemeente
   Enkele jaren geleden ontwikkelde de gemeente een strategie om circulair te worden. De focus lag op de gemeentelijke organisatie/eigen bedrijfsvoering, het afvalbeheer van huishoudens en het stimuleren van circulaire bedrijvigheid. Dit heeft reeds tot heel innovatieve ontwikkelingen geleid, die we vanuit het Upcycle Centrum in Almere zullen ontdekken
    
  • Slimme ruimtelijke ontwikkeling en de gemeente van de toekomst
   In 2022 strijkt in Almere “Floriade” neer. Deze unieke internationale expo met als thema “growing green cities” is al aan zijn zevende editie toe en focust zich op de stad van de toekomst. Na de expo verrijst er een volledig nieuwe stadswijk gebaseerd op slimme stadsontwikkeling met veel groen en aandacht voor technologie, kortom het wonen van de toekomst in de praktijk.

   Almere is nu al druk in de weer met de opbouw van de infrastructuur. We krijgen een exclusieve blik op hoe Floriade er zal uit zien en horen meer over de lessons learned die zij reeds bij de gebiedsontwikkeling van de Floriade hebben opgedaan, inclusief de vraagstukken rond de vergroening van steden en de digitalisering van de stedelijke omgeving.

 • 16.30 - 16.45 uur verzamelen voor terugrit naar station Antwerpen Berchem

Voor wie?

Burgemeesters, schepenen van smart city, digitalisering, klimaat, duurzaamheid, circulaire economie, energie, mobiliteit..., algemeen directeurs en beleidsdeskundigen van lokale besturen, en iedereen met interesse in deze thema's.

Opgelet, dit studiebezoek is exclusief voorbehouden voor leden van de VVSG.

Praktisch

De deelnameprijs bedraagt 495 euro alles inbegrepen (hierboven aangegeven maaltijden, overnachting, programma, vervoer..)

Het aantal plaatsen is beperkt dus wacht niet te lang!

Je betaalt na ontvangst van factuur.

Annuleren

Kosteloos annuleren is wegens organisatorische redenen niet mogelijk. Bij annulatie rekenen we de volledige deelnameprijs aan.

Ben je onverwacht verhinderd? Laat je vervangen door een collega.

Deelnameprijs
495
Organisator
VVSG i.s.m. VLAIO