De Vitrine

Pop-Up Store Dreams Lab geeft starters de kans te ondernemen in hartje Kortrijk

Kortrijk

|

In 2023 pionierde Partena Professional met het project Dreams Lab Pop-Up Store in galerij Gulden Vlies in Brussel. Daar kregen beginnende ondernemers de kans om tijdelijk hun concept uit te testen in een fysieke winkel onder begeleiding van experten. Het pilootproject werd een succes en een tweede Pop-Up Store opende in januari 2024 in hartje Kortrijk.

Winkel als extra service voor de klant

Het inrichten van een startersconcept vereist een grondige voorbereiding, uitgebreide marketing, communicatie, uitvoerige projectbegeleiding, nazorg, enzovoort. Hiervoor zijn naast kennis en tijd ook financiële middelen nodig. Lokale besturen of andere overheden zijn daardoor vaak betrokken partner. De activiteit sluit doorgaans aan bij hun beleidsdoelstellingen, ze hebben lokale kennis en kunnen budget ter beschikking stellen. Dat Partena Professional als private marktpartij nu zelf een startersinitiatief organiseert is dus vrij uniek. Marijke Coussement, projectmanager bij Dreams Lab, legt uit: “De pop-upwinkel bevindt zich op een kruispunt van verschillende doelstellingen van Partena. Enerzijds willen we onze activiteiten als ondernemingsloket en ondernemersprofessionals extra zichtbaarheid geven. Anderzijds is het onze missie om ondernemers te ondersteunen. We zien dit project dus echt als een service aan onze ondernemers. Tot slot willen we maatschappelijk ons steentje bijdragen door het promoten van lokaal, ambachtelijk en kwalitatief ondernemerschap en de strijd tegen leegstand in de winkelkernen.” Deelnemen is gratis en laagdrempelig. Enige voorwaarde is dat de ondernemer klant is (of wil worden) van Partena en beschikbaar is om de winkel minimaal drie dagen per week open te houden. 

Fysieke winkel als testplatform

De doortocht in de Pop-Up Store van Dreams Lab is tijdelijk en moet voor de ondernemers dienen als springplank naar een volgende stap in hun ondernemersdroom. Elke ondernemer stapt in met eigen doelstellingen. Het testen van het concept in een fysieke winkel en realistische omgeving vormt de basis. “In Brussel was een onderneemster actief die voorheen enkel een webshop had met Marokkaanse tapijten en decoratie. Ze wilde ontdekken of er behoefte was aan een fysieke winkel. Door de interactie met klanten in de winkel leerde ze bijvoorbeeld dat er meer kleur moest toegevoegd worden aan haar collectie”, aldus Coussement. Een aantal ondernemers besloten na afloop om het fysieke verhaal verder uit te bouwen in een eigen pop-up of een vaste winkel. Andere ondernemers trokken op buitenlands avontuur met hun producten of zochten de samenwerking op met andere ondernemers die ze leerden kennen via Dreams Lab. 

Van Brussel naar Kortrijk

De keuze voor een locatie in Brussel was eerder toevallig. Via het Partena-netwerk kwam een opportuniteit in galerij Gulden Vlies op de voorgrond. Deze kans werd met beide handen gegrepen. Ook voor de organisators was deze eerste Pop-Up Store een testcase waaruit geleerd kon worden. “Al snel bleek bijvoorbeeld dat de ligging in een galerij een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen had. Galerijen zijn een specifieke locatie en niet elke consument geeft er de voorkeur aan. Qua visibiliteit is de ligging in een galerij dus eerder beperkt. Voor de volgende locatie gingen we daarom op zoek naar een échte centrumlocatie. Omdat er een Partena-kantoor in Kortrijk-centrum gelegen is, kwam het winkelwandelgebied van Kortrijk op de radar.” Na constructieve gesprekken met Onderneem in Kortrijk (dienst Economie van de stad) en onder hun begeleiding werd een geschikt pand gevonden in de Steenpoort. Het is een goed voorbeeld van de faciliterende overheid die lokale kennis en contacten ter beschikking stelt. “Dit deel van Kortrijk is winkelwandelgebied en wordt nog gedomineerd door lokale ondernemers, gezellige boetiekjes en hippe horecazaken. Dit sluit perfect aan bij onze doelstellingen en de beoogde uitstraling van Dreams Lab”, aldus de projectmanager.

Bijgestuurd concept

Hoewel de editie in Brussel als een succes werd beschouwd, was er volgens Coussement ruimte voor bijsturing. Zo werd de minimale instapperiode voor ondernemers opgetrokken van twee weken naar een maand. Het coachingritme werd opgedreven naar wekelijks en inhoudelijk ligt de focus van de coaching nu nog meer op de doelstellingen van de ondernemers. “Elke ondernemer krijgt maatwerk aangeboden. Ze leren veel van elkaar maar de coaches zorgen voor een injectie van specifieke expertise waar nodig”, stelt Coussement. 

In Kortrijk wordt ook meer dan in Brussel ingezet op lokale inburgering. Zo bieden we nu ruimte aan kunstenaars om onze winkel aan te kleden. We werken hiervoor onder meer samen met lokale netwerken. Voor de organisatie van events of het verzorgen van de catering kiezen we ook voor lokale spelers.

Marijke Coussement
Projectmanager

Omringd door ecosysteem van partners

Partena trekt het project volledig zelf maar laat zich omringen door verschillende partners. BNP Paribas Fortis is vaste partner van Dreams Lab en biedt naast de Axepta-betaalterminals ook inhoudelijke coaching aan de ondernemers aan. Via goede contacten met bijvoorbeeld Starterslabo, Start it@KBC of MicroStart wordt een uitgebreid netwerk aan potentiële kandidaten aangesproken. “In onze pop-up in Kortrijk hebben we ondernemers uit de directe omgeving van Kortrijk maar ook uit bijvoorbeeld Gent of Antwerpen”, zegt Marijke Coussement. Via de expertise van Partena en de verschillende partners kunnen de ondernemers genieten van de juiste begeleiding en omkadering, zowel voor, tijdens als na hun doortocht in de winkel.

Unieke kans 

Eén van de ondernemers is Justine van HOIHOI!. Justine biedt met haar onderneming een professionele hersteldienst voor lederwaren zoals luxeschoenen, riemen, designerhandtassen of sneakers. Vanuit haar woonplaats in de omgeving van Gent biedt ze al enkele jaren een uitgebreide service aan, zowel fysiek als digitaal. Met haar deelname aan Dreams Lab wil ze een aantal zaken uittesten. “Via Start it @KBC kwam ik in contact met Dreams Lab. Ik ben momenteel de verdere groei van HOIHOI aan het voorbereiden en hierbij stelden zich enkele vragen: past mijn concept best in een stadscentrum of moet ik kiezen voor een perifere locatie met parking voor de deur? Zorgt de visibiliteit van een fysieke winkel voor bijkomende klanten? Via Dreams Lab kan ik die vragen hopelijk beantwoorden en finaal de juiste keuzes maken voor de toekomst van HOIHOI! Het is een unieke kans waar ik erg dankbaar voor ben.”

Dreams Lab Pop-Up Store 3.0?

In Kortrijk kent de Pop-Up Store van Dreams Lab een veelbelovende start. De winkel is al volgeboekt tot eind april en er zijn nog verschillende gesprekken lopende met potentiële ondernemers. In juni 2024 loopt het project in Kortrijk af, maar er liggen al plannen op tafel voor een volgende editie in Wallonië. Coussement vult aan: “We zijn erg tevreden met de uitrol in Kortrijk en onze bijsturingen. Maar we willen ons concept niet volledig vastpinnen. Nu focussen we bijvoorbeeld op retailers. Horeca komt bijvoorbeeld niet in aanmerking. Dat kan bij een volgende Pop-Up Store bijvoorbeeld wel mogelijk gemaakt worden. We verzamelen permanent feedback, houden rekening met de lokale situatie en willen toekomstgericht meer dan ooit inzetten op economische duurzaamheid in ons concept. Ook wij blijven dus ondernemen.”  

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0