De Einsteintelescoop: kom op 18 juni luisteren naar de opportuniteiten voor bedrijven!

De Einsteintelescoop biedt heel wat kansen voor innovatie en ondernemerschap. Het ambitieuze project is een prioriteit voor Vlaanderen, en een gelegenheid voor organisaties en ondernemingen om hun grenzen te verleggen en te groeien. Daarom organiseren we op 18 juni in Leuven een inspiratiesessie waarin we de kansen voor bedrijven toelichten.

Einsteintelescoop diagram

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 14.00 uur
Situering

Auditorium van het Dirk Boutsgebouw (VAC Leuven) Diestsepoort 6 3000 Leuven

Vlaanderen heeft tot prioriteit gesteld om samen met Nederland, Wallonië en Duitsland de Einsteintelescoop te kunnen bouwen in de buurt van het drielandenpunt. Deze grensverleggende ondergrondse zwaartekrachtsgolfdetector biedt ongekende kansen voor Vlaamse bedrijven die willen bijdragen aan baanbrekende technologie op het snijvlak van wetenschap en innovatie.

Wij nodigen je van harte uit voor een sessie waarin je zicht krijgt op de technologische uitdagingen van dit ambitieuze project én op de Vlaamse steunmaatregelen die beschikbaar zijn voor bedrijven die hieraan willen meewerken.

De Einsteintelescoop is niet alleen een wetenschappelijke mijlpaal; het is ook een hefboom voor Vlaamse innovatie! Ontdek op 18 juni waar jouw technologie het verschil kan maken.

Programma

  • 9.00 uur: Ontvangst met koffie
  • 9:30 uur: Toelichting Einsteintelescoop
    • impact op economie en maatschappij
    • technologische uitdagingen
  • 10:00 uur: Uitleg over Vlaamse steunmaatregelen voor onderzoek & ontwikkeling
  • 10.30 uur: Vlaamse bedrijven die al betrokken zijn bij de Einsteintelescoop getuigen over concrete technologische uitdagingen, van optica en data-analyse tot civiele technieken
  • 11.00 uur: Break-out sessies volgens enkele technologiedomeinen
  • 12.00 uur: Terugkoppeling en vervolg
  • 12.30 uur: Tijdens de lunch kan je netwerken met andere bedrijven, kennisinstellingen en overheden

Doelpubliek

Dit event is zowel gericht naar bedrijven als naar partners die bedrijven bijstaan in hun innovatie- en ondernemersplannen. Ondernemers en R&D-professionals zijn dus welkom, net als innovatie- en bedrijfsadviseurs.

Technologiedomeinen

Het projectteam achter de Einsteintelescoop heeft 7 technologiedomeinen geïdentificeerd die een belangrijke rol zullen spelen in het tot stand komen van de telescoop:

  • 1

    Geavanceerde optische componenten en systemen en innovatieve productietechnieken

    Optische systemen vormen het kloppende hart van de Einsteintelescoop. De uitzonderlijke eisen aan precisie, nauwkeurigheid, thermische stabiliteit en optische efficiëntie vragen om baanbrekende innovaties in zowel ontwerp als productietechnieken. Deze technologische doorbraken bieden niet alleen oplossingen voor de uitdagingen van de telescoop, maar creëren ook waardevolle kansen voor toepassingen in andere sectoren, zoals de ruimtevaart en de nanolithografie-industrie.

  • 2

    Nieuwe technieken voor ontwerp en de maakbaarheid van trillingsvrije hoofd- en hulpsystemen

    Van belang voor de succesvolle werking van de Einsteintelescoop is het 'trillingsvrije' aspect van zowel het instrument als de infrastructuur (koelsysteem, cleanrooms, pompen, ...). Om aan de extreme eisen te voldoen, in het bijzonder bij lage frequenties, is het nodig om nieuwe oplossingen voor trillingsdemping te ontwikkelen, rekening houdend met maakbaarheid en schaalbaarheid.

  • 3

    Hoge vacuümkwaliteit, strenge materiaaleisen, geometrische stabiliteit en complexiteit van ondergrondse installatie en onderhoud

    Omdat de laserbundels niet verstoord mogen worden door luchtmoleculen, is een extreem hoog vacuüm vereist over een afstand van tientallen kilometers. De grote schaal en ondergrondse locatie van de Einsteintelescoop maken het realiseren en onderhouden van zo’n vacuüm bijzonder complex en kostbaar. De uitlijning is zeer kritisch en kan b.v. beïnvloed worden door temperatuurschommelingen. De gebruikte materialen en verbindingen moeten mechanisch sterk zijn en mogen geen gas afgeven.

  • 4

    Ultragevoelige sensoren, complexe instrumentatienetwerken en betrouwbare regelsystemen

    De Einsteintelescoop zal uiterst zwakke signalen van zwaartekrachtsgolven detecteren. Omgevingssignalen kunnen de metingen mogelijk verstoren. Daarom wordt een scala aan sensoren gebruikt om deze invloeden te meten. Dit omvat optische, seismische, inertiaal en omgevingssensoren. Informatie van deze sensoren wordt verzameld in een instrumentatienetwerk en vervolgens gebruikt in regelsystemen om actuatoren aan te sturen, bijvoorbeeld om trillingsdemping te realiseren.

  • 5

    Baanbrekende computationele en datagestuurde technologieën voor het real-time analyseren van enorme hoeveelheden complexe data

    De extreme gevoeligheid van de Einsteintelescoop zal leiden tot een explosie aan complexe data die in real-time verwerkt en geanalyseerd moeten worden. Ze moeten gekoppeld worden aan geavanceerde modellen en andere databronnen, mogelijk gemaakt door krachtige hardware en slimme algoritmen. Deze innovaties in dataverwerking en modellering zijn essentieel voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, en bieden bedrijven directe kansen om hun eigen computationele en datagestuurde technologieën te versterken en breed toepasbare oplossingen te ontwikkelen.

  • 6

    Innovatieve technologieën voor efficiënte bouw, assemblage en gebruik van instrument en infrastructuur

    Tijdens de constructie- en operationele fase van de Einsteintelescoop zullen digitale technologie en automatisering een belangrijke rol spelen voor een efficiënte en effectieve uitrol. Denk bv. aan slimme en datagestuurde constructie (BIM, digital twins, ...), automatisering van bouw- en assemblageprocessen, autonome inspectie en onderhoud, structurele health monitoring. Gezien de extreme omgeving van het instrument zullen er aanzienlijke uitdagingen moeten worden overwonnen, wat grote kansen biedt voor baanbrekende innovaties met toepasbaarheid in andere veeleisende sectoren.

  • 7

    Integratie van efficiënte, trillingvrije, circulaire en duurzame bouwinnovaties in ondergrondse infrastructuur

    De Einsteintelescoop is een ondergronds en complex infrastructuurproject met unieke kansen voor geavanceerde bouwtechnologieën gericht op trillingsvrije stabiliteit, circulaire en duurzame bouw. Het betreft innovaties in alle projectfasen: ontwikkeling (bv. geschiktheid van low-impact bouwmaterialen, ontwerp voor trillingsdemping en herstelbaarheid), uitvoering (bv. geautomatiseerde en emissiearme tunnelbouw, innovatief prefab bouwen) en exploitatie (bv. slimme monitoring, levensduurinschatting en herstelstrategieën). Materiaalinnovaties worden gekoppeld aan procesinnovaties (zoals BIM-gestuurde logistiek, digital twins) om een robuuste en herstelbare infrastructuur te ontwikkelen met grote valorisatiepotentie voor andere strategische bouwprojecten.

Praktisch

Deze sessie vindt plaats op 18 juni in het auditorium van het Dirk Boutsgebouw, vlak naast het treinstation van Leuven. Lees hier meer over de bereikbaarheid van het gebouw. Je bent welkom vanaf 9.00 uur en we beginnen stipt aan het programma om 9.30 uur. We ronden af rond de middag, waarna we je een lunch aanbieden.  

Inschrijven

Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht, via de knop hiernaast. Enkele dagen voor het event krijg je nog een herinnering van je inschrijving, maar vergeet alvast je agenda voor de voormiddag van 18 juni niet te blokkeren! 

Vragen?

Meer informatie vind je op de projectwebsite van de Einsteintelescoop. Voor vragen kan je ook terecht bij gerjan.vandewalle@fwo.be of maxime.corvilain@pomlimburg.be

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
VLAIO i.s.m. FWO, POM Limburg, projectteam Einsteintelescoop

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 14.00 uur
Situering

Auditorium van het Dirk Boutsgebouw (VAC Leuven) Diestsepoort 6 3000 Leuven

Situering

Adres

Auditorium van het Dirk Boutsgebouw (VAC Leuven) Diestsepoort 6 3000 Leuven