Masterclass - Integreer circulariteit in jouw productontwerp 

Deze masterclass reikt je inzichten, methodes en tools aan voor ontwerp van circulaire producten. Dit helpt je goede keuzes te maken voor jouw product en bijhorende diensten, die in de praktijk ook echt werken, rekening houden met de milieu-impact, het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin jouw product zal functioneren.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur
Locatie

Sirris Technologiepark 48 9052 Zwijnaarde

Circulariteit inbrengen in het ontwerpproces van jouw product is niet vanzelfsprekend. De denkpatronen, methodes en tools uit het (nog) dominante lineaire model zijn niet steeds geschikt of optimaal. Bijkomende aspecten en aanpassingen dringen zich op. Het ontwerp van jouw product heeft een grote impact op de gehele levenscyclus en is een belangrijke hefboom om jouw circulaire ambities te realiseren. 

Deze masterclass reikt je inzichten, methodes en tools aan die je toelaten om circulariteit doorheen het gehele ontwerpproces in te brengen. Zinvolle keuzes vroeg in het ontwerpproces voor uw product en bijhorende diensten maken, validatie van de keuzes die in de praktijk  werken, inschatten en rekening houden met de milieu-impact van bij de start, jouw product en dienst linken aan het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin jouw product zal functioneren ,… dit zijn de uitdagingen waarvoor we je wapenen. Je leert dus welke aanpassingen in het ontwerpproces nodig zijn om circulaire producten en diensten te concretiseren.   

Als het voor jouw organisatie duidelijk is welk product of welke product-dienst-combinatie je in de markt wil zetten, maar de ontwerpstrategie of de validatie van jouw ontwerp is nog niet geheel helder, dan is deze masterclass zeker iets voor jou. 

Deze masterclass geeft je:

  • Inzicht in hoe het ontwerpproces de circulariteit van jouw product beïnvloedt en welke elementen jouw ontwerpstrategie bepalen.
  • Methodes en tools om de circulariteit en milieu-impact van jouw product in te schatten doorheen het ontwerpproces.
  • Inzicht in de creatie en het behoud van de waarde van jouw product over de levenscyclus, en bijhorende verdienmodellen.  
  • Inzicht in en methodes over hoe u de beslissingen kan nemen die levenscyclusimpact en economische waarde-creatie combineren en optimaliseren.
  • Inzicht verschaffen in hoe je de risico’s van circulaire innovatie beheerst en reduceert, bijv. de marktacceptatie.
  • Methodes om jouw product in een vroeg stadium te valideren bij de gebruiker.
  • Inzicht in hoe je jouw ontwerpproces beter geschikt maakt om circulaire producten te ontwerpen

Programma

09u00 : Sessie 1 - Intro en focus op inputs voor ontwerpstrategie
10u15 : Pauze
10u30 : Sessie 2 - Eco-impact beoordelen in vroege fase van ontwerpproces
11u45 : Lunchpauze
13u15 : Sessie 3 - Keuzes maken op basis van alle inputs
14u30 : Pauze
14u45 : Sessie 4 - Valideren van het productontwerp
16u00 : Einde

Klik hier voor meer info.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
366 euro
Organisator
Sirris i.s.m. Agoria

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur
Locatie

Sirris Technologiepark 48 9052 Zwijnaarde

Locatie

Adres

Sirris Technologiepark 48 9052 Zwijnaarde