De Vitrine

Wheelmap maakt steden inclusiever via crowdsourcing

Stockfoto

Nood aan data en inzichten

Een grote groep mensen die omgaan met een mobiliteitsbeperking zijn rolstoelgebruikers. Ze vereisen aangepaste voorzieningen om zich vlot te kunnen bewegen. Niet alleen de rolstoel zelf vraagt aangepaste infrastructuur. Ook de aangepaste auto’s, liftjes of een kleine schans hebben bijzondere ruimte nodig. Obstakels zoals een te hoge stoeprand, te weinig beweegruimte op parkeerplaatsen en niveauverschillen in de bestrating zorgen direct voor een grote impact op de toegankelijkheid van bepaalde locaties. Bij de ruimtelijke (her)inrichting van steden en gemeenten wordt meer en meer ingezet op brede toegankelijkheid. Maar ook specifieke locaties zoals een winkel of horecazaak moeten toekomstgericht meer inzetten op een verbeterde toegankelijkheid. Er is daarom nood aan data en inzichten. Met de ontwikkeling van de website Wheelmap.org wordt een schat aan informatie verzameld waarmee onder meer ruimtelijke planners aan de slag kunnen.

Screenshot website Wheelmap.org

Crowdsourcing als basis voor website

De ontwikkelaars van Wheelmap.org hebben één duidelijk doel: via innovatieve technologieën inzichten en data verschaffen om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te verbeteren. Wheelmap.org combineert verschillende technologische hulpmiddelen zoals open data, digitale overheidsdiensten, datakoppeling, online participatie enzovoort. Maar de grote sterkte schuilt in de kracht van crowdsourcing. Op de website kunnen gebruikers heel eenvoudig en gratis inzichten en informatie delen. De visuele voorstelling op een overzichtelijke kaart zorgt voor gebruiksvriendelijkheid.

Knipperlichtsysteem

Ondertussen bevat de website al informatie over meer dan 1,5 miljoen locaties wereldwijd. Om de informatie overzichtelijk te houden, maakt de website gebruik van een knipperlichtsysteem dat een waardering over de toegankelijkheid toekent aan een locatie:

  • Groen: volledig rolstoeltoegankelijk
  • Geel: deels rolstoeltoegankelijk
  • Rood: niet rolstoeltoegankelijk

Specifieke informatie

Wanneer een locatie geselecteerd wordt, krijgt de gebruiker bijkomende informatie. Er kunnen foto’s toegevoegd worden aan de locatie, er kan gezocht worden naar dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke toiletten enzovoort. Via de zoekfunctie kan gezocht worden naar geschikte voorzieningen in een bepaalde omgeving.

Screenshot website Wheelmap.org

Bronnen

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0