De Vitrine

Verlichten met bacteriën

Rambouillet

|
Bron: @Glowee

Wat als bacteriën onze steden zouden kunnen verlichten? Dat is in ieder geval de vraag waarop de Franse stad Rambouillet nu een antwoord zoekt. Vanaf het najaar 2023 experimenteert de stad met bioluminescentie voor haar stadsverlichting. Dit futuristische concept bestaat uit het produceren van licht met behulp van levende organismen. Via een chemische reactie wordt de geproduceerde energie omgezet in lichtenergie, zoals vuurvliegjes of kwallen in de natuur doen.

Oneindige bron

Aan de oorsprong van deze revolutionaire techniek ligt Glowee, een start-up uit de regio Île-de-France. Glowee is er in geslaagd om op die manier bioluminescentie te reproduceren in zijn laboratoria in Essonne. Het principe klinkt eenvoudig: bacteriën worden in de oceaan uit de natuur gehaald en vervolgens in laboratoria gekweekt. Daar kunnen ze zich exponentieel en tot in het oneindige voortplanten. Op deze manier kan het licht continu worden verspreid.

De mogelijkheden zijn veelbelovend. Vertrekkende vanaf slechts een paar milliliter bacteriën in het laboratorium wordt oneindig veel licht 'gekweekt'. Het materiaal is biologisch van oorsprong en dus ook biologisch afbreekbaar. Er wordt geen afval verspild. 

Lichtvervuiling

Het verlichtingsproject wordt getest op de Place André-Thomé, tegenover de voorstellingszaal La Lanterne. Straatmeubilair dat de bacteriën bevat zal een azuurblauwe gloed in dit gebied helpen verspreiden. "Het idee was om een enigszins atypisch verlichtingssysteem te vinden. Het doel is om minder gebruik te maken van traditionele hulpbronnen. Dit systeem beantwoordt daaraan omdat het al zijn milieukwaliteiten ontwikkelt en reproduceert uit wat er in de natuur gebeurt,” legt Nicolas Pollet, directeur technische diensten bij Rambouillet, uit.

Maar een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik is niet het enige voordeel. Het bioluminescentiesysteem heeft minder krachtige verlichting dan conventionele straatlantaarns en helpt bijgevolg om lichtvervuiling tegen te gaan. Het experiment in Rambouillet duurt twee jaar. Als de resultaten positief zijn kunnen de biologische lichten ook op andere plekken in de stad uitgerold worden.

Bron: @Glowee

Bronnen

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0