Infosessie: CBAM - first lessons learned

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) verplicht sinds eind vorig jaar heel wat bedrijven om te rapporteren over de CO2-uitstoot van bepaalde geïmporteerde goederen. Omdat we merken dat er veel praktische hindernissen opduiken, organiseren we een gratis ontbijtsessie waarop professionals ervaringen en kennis kunnen delen. En een expert een antwoord probeert te bieden op alle vragen.

Dit event is afgelopen

Meer info over CBAM

Waarom voert Europa CBAM in?

Met CBAM wil Europa oneerlijke concurrentie voorkomen tussen Europese bedrijven en bedrijven buiten de EU. In Europa gelden namelijk strenge regels op vlak van CO2-uitstoot, waardoor bedrijven sterk investeren in CO2-reductie en/of een hoge prijs moeten betalen voor de CO2 die ze wel nog uitstoten. Met CBAM wil Europa voorkomen dat productie wegtrekt uit Europa en we massaal CO2-uitstoot gaan importeren.

Hoe werkt CBAM?

Van oktober 2023 tot en met december 2025 loopt een overgangsperiode. In deze periode moet enkel gerapporteerd worden. Concreet moeten bedrijven aangeven hoeveel CO2-uitstoot gepaard ging bij de productie van geïmporteerde CBAM-goederen.

Vanaf 1 januari 2026 moeten importeurs een prijs gaan betalen voor de CO2 die is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde CBAM-goederen.

Op wie is CBAM van toepassing?

CBAM is van toepassing op goederen in de categorieën ijzer en staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. Voer je goederen in met een waarde boven de € 150 euro per zending? Dan val je onder de verplichting.

Wat kan je verwachten?

Na het ontbijt geven we een update over CBAM. Maar we blijven niet te lang stilstaan bij de theorie. We willen vooral ondernemers een kans geven om hun vragen op tafel te leggen en met praktische handvaten naar huis te gaan. 

De rondetafel is een open forum. Je krijgt de mogelijkheid om vragen en inzichten te delen in de groep. Zo krijgt iedereen de kans om te leren van elkaar.

De sessie wordt ingeleid en gemodereerd door Frederik Capelle en Nick Toremans van KMPG, experts in CBAM-rapportering. Zij zullen hun kennis delen met de groep en op alle vragen een oplossing proberen vinden. We moedigen iedereen aan om vragen op voorhand door te sturen.

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg Gouverneur Roppesingel 51 3500 Hasselt