kind speelt raket

Wie kan helpen?

Wie kan jou als leerkracht in het secundair onderwijs helpen?

Zoek je een gastspreker of een onderneming voor een bedrijfsbezoek? Wil je meedoen aan een wedstrijd? Of ben je op zoek naar inhoudelijke experten? Bij wie uit je eigen regio/stad kan je als leerkracht terecht wanneer je het ondernemend vermogen van jongeren wil stimuleren?

Unizo Onderwijs & Ondernemen

Unizo O&O stimuleert al jaren ondernemend onderwijs via initiatieven die een brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven. De intense samenwerking met Unizo en haar beroepsfederaties versterkt dit nog.

Unizo O&O wil het ondernemerschap en de zin in ondernemerschap stimuleren bij leerkrachten en leerlingen ongeacht de graad en dit via:
•    Projecten op maat in afspraak met leerkrachten en scholen.
•    In praktijkgerichte projecten (Plankgas – De Leeronderneming) treedt de leerkracht op als coach en ondersteunt hij samen met het O&O team van Unizo de leerlingen.
•    De scholen die lid zijn van O&O kunnen via het afgeschermende gedeelte alle info, sessies en cursussen gratis downloaden.
•    De O&O academie, met gerichte bijscholingen en infosessies voor leerkrachten en directies.

Het Unizo O&O-aanbod voor secundair onderwijs

Vlajo

Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) stimuleert al jarenlang ondernemend onderwijs via gerichte acties en onderwijsprogramma’s van in de kleuterklas tot in de universiteit. Vlajo heeft een samenwerking met VOKA - Kamers van Koophandel, het Ondernemersplatform VKW en beroepsfederaties. 

Vlajo biedt een volledige leerlijn aan ondernemende leertrajecten van het eerste tot het zevende jaar secundair en ondersteunt leercoaches en scholen:

  • Elke leercoach verbonden aan een actief Vlajo-project heeft toegang tot online kenniscentra (na login) met PowerPoints, documenten, leerplannen en een schat aan extra informatie die de leercoach ondersteunen bij het uitwerken van het project in de klas.
  • Train-the-Trainersessies rond diverse onderwerpen.
  • Workshops voor scholen

Het Vlajo-aanbod voor secundair onderwijs

MyMachine

MyMachine Vlaanderen heeft een unieke methodologie waarin samenwerking en interactie tussen de drie onderwijsniveaus centraal staat. Gedurende één school-/academiejaar bedenken kinderen lager onderwijs een droommachine, ontwikkelen studenten hoger onderwijs hiervoor een concept en maken leerlingen secundair onderwijs een werkend prototype. 

MyMachine kreeg wereldwijd prijzen, o.a. van de World Summit Award 2018 – entertainment & lifestyle van de Verenigde Naties, Reimagine Education, Presence Learning award 2018, Design Management Europe Award 2009,… en erkenning van niet de minsten (o.a. Ken Robinson).