Ontbijtsessie: Van PCF tot LCA naar EPD - Hoe valideer je de ecologische impact van jouw product?

Van PCF tot LCA naar EPD; deze acroniemen worden kwistig gebruikt als het gaat over het meten en valideren van de ecologische impact van een product of verpakking. Maar hoe kan je de impact van jouw product gaan valideren? Welke methoden bestaan er allemaal? Van welke instanties gaan deze uit? Wat is de gemiddelde kostprijs van zo'n berekening per product? En wie vraagt hiernaar?

Praktisch

Date
Tijdstip
08.30 - 10.30 uur
Locatie

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen President Kennedylaan 9a 8500 Kortrijk

Tijdens deze ontbijtsessie krijg je zicht op de verhoudingen van de verschillende methodes: wat is een PCF (product carbon footprint), een LCA (levenscyclusanalyse) en een EPD (environmental product declaration)? De verschillende methodes worden tegenover elkaar uitgezet met een aantal voorbeelden. Vervolgens gaat deze sessie dieper in op één methode: de product carbon footprint. De berekeningswijze, de achterliggende data en de manier van valideren worden tegen het licht gehouden.

Programma

Wat je zal leren na afloop van deze infosessie:

  • Wat betekenen LCA, PFC en EPD?
  • Hoe verhouden de verschillende meetinstrumenten zich tegenover elkaar?
  • Hoe is een product carbon footprint opgebouwd en hoe verschilt deze van een corporate carbon footprint (op bedrijfsniveau)?
  • Wat is het belang of nut hiervan, alsook de gemiddelde kostprijs van zo’n berekening?

Spreker

De sessie wordt inhoudelijk vormgegeven door Jens Vancoppenolle, expert carbon footprinting bij Innologic, deel van de Sustainable Development Group. Jens heeft een achtergrond in Material Science Engineering, specifiek gericht op textiel en composieten. Hij is al drie jaar actief bij SDG, eerst als Purchase Manager en nu aan de andere kant van de tafel als Sales Manager bij Beologic. Tevens is hij ook verantwoordelijk voor de Carbon Footprint Consultancy die ze aanbieden via Neutrologic.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
GRATIS
Organisator
Voka

Praktisch

Date
Tijdstip
08.30 - 10.30 uur
Locatie

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen President Kennedylaan 9a 8500 Kortrijk

Locatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen President Kennedylaan 9a 8500 Kortrijk