Space technology transfer

Vandaag de dag worden we in ons dagelijks leven steeds meer geconfronteerd met ruimtevaarttechnologie en innovatieve uitvindingen zonder dat we het beseffen. Tal van nieuwe technologieën, medische hoogstandjes en innovaties kennen hun oorsprong uit de ruimtevaart en hebben een onmisbare plaats ingenomen in onze eigen leefwereld en bijhorende maatschappij. Voka gaat samen met jou op verkenning naar nieuwe opportuniteiten om producten en diensten uit te bouwen a.d.h.v. baanbrekende technologieën.

Praktisch

Datum
Tijdstip
11.30 - 13.00 uur

Innovatie komt niet altijd voort uit een geheel nieuwe uitvinding, maar vaak uit spin-offs of technology transfer, waarbij een bestaande technologie wordt gebruikt voor een ander doel dan het oorspronkelijke. De technologieën die voor en door de ruimtevaartindustrie worden ontwikkeld, moeten aan opmerkelijk hoge normen voldoen, zodat ze veilig, betrouwbaar en duurzaam zijn. Het is gebruikelijk dat de ruimte-economie en haar technologie de wereld om ons heen beïnvloeden, en we merken het niet eens.

Ruimtevaarttechnologieën worden toegepast in verschillende sectoren, zoals gezondheid en geneeskunde, openbare veiligheid, vervoer, consumptiegoederen, computertechnologie en mobiele toepassingen, milieu- en landbouwhulpbronnen, industriële productiviteit, navigatie en communicatie.

Alvast enkele voorbeelden

Smartphone camera

In de jaren '90 ontwikkelde het Jet Propulsion Laboratory (JPL) een kleine beeldsensor die op ruimtevaartuigen past en die met zeer weinig stroom beelden van hoge wetenschappelijke kwaliteit genereert. De technologie werd aangepast aan camera's voor mobiele telefoons.

Navigatie

Satellietnavigatie is momenteel één van de meest gebruikte ruimtevaarttechnologieën en zorgt over de hele wereld voor vele duizenden jobs.

Schokdempende schoenen

Mensen die een zwaar fysiek beroep uitoefenen, gebruiken misschien wel ruimtevaarttechnologie zonder dit te beseffen. Zo bestaan er vandaag de dag schoenen die uitgerust zijn met schokdempende technologie die in de hiel van de schoenen werd aangebracht. Deze technologie is afkomstig van de ruimtevaart en zorgt ervoor dat de schok niet enkel opgevangen wordt door de enkels, gewrichten en wervelkolom. Dankzij deze technologie vermijdt men aandoeningen zoals rugpijn, tendinitis, zware benen, spierpijnen en gewrichtspijnen

Wat kan je verwachten?

  • Wat is technology transfer?
  • Successen en uitdagingen?
  • Doelstellingen van universiteiten en de opportuniteiten voor de deelnemers. 
  • Link met VLAIO dossiers en valorisatie
  • Welke technologie databases gebruikt Verhaert?
  • De rode draad en keten van projecten van Verhaert met ESA (Technology transfer, ESA business incubation, ESA business applications, ESA Space Solutions Belgium)

Spreker

Pieter Deleye, Business development manager bij Verhaert.

Verhaert heeft een geïntegreerde en allesomvattende aanpak om bedrijven en ondernemers te helpen innoveren en nieuwe producten, bedrijven en diensten te creëren.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis
Organisator
Voka

Praktisch

Datum
Tijdstip
11.30 - 13.00 uur