Wedstrijden voor ondernemers

Laatst gewijzigd op 8 nov 2021 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
starters en bestaande ondernemingen
Voor wat
wedstrijden voor ondernemingen
Prijzen
varieert van geldprijzen, coaching & advies tot media-aandacht

Wat houdt de maatregel in

Er worden jaarlijks heel wat wedstrijden voor starters en ondernemers georganiseerd. Vaak vanuit de overheid of met steun van een overheid, maar er zijn uiteraard heel wat privé-initiatieven. De prijzen zijn zeer divers: een geldprijs, coaching trajecten, toeleiding naar netwerken of toeleiding naar financiering. Bij wijze van voorbeeld geven we hier een overzicht van een aantal lopende ondernemings(plan)wedstrijden voor ondernemers in Vlaanderen.

Starten

Start Academy for young entrepreneurs

'Start Academy' richt zich tot universiteits- en hogeschoolstudenten en is zowel een academie als een wedstrijd. Tijdens het wedstrijdjaar worden verschillende workshops en een residentieel seminarie georganiseerd. De wedstrijd voorziet individuele coaching en begeleiding van geselecteerde en niet-geselecteerde teams. De prijzenpot bestaat onder meer uit een geldprijs tot € 1.500 en tot € 15.000 aan consultancy uren van een aantal partners. Inschrijven voor de volgende editie kan tot 18 februari 2022. Meer info op start-academy.be

SESSY Awards

Indien je student én ondernemer bent, kan je steeds meedingen naar een SESSY Award. Naast de erkenning wordt er onder meer € 5.000 aan prijzengeld voorzien. Meer informatie kan je terugvinden op sessy.be. De wedstrijd is een initiatief van UStart Belgium, een organisatie voor ondernemende studenten actief in heel wat studentensteden. De awardceremonie vindt dit jaar plaats op 4 maart 2021, inschrijven voor deze competitie kon tot 5 februari 2021. 

Ondernemen & innoveren

Beloftevolle KMO en KMO van het jaar

De 'UNIZO Kmo van het jaar' is een prestigieuze prijs, weggelegd voor de beste Vlaamse kmo die zich onderscheidt in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Met deze titel schittert de winnende kmo één jaar lang zowel in de media als op verschillende UNIZO-events. De inschrijvingen voor de verkiezing van 2021 zijn reeds afgesloten. Meer informatie op www.unizokmovanhetjaar.be.

De Bertjes

‘De Bertjes’ is een jaarlijkse award die innovatieve ondernemers in de bloemetjes zet. De laureaten krijgen een vorm van concrete ondersteuning en geldprijzen tot € 5.000. De wedstrijd gaat uit van ondernemer Bert Van Wassenhove en de Cronos Groep en wordt o.m. ondersteund door PMV. Meer info op debertjes.be. Voor het jaar 2021 last de organisatie even een pauze in.

Onderneming en Scale-up van het jaar

'Onderneming van het Jaar' en de 'prijs van de Vlaamse regering voor de Scale-up van het Jaar' zijn begeerde bekroningen in België. Een titel die is weggelegd voor het kruim van de Belgische ondernemingen die zich onderscheiden op het vlak van ondernemerschap, innovatie, strategie, doorzettingsvermogen, internationalisatie en verantwoord bestuur. De winnaar oogst bewondering van de hele bedrijfswereld en geniet heel wat media-aandacht. Bovendien opent de titel deuren naar nieuwe markten en klanten. Meer info over het wedstrijdverloop op www.ey.com/nl_be/eoy. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 7 december 2021.

Womed Award en De Belofte

Jaarlijks worden de 'Womed Award' en de 'Award voor de Belofte' uitgereikt aan twee vrouwelijke ondernemers met een grote dosis dynamiek, visie en engagement. De winnaars van de prijs vervullen gedurende 12 maanden actief de rol van ambassadrice voor het vrouwelijk ondernemerschap. Meer info over het wedstrijdverloop op markantvzw.be/womedaward. Je kandidaat stellen voor deze editie kon alvast tot en met zondag 7 november 2021. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 9 maart 2022.

Duurzaam Ondernemen

Belgian Business Award for the environment

Om de twee jaar reikt het VBO de 'Belgian Business Award for the environment' uit. Hiermee worden ondernemingen beloond die zich onderscheiden op het vlak van duurzame ontwikkeling en meer specifiek via milieutechnologie of –strategie. Zowel kleine en grote ondernemingen mogen deelnemen, evenals start-ups of reeds lang actieve bedrijven. De volgende editie zal plaatsvinden in maart 2022. De inschrijvingen waren open tot 31 oktober 2021. Meer info op www.bbae.be.

BKRK-award

De BKRK-award is een wedstrijd met een focus op vakmanschap en ondernemerschap. Ze bestaat uit het ontwikkelen van een product, dienst of onderzoek dat het authentieke vakmanschap vertegenwoordigt in gebruik, techniek, materiaal en duurzaamheid. Het product of project wordt ontwikkeld vanuit een innovatieve en hedendaagse relevantie. Bokrijk en VAKlab zijn de organisatoren, het thema in 2020 is 'glas'. Inschrijven voor deze editie kon tot en met 1 oktober 2020. Meer informatie op www.bkrkaward.be.

Impact Now

De organisatie Impact Now zet initiatieven die streven naar positieve verandering in België in de kijker. Ondernemingen die in de prijzen vallen, krijgen onder meer begeleiding van LITA.co, SI2 Fund, BeeFounders en EVPA. Zowel start-ups, scale-ups als kmo's kunnen in verschillende categorieën meedingen via pitches in Luik, Gent, Charleroi, Antwerpen en Brussel. Meer informatie op: impactnow.be/award/?lang=nl. De laatste uitreiking vond plaats in 2019.

SE'nSE Fonds

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert jaarlijks een projectoproep voor het SE'nSE Fonds, een zaaikapitaalfonds voor milieugerichte start-ups. Tot 5 start-ups maken kans op een bedrag van maximaal € 50.000 aan zaaikapitaal. SE’nSE richt zich op startende ondernemers die gevestigd zijn in België en een project ontwikkelen met een positieve invloed op het milieu. Alle informatie vind je terug op www.foundationfuturegenerations.org/nl. De oproep voor 2021 is reeds afgesloten.

Cleantech Hero

Vier keer per jaar kiezen Cleantech Flanders, haar partners en leden een Cleantech Hero in telkens een ander cleantechdomein. De winnaar draagt telkens gedurende 1 jaar het label van Cleantech in de bedrijfscommunicatie en verkrijgt vermeldingen via verschillende promotiekanalen.

Symbiosewedstrijd Haven van Antwerpen

Port of Antwerp organiseert samen met de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), VITO en Essenscia, een open oproep voor projecten die door sterke industriële partnerships bijdragen aan gesloten materiaalkringlopen. Twee projecten krijgen daarbij de mogelijkheid om met de nodige ondersteuning van een symbioseproject of studie uit te voeren. Het havenbedrijf draagt hiervoor per project € 50.000 bij. Bedrijven die actief zijn in de Antwerpse haven kunnen deelnemen, ook samenwerkingsverbanden zijn mogelijk. Het volledige wedstrijdreglement is te vinden op www.portofantwerp.com/nl/symbiose-wedstrijd. De deadline is 6 januari 2022. 

Creatief Ondernemen

Belgian Fashion Awards - BFA

Met deze wedstrijd wil men lokale modemerken in de spotlights zetten. Alle informatie is terug te vinden op: www.belgianfashionawards.be. De uitreiking zal plaatsvinden op 25 november 2021 in Antwerpen.

Belgian Game Awards

De Belgian Game Awards worden uitgereikt aan de beste games en game studios van het land. Er zijn verschillende categorieën waaronder die voor beste console of mobiele game. Alle info vind je op awards.belgiangames.be. Inschrijven kon tot en met 19 mei 2021.

Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards van Flanders DC tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design, oplossingsgericht en richtinggevend, een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Aanmelden voor de editie 2022 kon tot 31 mei 2021. Alle informatie is te vinden op www.henryvandevelde.be.

Internationaal Ondernemen

BelCham-awards

De Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel (BelCham) bekroont elk jaar Belgische ondernemingen en mensen die de economische band tussen de VS en België versterken. Er zijn verschillende prijzen zoals die voor onderneming van het jaar en de meest beloftevolle onderneming. Meer informatie op www.belcham.org.

Leeuw van de Export (FIT)

Flanders Investment & Trade (FIT) organiseert jaarlijks een wedstrijd voor Vlaamse bedrijven die zich hebben onderscheiden op het vlak van export. FIT reikt aan de winnaar van de wedstrijd een trofee uit: de Leeuw van de Export (LvdE). Met de LvdE zet FIT Vlaamse bedrijven in de kijker met uitzonderlijke exportresultaten. Meer informatie en het wedstrijdverloop kan je terugvinden op www.leeuwvandeexport.be. Kandidaten konden zich inschrijven tot maandag 31 mei 2021.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel en andere maatregelen in de Subsidiedatabank? Dat kan via de gratis 'Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank'.

Contact

Adres

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail
Website