Drones: meerwaarde of hype?

Drones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven maar waarom is deze technologie zo snel opgekomen?

Dit event is afgelopen

In deze sessie wordt er duidelijk gemaakt wanneer er een mogelijke meerwaarde kan zijn, en hoe deze gecreëerd kan worden. Aan de hand van case studies worden de mogelijkheden en uitdagingen voor het gebruik van drones in diverse domeinen zoals milieu, gezondheidszorg, logistiek, constructie en veiligheid uitgelegd. Naast een korte toelichting van het legale kader, werpen we ook een blik op de toekomst van deze snel evoluerende technologie.

Enkele voorbeelden

  • Medische sector 

In ontwikkelingslanden worden drones al veel gebruikt om hulpbehoevenden van voedselvoorraden en transfusiebloed te voorzien. Maar drones kunnen ook worden toegepast voor andere medische doeleinden. Bijvoorbeeld het rondbrengen van medicijnen in ziekenhuizen en het maken van opnames in de operatiekamer.

  • Industrieel gebruik

Industrieel gebruik van drones wordt ook steeds vaker toegepast. Denk hierbij aan het inspecteren van vliegtuigen, stroomkabels en offshore windturbines. Zo zijn er drones met thermische beeldcamera’s geïntroduceerd die onder andere toegepast kunnen worden in de bouwsector om isolatiegebreken te detecteren. Dit is ook mogelijk voor gas- en olielekken in de energie-industrie.

  • Agrarische sector

In de agrarische sector worden drones al gebruikt om gewassen te besproeien met water, pesticiden en meststoffen. Maar door drones ook in te zetten voor bodemscans en plantmonsters kan de landbouw met veel meer efficiëntie en precisie uitgevoerd worden. In België wordt er al veel onderzoek gedaan naar deze vorm van precisielandbouw, waarbij drones bijvoorbeeld stikstofmetingen uitvoeren bij gewassen.

Wat kan je verwachten? 

  • Wat is een drone?
  • Welke soorten drones bestaan er? 
  • Waarom kiezen voor een drone? 
  • Dagelijks gebruik van drones
  • Drones in de toekomst
  • Wetgeving

Spreker

Rob De Roo

Rob doceert aan de VIVES Hogeschool de vakken Drone Design, Drone Maintenance, Drone Flight Training, Human Factors in Aviation, Aircraft Systems & Structures, Aviation Safety en Mass&Balance in de afstudeerrichtingen Luchtvaarttechnologie, Aspirant-Lijnpiloot en Unmanned Aircraft Systems. Binnen de VIVES Hogeschool is hij tevens coördinator van de onderzoeksgroep DroneLab waar hij de project coördinatie doet van alle drone gerelateerde projecten. 

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis - Inschrijven wel verplicht
Organisator
Voka
Thema's

Dit event is afgelopen