Beeld uit onderzoekslabo

Subsidies voor O&O&I in een internationaal consortium

Terug naar Netwerken

MARLEN - Maritime Low-Emission Network

Het Maritime Low-Emission Network  (MARLEN) is een partnerschap onder Horizon Europe, o.m. voor steun aan innovatieprojecten voor de verduurzaming van de scheepvaart, en die passen binnen de doelstellingen van het Zero Emission Waterborne Transport netwerk (ZEWT).

MARLEN loopt van 1 januari 2025 tot 30 juni 2029. De onderwerpen in de scope van ZEWT zijn:

  • gebruik van duurzame, alternatieve brandstoffen
  • electrificatie
  • energie-efficiëntie
  • ontwerp en retrofitting
  • digitalisatie
  • havens

De prioriteiten voor de projectoproepen van MARLEN zijn:

  • MPA 1 (Early concepts): Projecten onder deze prioriteit focussen op veelbelovende, vroege concepten en moeten voornamelijk activiteiten van industrieel onderzoek bevatten.
  • MPA 2 (O&O): Projecten onder deze prioriteit focussen op O&O-activiteiten en moeten vooral activiteiten van experimentele ontwikkeling bevatten. Deze projecten moeten bedrijven opnemen in het consortium, waarvan één de rol van projectcoördinator opneemt. Deelname van kmo’s wordt sterk aangemoedigd. Onderzoeksactiviteiten en/of deelname van andere partners is optioneel, maar ook hun deelname wordt aangemoedigd.
  • MPA 3 (End user involvement): Projecten onder deze prioriteit focussen op studies, demonstraties en implementaties van brandstoffen en technologieën om de vroege adoptie te stimuleren van lange-termijnoplossingen voor zero-emissie scheepvaart. Het consortium moet havens en scheepvaartoperators bevatten die zich op relevante routes bevinden waarop de oplossingen kunnen geïmplementeerd worden. Het consortium moet bovendien een team vormen dat de nodige expertise en ervaring heft om het project succesvol uit te voeren.

Samenstelling consortium

Het MARLEN netwerk omvat 13 steunverlenende actoren uit 10 landen.

Een MARLEN projectconsortium bestaat uit minstens 2 onafhankelijke partners uit 2 verschillende deelnemende landen. Deelname van bedrijven is verplicht. Voor elk land of regio gelden specifieke ontvankelijkheidcriteria en steunmodaliteiten. Er wordt gevraagd om voorafgaand aan de indiening contact op te nemen met de steunverlenende actoren in elk land of regio waar steun wordt aangevraagd.

Ingezette programma’s

VLAIO neemt deel met de programma's voor onderzoeks- en ontwikkelingsproject.

De projecten dienen te voldoen aan de ontvankelijkheidscriteria van deze programma's.

Proces

De evaluatie verloopt in 2 fasen. Bij deelname aan een oproep dient de projectleider van het internationale MARLEN-project een pre-proposal in te dienen bij MARLEN tegen de vooropgestelde limietdatum. De Vlaamse deelnemer die steun vraagt van VLAIO dient gelijktijdig ook een aanvraag in bij VLAIO. Na de ontvankelijkheidscontrole door de betrokken steunverlenende actoren en MARLEN worden de behouden projectvoorstellen uitgenodigd om een full proposal in te dienen die aansluitend centraal wordt geëvalueerd door MARLEN.

Doelgroep

De doelgroep van MARLEN is breed en richt zich in het algemeen op bedrijven en onderzoeksinstellingen, die samen met buitenlandse partners een O&O project willen uitvoeren. Vlaamse deelnemers die steun vragen van VLAIO dienen te voldoen aan de vereisten van de ingezette kanalen van de ontwikkelingsprojecten en onderzoeksprojecten. Dit betekent dat de aanvragers bedrijven zijn met een exploitatievestiging in Vlaanderen die in staat is de projectresultaten in voldoende mate in Vlaanderen te exploiteren

Meer informatie?

marlen.ptj.de 

Documenten voor indiening:

  • Templates voor indiening bij MARLEN zullen beschikbaar gesteld worden op marlen.ptj.de
  • Voor indiening bij VLAIO volg je de aanvraagprocedures en documenten van het gekozen programma: onderzoeksproject of ontwikkelingsproject. Vergeet niet aan te vinken dat jouw project kadert binnen een internationale projectaanvraag en MARLEN te selecteren als Euronetwerk!

Overweeg je een projectaanvraag in te dienen bij MARLEN? Het is verplicht contact op te nemen met VLAIO (jozef.ghijselen@vlaio.be,  +32 2 432 42 40) voor verdere toelichtingen en/of een verkennend gesprek.

Contact

Stuur bij voorkeur een e-mail naar VLAIO. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan één postadres.

Telefoon
E-mail