Beyond Borders Rusland

Mercurio Beyond Borders is er voor ondernemingen die al internationaal actief zijn en die nieuwe markten willen veroveren of er hun positie lokaal willen versterken.

In deze Beyond Borders Rusland begeleiden wij je samen met verschillende experten in de Russische markt en sluit je het traject af met de nodige kennis omtrent het benaderen van (toekomstige) Russische handelspartners/klanten.

Dit event is afgelopen

Rusland, of officieel de Russische federatie, is het grootste land (560 keer groter dan België) ter wereld en spreidt zich uit over de continenten Europa en Azië. Het land deelt zijn grenzen met twaalf andere landen waaronder Noorwegen, Wit-Rusland, Georgië, China, Noord-Korea... Verder is het door een smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan.

De verschillende regio’s binnen het land zijn verbonden met auto-, spoor- en waterwegen. Omwille van de uitgestrekte oppervlakte is er ook een dicht net van vliegroutes. In 2020 telde het land net geen 146 miljoen inwoners bestaande uit 160 verschillende etnische groepen.

Het land heeft zowel export als importpotentieel. Rusland exporteert vooral natuurlijke grondstoffen en energieproducten naar de EU en Azië. Daarentegen worden (afgewerkte) industrieproducten zoals voedingsmiddelen, machine(onderdelen), farmaceutische producten... op vandaag voornamelijk ingevoerd, aangezien er vaak weinig lokale substituten bestaan.

Er is dus nog steeds een groot afzetmarktpotentieel voor de West-Vlaamse ondernemers. Dit ondanks de verschillende tarifaire (bv. sancties) en niet-tarifaire barrières tussen de EU en Rusland.

Net daarom organiseren wij samen met verschillende Rusland-experts een kortlopend praktisch traject rond zakendoen met en in Rusland. Stap voor stap nemen wij u mee in het verhaal rond de opbouw van een exportstrategie. Er is geen voorkennis vereist.

Programma

Sessie 1 – (26 januari): Algemene Introductie & kennismaking met het land

 • Spreker: Flanders Investment & Trade en CCBLR
 • Testimonial rond zakendoen in Rusland (Stefan Van Doorslaer, CEO Ahlers)

Sessie 2 – (9 februari): (Business) culture en taal

 • Spreker: Jeroen Ketting (The Lighthouse)
 • Testimonial corporate culture in Rusland door Johan Vanderplaetse, Head of Schneider Electric in Rusland 

Sessie 3 – (23 februari): Sales & marketing + export/import

 • Spreker: Olga Steppe (RusBizTeam)
 • Valkuilen bij export naar Rusland en import in Rusland door Emmanuel Geronnez, Belgische Douane-attaché in Rusland
 • Case study door West-Vlaamse onderneming rond salesstrategie in Rusland
 • Toelichting optimalisatie financiële stromen en indekken wisselkoersrisico’s bij handel met de Russische klanten door Ebury

Sessie 4 – (9 maart): Lokalisatie (opzetten van vaste inrichting, aanwerven van werknemers, fiscale aspecten)

 • Spreker: Jeroom Joos (Van Hoorebeke Advocaten), Hans Deprez (Depicon), Wim Bosman (Credendo)
 • Testimonial door Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck rond sales in Rusland
 • Financiële risico’s voor Rusland & oplossingsmogelijkheden door Credendo

De sessies zullen telkens georganiseerd worden van 14.00 tot 17.30 uur.

Omwille van de afstand zullen bepaalde sprekers de sessies digitaal presenteren. Voor een optimale (onderlinge) interactie zullen de deelnemers wel (tenzij de veiligheidsmaatregelen dit niet toelaten) fysiek op één locatie samenkomen om de sessie te volgen.

Syllabus en versnaperingen tijdens de pauze zijn inbegrepen.

Het traject is gericht op exportmanagers, international sales (Oost-Europa) en business development managers. Om de interactie zo hoog mogelijk te maken, beperken we de groep tot 8 à 10 deelnemers.

Inschrijven voor dit traject kan via deze link. Voor meer info kunt u contact opnemen met Leonid Guz.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
550 euro (excl. btw)
Organisator
Voka
Initiatief

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka | Brugge (O-Forty Bedrijvencentrum) Kapellestraat 138 8020 Oostkamp