Wijzigingen aan Wedstrijden voor ondernemers

De 'UNIZO Kmo van het jaar' is een prijs voor de beste Vlaamse kmo die zich onderscheidt in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Met deze titel schittert de winnende kmo één jaar lang zowel in de media als op verschillende UNIZO-events. Meer info is na te lezen op www.unizokmovanhetjaar.be. Deelnemen kan door een dossier in te dienen voor 15 september 2024.

1. De BKRK-award is een wedstrijd met een focus op vakmanschap en ondernemerschap. Bokrijk en VAKlab zijn de organisatoren, in 2024 staat het thema Hout centraal. Inschrijven voor deze editie kan tot 1 april 2024. Meer informatie op www.bokrijk.be/nl/bkrk-award. 2. 'Start Academy' richt zich tot universiteits- en hogeschoolstudenten en is zowel een academie als een wedstrijd. Tijdens het wedstrijdjaar worden verschillende workshops en een residentieel seminarie georganiseerd. De wedstrijd voorziet individuele coaching en begeleiding van geselecteerde en niet-geselecteerde teams. De prijzenpot bestaat onder meer uit een geldprijs tot € 1.500 en tot € 15.000 aan consultancy uren van een aantal partners. Inschrijven voor deze editie kan tot 16 februari 2024. Meer info op start-academy.be.

1. Jaarlijks worden de 'Womed Award' en de 'Award voor de Belofte' uitgereikt aan twee vrouwelijke ondernemers met een grote dosis dynamiek, visie en engagement. De winnaars van de prijs vervullen gedurende 12 maanden actief de rol van ambassadrice voor het vrouwelijk ondernemerschap. Meer info over het wedstrijdverloop op markantvzw.be/womedaward. Je kandidaat stellen voor deze editie kan nog tot 14 januari 2024. 2. Vanaf 2024 zet VLAIO jaarlijks bedrijven in de kijker als straffe ambassadeurs die met hun project een betekenisvolle impact maken. De VLAIO AWARD bekroont innovatieve professionele projecten: één met een belangrijk economisch succes, één met een grote sociale meerwaarde en één met een opvallende ecologische impact. Kmo's die in de laatste vijf jaar minstens één project met VLAIO-steun succesvol afwerkten, kunnen deelnemen. De kandidaturen moeten binnen zijn uiterlijk op 3 januari 2024 om 17u. Meer informatie, zoals het reglement en het kandidaatstellingsformulier, kan je terugvinden via de VLAIO-website. 3. Met Vito4starters ondersteunt VITO jonge kmo's (oprichting vereist tegen de start van de steunperiode en maximum 5 jaar) die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Alle Vlaamse starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid kunnen zich inschrijven. Meer informatie vind je terug op vito.be/nl/vito4starters. Inschrijven kan tot 19 januari 2024. Als winnaar krijg je een individueel begeleidingstraject ter waarde van € 25.000.

De Youth Start-Up Competition is er voor jongeren tussen 18 en 25 jaar met een duurzaam start-up idee. Meedoen kan door een video in te dienen waarin je je geëngageerde plannen voorstelt, de deadline is 25 september 2023. Uit de inzendingen zullen drie kandidaten gekozen worden die uitgenodigd worden op een conventie in Bilboa, midden november. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier kan je vinden op de website van de Europese Commissie

Vanaf 2024 reikt het VBO de 'Circular Business Awards' uit, als opvolger van de 'Belgian Business Award for the environment'. Hiermee worden ondernemingen beloond die met succes een circulair businessmodel omarmen en duurzame en economisch haalbare innovatie en ecodesign toepassen. Zowel kleine en grote ondernemingen mogen deelnemen, evenals start-ups of reeds lang actieve bedrijven. Een kandidatuur indienen kan van 1 juni tot en met 31 oktober 2023. De awarduitreiking vindt plaats op 14 maart 2024. Meer info op www.circularbusinessawards.be.