Wedstrijden voor ondernemers

Laatst gewijzigd op 5 jan 2024 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
(startende) ondernemingen
Voor wat
wedstrijden voor ondernemingen
Prijzen
varieert van geldprijzen, coaching & advies tot media-aandacht

Wat houdt de maatregel in

Er worden jaarlijks heel wat wedstrijden voor starters en ondernemers georganiseerd. Vaak vanuit de overheid of met steun van een overheid, maar er zijn uiteraard heel wat privé-initiatieven. De prijzen zijn zeer divers: een geldprijs, coaching trajecten, toeleiding naar netwerken of toeleiding naar financiering. Bij wijze van voorbeeld geven we hier een overzicht van een aantal lopende ondernemingswedstrijden voor ondernemers in Vlaanderen.

Starten

Start Academy for young entrepreneurs

'Start Academy' richt zich tot universiteits- en hogeschoolstudenten en is zowel een academie als een wedstrijd. Tijdens het wedstrijdjaar worden verschillende workshops en een residentieel seminarie georganiseerd. De wedstrijd voorziet individuele coaching en begeleiding van geselecteerde en niet-geselecteerde teams. De prijzenpot bestaat onder meer uit een geldprijs tot € 1.500 en tot € 15.000 aan consultancy uren van een aantal partners. Inschrijven voor deze editie kan tot 16 februari 2024. Meer info op start-academy.be.

SESSY Awards

Indien je student én ondernemer bent, kan je steeds meedingen naar een SESSY Award. Naast de erkenning wordt er onder meer € 5.000 aan prijzengeld voorzien. Meer informatie kan je terugvinden op sessy.be. De wedstrijd is een initiatief van UStart Belgium, een organisatie voor ondernemende studenten actief in heel wat studentensteden. De awardceremonie vond dit jaar plaats op 29 maart 2023, inschrijven voor deze competitie kon tot 12 februari 2023.

Starter van het jaar

Jaarlijks organiseert Unizo een wedstrijd rond 'de Starter van het jaar'. Kandidaat stellen kan tot 26 januari 2024, de officiële uitreiking volgde op 19 februari 2024. De winnaar ontvangt naast de award ook 1 jaar lidmaatschap van de organisatie en bekendheid via de verschillende mediakanalen. Meer informatie over het verloop is te vinden op de website van Unizo

Ondernemen & innoveren

Beloftevolle KMO en KMO van het jaar

De 'UNIZO Kmo van het jaar' is een prijs voor de beste Vlaamse kmo die zich onderscheidt in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Met deze titel schittert de winnende kmo één jaar lang zowel in de media als op verschillende UNIZO-events. Meer info is na te lezen op www.unizokmovanhetjaar.be.

De Bertjes

‘De Bertjes’ is een jaarlijkse award die innovatieve ondernemers in de bloemetjes zet. De laureaten krijgen een vorm van concrete ondersteuning en geldprijzen tot € 5.000.De wedstrijd gaat uit van ondernemer Bert Van Wassenhove en de Cronos Groep en wordt o.m. ondersteund door PMV. Meer info op debertjes.be. De voorbije jaren laste de organisatie een pauze in.

Onderneming en Scale-up van het jaar

'Onderneming van het Jaar' en de 'prijs van de Vlaamse regering voor de Scale-up van het Jaar' zijn begeerde bekroningen in België. Een titel die is weggelegd voor het kruim van de Belgische ondernemingen die zich onderscheiden op het vlak van ondernemerschap, innovatie, strategie, doorzettingsvermogen, internationalisatie en verantwoord bestuur. De winnaar oogst bewondering van de hele bedrijfswereld en geniet heel wat media-aandacht. Bovendien opent de titel deuren naar nieuwe markten en klanten. Meer info over het wedstrijdverloop op www.ey.com/nl_be/eoy/selectie

Womed Award en De Belofte

Jaarlijks worden de 'Womed Award' en de 'Award voor de Belofte' uitgereikt aan twee vrouwelijke ondernemers met een grote dosis dynamiek, visie en engagement. De winnaars van de prijs vervullen gedurende 12 maanden actief de rol van ambassadrice voor het vrouwelijk ondernemerschap. Meer info over het wedstrijdverloop op markantvzw.be/womedaward. Je kandidaat stellen voor deze editie kan tussen 13 november 2023 en 14 januari 2024. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 15 mei 2024.

VLAIO Award

Vanaf 2024 zet VLAIO jaarlijks bedrijven in de kijker als straffe ambassadeurs die met hun project een betekenisvolle impact maken. De VLAIO AWARD bekroont innovatieve professionele projecten: één met een belangrijk economisch succes, één met een grote sociale meerwaarde en één met een opvallende ecologische impact. Kmo's die in de laatste vijf jaar minstens één project met VLAIO-steun succesvol afwerkten, kunnen deelnemen. De kandidaturen moesten binnen zijn uiterlijk op 3 januari 2024 om 17u. Meer informatie zoals het reglement en het kandidaatstellingsformulier kan je terugvinden via de VLAIO-website

Duurzaam Ondernemen

Radicale vernieuwers

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera, in samenwerking met VLAIO en de Nationale Loterij. Er wordt gezocht naar burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen met nieuwe oplossingen voor onder meer energie, mobiliteit, inclusie, zorg, circulaire economie, arbeidsmarkt, armoede en voeding. Inschrijven voor de wedstrijd kon tot en met 24 februari 2022. Begin maart koos de jury uit de inzendingen 10 Radicale Vernieuwers. Het prijzenpakket bestaat uit media-aandacht en een promotiepakket om bekend te worden in heel Vlaanderen en Brussel. 

Belgian Business Award for the environment

Vanaf 2024 reikt het VBO de 'Circular Business Awards' uit, als opvolger van de 'Belgian Business Award for the environment'. Hiermee worden ondernemingen beloond die met succes een circulair businessmodel omarmen en duurzame en economisch haalbare innovatie en ecodesign toepassen. Zowel kleine en grote ondernemingen mogen deelnemen, evenals start-ups of reeds lang actieve bedrijven. Een kandidatuur indienen kan van 1 juni tot en met 31 oktober 2023. De awarduitreiking vindt plaats op 14 maart 2024. Meer info op www.circularbusinessawards.be.

BKRK-award

De BKRK-award is een wedstrijd met een focus op vakmanschap en ondernemerschap. Ze bestaat uit het ontwikkelen van een product, dienst of onderzoek dat het authentieke vakmanschap vertegenwoordigt in gebruik, techniek, materiaal en duurzaamheid. Het product of project wordt ontwikkeld vanuit een innovatieve en hedendaagse relevantie. Bokrijk en VAKlab zijn de organisatoren, in 2024 staat het thema Hout centraal. Inschrijven voor deze editie kan tot 1 april 2024. Meer informatie op www.bokrijk.be/nl/bkrk-award.

SE'nSE Fonds

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert jaarlijks een projectoproep voor het SE'nSE Fonds, een zaaikapitaalfonds voor milieugerichte start-ups. Tot 5 start-ups maken kans op een bedrag van maximaal € 50.000 aan zaaikapitaal. SE’nSE richt zich op startende ondernemers die gevestigd zijn in België en een project ontwikkelen met een positieve invloed op het milieu. Alle informatie vind je terug op www.foundationfuturegenerations.org/nl. Een kandidaatdossier indienen voor de huidige achtste projectoproep kon tot en met 6 juli 2023 (middernacht).

Cleantech Hero

Vier keer per jaar kiezen Cleantech Flanders, haar partners en leden een Cleantech Hero in telkens een ander cleantechdomein. De winnaar draagt telkens gedurende 1 jaar het label van Cleantech in de bedrijfscommunicatie en verkrijgt vermeldingen via verschillende promotiekanalen.

VITO4STARTERS

Met deze wedstrijd ondersteunt VITO jonge kmo's (oprichting vereist tegen de start van de steunperiode en maximum 5 jaar) die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Alle Vlaamse starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid kunnen zich inschrijven. Heb je een idee om materialen of processen meer circulair te maken? Heb je een proces ontwikkeld dat de CO2-uitstoot verlaagt of minder water verbruikt? Of heb je een intelligent of efficiënt energiesysteem bedacht? Dan is VITO4STARTERS het ideale programma om deze ideeën te laten groeien. Meer informatie vind je terug op vito.be/nl/vito4starters. De uiterste inschrijvingsdatum is 19 januari 2024.

Creatief Ondernemen

Belgian Fashion Awards - BFA

Met deze wedstrijd wil men lokale modemerken in de spotlights zetten. Alle informatie is terug te vinden op: www.belgianfashionawards.be. De laatste uitreiking vond plaats op 24 november 2022 in Antwerpen.

Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards van Flanders DC tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design, oplossingsgericht en richtinggevend, een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Aanmelden voor de editie 2024 kon tot 31 mei 2023. Alle informatie is te vinden op www.henryvandevelde.be.

Internationaal Ondernemen

BelCham-awards

De Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel (BelCham) bekroont elk jaar Belgische ondernemingen en mensen die de economische band tussen de VS en België versterken. Er zijn verschillende prijzen zoals die voor onderneming van het jaar en de meest beloftevolle onderneming. Meer informatie op www.belcham.org.

Flanders International Business Awards

Met de Flanders International Business Awards zet FIT bedrijven in de kijker met opvallende exportresultaten, uitzonderlijke investeringsdossiers en unieke verhalen van startups. Deze awards zijn de opvolger van de Leeuw van de Export, die tussen 2002 en 2022 Vlaamse exporterende bedrijven in de kijker zette. Meer informatie over de nieuwe awards is te vinden op www.flandersinternationalbusinessawards.be. Op 20 september 2023 vond de eerste editie plaats in Brussels Airport.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel en andere maatregelen in de Subsidiedatabank? Dat kan via de gratis 'Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank'.

Contact

Adres

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail
Website