Huren en delen: jij toch ook?

|
Duurzaam ondernemen (
Thema volgen
)
,
Circulair ondernemen (
Thema volgen
)
,

Recent realiseerde ik me dat voor ons gezin autodelen de grootste evidentie is. We hadden ooit zelf een auto en als ik terugdenk aan die periode, dan is mijn conclusie glashelder: we zijn nu goedkoper af, met minder zorgen en een betere gebruikservaring. Autodelen zit jaar na jaar in de lift, dus wij zijn zeker niet de enigen die er zo over denken. Auto’s zijn zo een mooi voorbeeld van een bredere, krachtige verschuiving in onze economie: deze van bezit naar gebruik. 

Centraal staan twee circulaire verdienmodellen die je gerust revolutionair mag noemen: het huren en delen van producten. Bedrijven die erop inzetten zijn hot. Ze veroveren nieuwe markten en trekken nieuwe klanten aan. Ze kunnen hun materialen op een optimalere manier gebruiken. Zo verminderen ze hun grondstoffenverbruik en afvalproductie en dus hun kosten. 

Groeiende Huurmarkt en Lokale Jobcreatie

De huur- en deelmarkt voor producten is dus stevig aan het groeien. Bedrijven die producten verhuren, van gereedschappen tot elektronica tot kleding, spelen een sleutelrol in deze bloeiende markt. Niet alleen draagt dit bij aan een duurzaam gebruik van middelen, maar verhuur creëert ook lokale en sociale werkgelegenheid. Een win-win situatie die de lokale economie stimuleert.

Kansen in Digitalisering

Digitalisering is een onmisbaar onderdeel van circulaire verdienmodellen. Innovatieve platformen en technologieën vergemakkelijken het huren en delen van producten op grote schaal. Bedrijven die deze trend omarmen, krijgen niet alleen toegang tot een bredere markt, maar kunnen ook efficiënter opereren en waardevolle data verzamelen voor verdere optimalisatie.

Drie takeaways van de Sharing Summit

Op 14 december 2023 vond de "Sharing Summit" plaats, georganiseerd door de Green Deal Huren en Delen, met financiële steun van VLAIO en in samenwerking met Vlaanderen Circulair. Talloze Vlaamse innovatoren kwamen samen om kennis te delen en samen te werken aan de toekomst van circulaire economie. Dit waren mijn drie belangrijkste takeaways:

  1. Nieuwe financiële mogelijkheden: Circulaire verdienmodellen brengen een nieuwe vorm van financiering met zich mee. Bedrijven moeten toegang hebben tot nieuwe financiële producten en ook dit biedt kansen.
  2. Verder kijken: Om echt de vruchten te plukken van nieuwe verdienmodellen, moeten CXO's verder kijken dan wat ze denken te weten. Het vergt een open geest en de bereidheid om traditionele zakelijke modellen uit te dagen.
  3. Nood en Duurzaamheid: Het verhaal van circulaire verdienmodellen moet in de eerste plaats gaan over het invullen van een nood. Hoe wordt de klant (beter) geholpen door het product te delen of te huren? Duurzaamheid is het aangename gevolg van het adresseren van deze behoeften, en bedrijven moeten eerst communiceren hoe het product en de dienst een oplossing zijn voor de klant.

Product-als-dienst biedt bedrijven nieuwe kansen

In een wereld die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid, zijn huren en delen van producten niet alleen een stap in de goede richting, maar ook een kans voor bedrijven om te floreren. Voor mij is autodelen een evidentie die niet meer verdwijnt. Wie weet vindt jouw volgende klant het binnenkort even evident om jouw product niet langer te kopen, maar simpelweg gebruik te maken van je product-als-dienst?

Is je interesse gewerkt? Maak een afspraak met een van de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zij kunnen je op weg helpen en samen de kansen voor jouw bedrijf nagaan. 

Delen:

Delen:

Profile picture for user winnie poncelet
Winnie Poncelet
VLAIO beleidsadviseur circulaire economie

Expert in circulaire economie, innovatie en ondernemerschap. Ik zie met veel enthousiasme opportuniteiten in circulariteit en duurzaamheid.

Meer van deze auteur