Wijzigingen aan Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing

1. De fiscus publiceerde in januari de Circulaire 2024/C/6 over de belastingvermindering en de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van overwerk – tijdelijke verhoging van het aantal fiscaal voordelige overuren met overwerktoeslag. Deze circulaire bespreekt de tijdelijke verhoging van het aantal uren overwerk met overwerktoeslag die recht geven op een belastingvermindering bij de werknemer en op een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bij de werkgever. 2. Werkgevers uit de fruit- of groenteteelt kunnen voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. Deze tijdelijke maatregel is ondertussen een permanente maatregel geworden vanaf 1 januari 2024. De vrijstelling werd ingelast als artikel 275^13 in het WIB 92.

Werkgevers uit de tuinbouwsector die zich hoofdzakelijk bezighouden met fruit- of groenteteelt (Paritair Comité 145.05 en 145.06) kunnen voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. De niet door te storten bedrijfsvoorheffing bedraagt € 1,23 per uur vermenigvuldigd met het totaal aantal uren gelegenheidsarbeid die in de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2023 worden gepresteerd. Momenteel is deze vrijstelling een tijdelijke maatregel. Maar het ontwerp van programmawet (Parlementair Document 55K3697) zal hiervan een permanente maatregel maken vanaf 1 januari 2024. Het zal worden ingelast als artikel 275/13 in het WIB 92.

Er werd op 2 maart 2023 een nieuwe Circulaire 2023/C/24 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor de opleiding van werknemers gepubliceerd op Fisconetplus, als addendum bij de Circulaire 2022/C/69. 

Door de Wet van 26 december 2022 werd er een nieuwe 'Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor werkgevers die getroffen worden door een natuurramp' ingevoerd. Deze vrijstelling van doorstorting bedraagt 30% op het loon van de werknemers die tewerkgesteld zijn in een inrichting die schade heeft geleden. Niet elke natuurramp komt in aanmerking voor dit fiscaal voordeel. Het betrokken gewest moet de natuurramp eerst erkennen en een goedkeuring bekomen van de minister van Financiën om deze steunmaatregel te mogen toepassen. Vervolgens moet de werkgever ten laatste in de 30ste maand die volgt op de maand waarin de natuurramp heeft plaatsgevonden het voordeel aanvragen aan de hand van een formulier. Het model van dit aanvraagformulier moet nog via een koninklijk besluit worden vastgelegd. We houden je op de hoogte via deze nieuwsbrief.

De ministerraad van 30 september 2022 keurde een voorontwerp van wet goed over de tweede verlenging van de toepassingsperiode van de steunzones. Hierdoor zal de Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing bij investering in de steunzone rond Genk en Turnhout die zou aflopen op 31 oktober 2022 worden verlengd tot 31 oktober 2024. Daarnaast voorziet deze wet een nieuwe 'Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor werkgevers die getroffen worden door een natuurramp'. Deze nieuwe maatregel zal voor een belangrijlke verlaging van de loonkost zorgen, zodat het voor deze werkgevers gemakkelijker wordt om het aantal arbeidsplaatsen op peil te houden, en deze door de economische gevolgen die worden veroorzaakt door de natuurramp niet verloren hoeven te gaan. We houden je via deze nieuwsbrief op de hoogte van de inwerking treding van deze nieuwe wet.