Bereken jouw CO2-voetafdruk met deze opleiding

Je klanten vragen ernaar, je medewerkers verwachten het en ook de wetgeving wordt steeds strenger. Een goed zicht op je CO2-uitstoot én een gerichte aanpak om hem te verminderen, is daarom cruciaal. Weet jij al hoe je 'm in kaart brengt? Bereken en verklein je voetafdruk met een actieplan op maat.

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur
09.00 - 17.00 uur
09.00 - 17.00 uur
09.00 - 12.00 uur
Locatie

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen

Wat is jouw reden om aan je CO2-uitstoot te werken? Vragen je klanten en medewerkers ernaar (en vind je het zelf ook belangrijk) of voel je druk van de wetgever? Als groot bedrijf ben je met de invoering van de CSRD verplicht om te rapporteren over de impact van jouw organisatie op het klimaat. Maar ook als leverancier van grote bedrijven behoor je tot hun waardeketen en word je gevraagd om je uitstoot te berekenen. De Europese Green deal schept bovendien hoge verwachtingen voor 2050 met de netto-uitstoot van broeikasgassen. Het meten en verkleinen van je voetafdruk wordt dus steeds dringender.

Maar, hoe bereken je die voetafdruk dan precies? Welke gegevens heb je nodig? Waar zitten de marges om hem te verkleinen en welke acties neem je daarvoor? Tijdens deze opleiding krijg je alle kennis die je nodig hebt over je klimaattransitie plannen, CO2 en het wettelijke kader. Met een aangereikte tool bereken je je uitstoot en dankzij individuele feedback lijst je ineens een aantal maatregelen op om hem naar beneden te halen.

Wat kan je verwachten?

  • 7 februari | Opleidingsdag: Alle input, tips en tricks om je CO2-uitstoot te berekenen (9.00 uur tot 16.00 uur)
  • 26 of 27 maart | Individuele coaching: Eén op één feedback voor je gemaakte berekeningen (1 uur, fysiek of digitaal) 
  • 27 maart | Plenaire terugkoppeling: Digitaal terugkommoment om bevindingen te delen en de opleiding af te sluiten (rond 16.00 uur)
  • 17 april | Scope 3 berekening: Alle details over het berekenen van scope 3 met tips voor effectieve leveranciersbetrokkenheid en kennismaking met het platform Climate Camp. (9.00 uur tot 12.00 uur in The Beacon Antwerpen)

Programma opleidingsdag

Theorie en kader: Context en wettelijk kader voor CO2-berekening en verduurzaming. Kennismaking met concepten (GHG Protocol, CSRD, Climate Change Transition Plan, Carbon Footprint, Carbon Accounting, …) 

Berekenen: CO2-uitstoot in kaart brengen; scope 1-2-3 en hoe ze te berekenen

Reduceren en compenseren: Hoe reduceer je je uitstoot, hoe compenseer je en wat zijn de valkuilen en regels? Wat met certificaten? En hoe communiceer je over je inspanningen?

Programma coaching & terugkoppeling

Individuele feedback: Na de eerste sessie heb je je uitstoot berekend. Dat doorlopen we samen. Op basis van die feedback bespreken we ook een reductieplan. Zo kan je aan de slag met jouw afgewerkte scope 1 en 2-berekening én met je reductie.

Plenaire terugkoppeling: Vervolgstappen voor je reductie, compensatie en de berekening van scope 3.

Programma Scope 3 Screening

  • Scope 3 screening: Leer hoe je een grondige scope 3 screening uitvoert om je volledige CO2-uitstoot te begrijpen.
  • Leveranciersbetrokkenheid: Ontdek strategieën om je leveranciers te betrekken bij je duurzaamheidsinspanningen.
  • Climate Camp: We tonen je hoe het platform Climate Camp gebruikt kan worden om je CO2-uitstoot te beheren.

Voor wie?

Duurzaamheids-, milieu-, operationeel- of andere verantwoordelijken van bedrijven die duurzaamheid strategisch willen benaderen en voorbereid willen zijn op de toenemende vraag naar verduurzaming. Voorkennis is niet vereist.

Spreker

Sebastiaan De Block is CEO van The Ecological Entrepreneur en kent alle ins & outs van CO2, CSRD en andere duurzaamheidsmaatregelen. Hij loodst je door deze opleiding met zijn expertise en praktische aanpak.

Laurent Moyersoen is medeoprichter en CCO van Climate Camp, een SaaS-platform dat de verzameling van betrouwbare gegevens over de uitstoot van organisaties vereenvoudigt. Met zijn ervaring in digitale toeleveringsketens en passie voor duurzaamheid, is hij vastberaden om een positieve impact op de wereld te maken.  

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 550 (excl. 21% btw)
Organisator
Voka i.s.m. The Ecological Entrepreneur en Climate Camp

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 16.00 uur
09.00 - 17.00 uur
09.00 - 17.00 uur
09.00 - 12.00 uur
Locatie

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen

Locatie

Adres

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen