Masterclass - Integreer circulariteit in uw productontwerp

Deze masterclass reikt u inzichten, methodes en tools aan voor ontwerp van circulaire producten. Dit helpt u goede keuzes te maken voor uw product en bijhorende diensten, die in de praktijk ook echt werken, rekening houden met de milieu-impact, het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin uw product zal functioneren.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur

Circulariteit inbrengen in het ontwerpproces van uw product is niet vanzelfsprekend. De denkpatronen, methodes en tools uit het (nog) dominante lineaire model zijn niet steeds geschikt of optimaal. Bijkomende aspecten en aanpassingen dringen zich op. Het ontwerp van uw product heeft een grote impact op de gehele levenscyclus en is een belangrijke hefboom om uw circulaire ambities te realiseren. 

Deze masterclass reikt u inzichten, methodes en tools aan die u toelaten om circulariteit doorheen het gehele ontwerpproces in te brengen. Zinvolle keuzes vroeg in het ontwerpproces voor uw product en bijhorende diensten maken, validatie van de keuzes die in de praktijk  werken, inschatten en rekening houden met de milieu-impact van bij de start, uw product en dienst linken aan het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin uw product zal functioneren ,… dit zijn de uitdagingen waarvoor we u wapenen. U leert dus welke aanpassingen in het ontwerpproces nodig zijn om circulaire producten en diensten te concretiseren.   
Als het voor uw organisatie duidelijk is welk product of welke product-dienst-combinatie u in de markt wil zetten, maar de ontwerpstrategie of de validatie van uw ontwerp is nog niet geheel helder, dan is deze masterclass zeker iets voor u. 

Deze masterclass geeft u :

  • Inzicht in hoe het ontwerpproces de circulariteit van uw product beïnvloedt en welke elementen uw ontwerpstrategie bepalen.
  • Methodes en tools om de circulariteit en milieu-impact van uw product in te schatten doorheen het ontwerpproces.
  • Inzicht in de creatie en het behoud van de waarde van uw product over de levenscyclus, en bijhorende verdienmodellen.  
  • Inzicht in en methodes over hoe u de beslissingen kan nemen die levenscyclusimpact en economische waarde-creatie combineren en optimaliseren.
  • Inzicht verschaffen in hoe u de risico’s van circulaire innovatie beheerst en reduceert, bijv. de marktacceptatie.
  • Methodes om uw product in een vroeg stadium te valideren bij de gebruiker.
  • Inzicht in hoe u uw ontwerpproces beter geschikt maakt om circulaire producten te ontwerpen

Programma

09u00 : Sessie 1 - Intro en focus op inputs voor ontwerpstrategie
10u15 : Pauze
10u30 : Sessie 2 - Eco-impact beoordelen in vroege fase van ontwerpproces
11u45 : Lunchpauze
13u15 : Sessie 3 - Keuzes maken op basis van alle inputs
14u30 : Pauze
14u45 : Sessie 4 - Valideren van de productontwerp
16u00 : Einde

Klik hier voor meer info.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 366 / € 1.220
Organisator
Sirris i.s.m. Agoria

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur