Wedstrijden voor ondernemers

Laatst gewijzigd op 16 okt 2018 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
starters en bestaande ondernemingen
Voor wat
wedstrijden voor ondernemingsplannen en ondernemingen
Prijzen
Varieert van geldprijzen, coaching & advies tot media-aandacht

Wat houdt de maatregel in

Er worden jaarlijks heel wat wedstrijden voor starters en ondernemers georganiseerd. Vaak vanuit de overheid of met steun van een overheid, maar er zijn uiteraard heel wat privé-initiatieven. De prijzen zijn zeer divers: een geldprijs, coaching trajecten, toeleiding naar netwerken, toeleiding naar financiering. Bij wijze van voorbeeld geven we hier een overzicht van een aantal lopende ondernemings(plan)wedstrijden voor ondernemers in Vlaanderen.

Bizidee

'Bizidee' is de wedstrijd is die op zoek gaat naar het beste ondernemingsplan van Vlaanderen. Met de steun van een persoonlijke coach, een netwerk van bekwame experts en ervaren ondernemers worden deelnemers begeleid bij de opmaak van hun ondernemingsplan. Vanaf editie 14 organiseert 'Bizidee' enkel nog inspiratiedagen waarop je coaching kan krijgen en/of workshops kan volgen. Je kan deelnemen aan deze ondernemingsplanwedstrijd tot 4 november 2018. Het prijzengeld loopt op tot € 15.000. Meer info op bizidee.be.

Climate Launch Pad Competition

'ClimateLaunchpad' is een internationale wedstrijd, georganiseerd door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), die mooie kansen biedt aan start-ups, studenten, ondernemers om kennis te verwerven, een uitgebreid netwerk uit te bouwen en internationale groei te realiseren. Net zoals in de andere Europese landen, worden in België de beste cleantech ideeën verzameld op basis van hun impact op klimaatverandering, hun groeipotentieel, vaardigheden en enthousiasme. De beste ideeën krijgen toegang tot het Climate-KIC Accelerator programma, Europa’s belangrijkste klimaatinnovatiebeleid. De uiteindelijke winnaar van de Europese finale ontvangt ook een geldprijs ter waarde van € 10.000, de runner-up ontvangt € 5.000 en het idee met de derde plaats ontvangt € 2.500. De deadline om in te dienen voor België was 20 mei 2018. Meer info op climatelaunchpad.org/countries/belgium/.

Beloftevolle KMO en KMO van het jaar

De 'UNIZO Kmo van het jaar' is een prestigieuze prijs, weggelegd voor de beste Vlaamse kmo die zich onderscheidt in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Met deze titel schittert de winnende kmo 1 jaar lang zowel in de media als op verschillende UNIZO-events. Zich kandidaat stellen voor de  KMO Laureaat of Beloftevolle KMO 2018 kon tot en met 15 augustus 2018 op provinciaal niveau.  De prijsuitreiking van de nationale Beloftevolle KMO en KMO van het jaar 2018 zal doorgaan op 28 november 2018. Meer info op www.unizokmovanhetjaar.be.

Onderneming en Scale-up van het jaar

'Onderneming van het Jaar' en de 'prijs van de Vlaamse regering voor de Scale-up van het Jaar' zijn begeerde bekroningen in België. Een titel die is weggelegd voor het kruim van de Belgische ondernemingen die zich onderscheiden op het vlak van ondernemerschap, innovatie, strategie, doorzettingsvermogen, internationalisatie en verantwoord bestuur. De winnaar oogst bewondering van de hele bedrijfswereld en geniet heel wat media-aandacht. Bovendien opent de titel deuren naar nieuwe markten en klanten. De nationale uitreiking van deze wedstrijden vond plaats op 16 oktober 2018. Meer info op ey.com/be/en/about-us/entrepreneurship/entrepreneur-of-the-year/nl_onderneming-van-het-jaar

Start Academy for young entrepreneurs

'Start Academy' richt zich tot universiteits- en hogeschoolstudenten en is zowel een academie als een wedstrijd. Tijdens het wedstrijdjaar worden verschillende workshops en een residentieel seminarie georganiseerd. De wedstrijd voorziet individuele coaching en begeleiding van geselecteerde en niet-geselecteerde teams. De prijzenpot bestaat uit een geldprijs tot € 2.500 en tot € 15.000 aan consultancy uren van een aantal partners. De finale van deze wedstrijd vond dit jaar plaats op 18 april 2018. Meer info op start-academy.be.

Womed Award en De Belofte

Jaarlijks worden de 'Womed Award' en de 'Award voor de Belofte' uitgereikt aan twee vrouwelijke ondernemers met een grote dosis dynamiek, visie en engagement. De winnaars van de prijs vervullen gedurende 12 maanden actief de rol van ambassadrice voor het vrouwelijk ondernemerschap. Voor de 20e keer gaan Markant vzw, UNIZO en Agentschap Innoveren en Ondernemen op zoek naar vrouwelijk ondernemerstalent voor deze verkiezingen. De kandidatuur wordt ingediend uiterlijk op 11 november 2018. Meer info op www.womedaward.be

Belgian Business Award for the environment

Om de twee jaar reikt het VBO de 'Belgian Business Award for the environment' uit. Hiermee worden ondernemingen beloond die zich onderscheiden op het vlak van duurzame ontwikkeling en meer specifiek via milieutechonologie of –strategie. Zowel kleine en grote ondernemingen mogen deelnemen, evenals start-ups of reeds lang actieve bedrijven. Dit jaar loopt de wedstrijd niet. Vanaf het najaar 2019 kan er ingeschreven worden voor de prijsuitreiking die zal plaatsvinden in de lente van 2020. Meer info op www.vbo.be.

De Bertjes

‘De Bertjes’ is een jaarlijkse award die innovatieve ondernemers in de bloemetjes zet. De laureaten krijgen een vorm van concrete ondersteuning en geldprijzen tot € 5.000. Er zijn drie verschillende categorieën: starters met een goed idee, bedrijven die reeds hun eerste klanten hebben en ondernemers op weg naar een internationale doorbraak. Inschrijven kon voor 30 september 2018, de awardceremonie vond plaats op 12 oktober 2018 in Antwerpen (StartUpVillage). De wedstrijd gaat uit van ondernemer Bert Van Wassenhove en de Cronos Groep in samenwerking met onder meer BAN Vlaanderen, Startersfabriek, Vlajo en WinWinner. Meer info op venturepublisher.com/debertjes-inschrijven/#debertjes .

The Chivas Venture

The Chivas Venture is een internationale wedstrijd gericht op sociale en duurzame ondernemers. Je kandidaat stellen kan tot 31 oktober 2018. Meer informatie omtrent alle criteria en toegangsvoorwaarden vind je op de site bij de rubriek www.chivas.com/the-venture/about. Zo moet je als ondernemer ouder zijn dan 25 jaar en mag de omzet niet meer dan € 1,5 miljoen bedragen. De prijzen omvatten o.m.1 miljoen dollar prijzengeld, coaching én een acceleratietraject met gelijkgestemde ondernemers uit de hele wereld. De Belgische finale van Chivas Venture kan je op 20 november 2018 beleven tijdens het jaarlijks netwerkcongres over sociale innovatie en sociaal ondernemerschap New Ideals, georganiseerd door de Sociale InnovatieFabriek in samenwerking met Cera, de Nationale Loterij, Agentschap Innoveren en Ondernemen en Chivas Venture. Meer info op www.chivas.com en www.newideals.be.

Contact

Adres

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail
Website