Wedstrijden voor ondernemers

Laatst gewijzigd op 15 okt 2019 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
starters en bestaande ondernemingen
Voor wat
wedstrijden voor ondernemingen
Prijzen
varieert van geldprijzen, coaching & advies tot media-aandacht

Wat houdt de maatregel in

Er worden jaarlijks heel wat wedstrijden voor starters en ondernemers georganiseerd. Vaak vanuit de overheid of met steun van een overheid, maar er zijn uiteraard heel wat privé-initiatieven. De prijzen zijn zeer divers: een geldprijs, coaching trajecten, toeleiding naar netwerken of toeleiding naar financiering. Bij wijze van voorbeeld geven we hier een overzicht van een aantal lopende ondernemings(plan)wedstrijden voor ondernemers in Vlaanderen.

Starten

Bizidee

'Bizidee' is de wedstrijd die op zoek gaat naar het beste ondernemingsplan van Vlaanderen. Tot begin november 2019 kan je jouw plan indienen. Nadien volgen de jurering en de pitches. De prijsuitreiking vindt in december plaats. Het prijzengeld loopt op tot € 20.000. Wens je begeleiding voor het opmaken van je plan dan kan je doorheen het jaar terecht op de verschillende 'Nachten van de Inspiratie.' Op de Pop polls kan je dan weer je ideeën laten waarderen door het publiek en een jury. Meer info en data op bizidee.be.

Start Academy for young entrepreneurs

'Start Academy' richt zich tot universiteits- en hogeschoolstudenten en is zowel een academie als een wedstrijd. Tijdens het wedstrijdjaar worden verschillende workshops en een residentieel seminarie georganiseerd. De wedstrijd voorziet individuele coaching en begeleiding van geselecteerde en niet-geselecteerde teams. De prijzenpot bestaat uit een geldprijs tot € 2.500 en tot € 15.000 aan consultancy uren van een aantal partners. De finale van deze wedstrijd vond dit jaar plaats op april 2019. Meer info op start-academy.be.

Ondernemen & innoveren

Beloftevolle KMO en KMO van het jaar

De 'UNIZO Kmo van het jaar' is een prestigieuze prijs, weggelegd voor de beste Vlaamse kmo die zich onderscheidt in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Met deze titel schittert de winnende kmo één jaar lang zowel in de media als op verschillende UNIZO-events. Dit jaar zijn er drie verschillende categorieën: KMO Dienstenbedrijf van het Jaar, KMO Maakbedrijf van het Jaar en Beloftevolle KMO van het Jaar. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot en met 8 juli 2019. Meer info over het volledige wedstrijdverloop op www.unizokmovanhetjaar.be.

De Bertjes

‘De Bertjes’ is een jaarlijkse award die innovatieve ondernemers in de bloemetjes zet. De laureaten krijgen een vorm van concrete ondersteuning en geldprijzen tot € 5.000. Er zijn vier verschillende categorieën: starters met een goed idee, bedrijven die reeds hun eerste klanten hebben, ondernemers op weg naar een internationale doorbraak en bedrijfsinnovatie. De awardceremonie vindt plaats op 18 oktober 2019. Inschrijven kon voor 30 september 2019. De wedstrijd gaat uit van ondernemer Bert Van Wassenhove en de Cronos Groep en wordt o.m. ondersteund door PMV. Meer info op venturepublisher.com/debertjes/ .

Onderneming en Scale-up van het jaar

'Onderneming van het Jaar' en de 'prijs van de Vlaamse regering voor de Scale-up van het Jaar' zijn begeerde bekroningen in België. Een titel die is weggelegd voor het kruim van de Belgische ondernemingen die zich onderscheiden op het vlak van ondernemerschap, innovatie, strategie, doorzettingsvermogen, internationalisatie en verantwoord bestuur. De winnaar oogst bewondering van de hele bedrijfswereld en geniet heel wat media-aandacht. Bovendien opent de titel deuren naar nieuwe markten en klanten. Meer info over het wedstrijdverloop op ey.com/be/en/about-us/entrepreneurship/entrepreneur-of-the-year/nl_onderneming-van-het-jaar.

Womed Award en De Belofte

Jaarlijks worden de 'Womed Award' en de 'Award voor de Belofte' uitgereikt aan twee vrouwelijke ondernemers met een grote dosis dynamiek, visie en engagement. De winnaars van de prijs vervullen gedurende 12 maanden actief de rol van ambassadrice voor het vrouwelijk ondernemerschap. Je kandidaat stellen voor de verkiezingen van 2020 kan nog tot 17 november 2019. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 4 maart 2020. Meer info over het wedstrijdverloop op www.womedaward.be

Duurzaam Ondernemen

Belgian Business Award for the environment

Om de twee jaar reikt het VBO de 'Belgian Business Award for the environment' uit. Hiermee worden ondernemingen beloond die zich onderscheiden op het vlak van duurzame ontwikkeling en meer specifiek via milieutechonologie of –strategie. Zowel kleine en grote ondernemingen mogen deelnemen, evenals start-ups of reeds lang actieve bedrijven. Dit jaar loopt de wedstrijd niet. Vanaf het najaar 2019 kan er ingeschreven worden voor de prijsuitreiking die zal plaatsvinden in de lente van 2020. Meer info op www.vbo.be.

BKRK-award

De BKRK-award is een wedstrijd met een focus op vakmanschap en ondernemerschap. Ze bestaat uit het ontwikkelen van een product, dienst of onderzoek dat het authentieke vakmanschap vertegenwoordigt in gebruik, techniek, materiaal en duurzaamheid. Het product of project wordt ontwikkeld vanuit een innovatieve en hedendaagse relevantie. Bokrijk en VAKlab zijn de organisatoren, het thema voor 2019 is 'textiel'. Inschrijven kon online van 6 februari 2019 tot en met 21 april 2019 op www.bkrkaward.be.

Chivas Venture

The Chivas Venture is een internationale wedstrijd gericht op sociale en duurzame ondernemers. Meer informatie omtrent alle criteria en toegangsvoorwaarden vind je op de site bij de rubriek www.chivas.com/the-venture/about. Zo moet je als ondernemer ouder zijn dan 25 jaar en mag de omzet niet meer dan € 1,5 miljoen bedragen. De prijzen omvatten o.m.1 miljoen dollar prijzengeld, coaching én een acceleratietraject met gelijkgestemde ondernemers uit de hele wereld. Meer info op www.chivas.com en www.newideals.be.

Climate Launch Pad Competition

'ClimateLaunchpad' is een internationale wedstrijd, georganiseerd door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), die mooie kansen biedt aan start-ups, studenten, ondernemers om kennis te verwerven, een uitgebreid netwerk uit te bouwen en internationale groei te realiseren. Net zoals in de andere Europese landen, worden in België de beste cleantech ideeën verzameld op basis van hun impact op klimaatverandering, hun groeipotentieel, vaardigheden en enthousiasme. De beste ideeën krijgen toegang tot het Climate-KIC Accelerator programma, Europa’s belangrijkste klimaatinnovatiebeleid. De uiteindelijke winnaar van de Europese finale ontvangt ook een geldprijs ter waarde van € 10.000, de runner-up ontvangt € 5.000 en het idee met de derde plaats ontvangt € 2.500. Meer info op climatelaunchpad.org/countries/belgium/.

Impact Now

De organisatie Impact Now zet initiatieven die streven naar positieve verandering in België in de kijker. De awarduitreiking vond dit jaar plaats op 24 juni 2019. Ondernemingen die in de prijzen vallen, krijgen onder meer begeleiding van LITA.co, SI2 Fund, BeeFounders en EVPA. Zowel start-ups, scale-ups als kmo's kunnen in verschillende categorieën meedingen via pitches in Luik, Gent, Charleroi, Antwerpen en Brussel. Inschrijven hiervoor kan op impactnow.be/award/?lang=nl

SE'nSE Fonds

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert voor het vierde jaar op rij een projectoproep voor het SE'nSE Fonds, een zaaikapitaalfonds voor milieugerichte start-ups. Tot 5 start-ups maken kans op een bedrag van maximaal € 50.000 aan zaaikapitaal. SE’nSE richt zich op startende ondernemers die gevestigd zijn in België en een project ontwikkelen met een positieve invloed op het milieu. Een dossier indienen kon tot en met 27 juni 2019. Eind oktober maakt de jury de laureaten bekend. De selectiecriteria en andere informatie vind je terug op www.foundationfuturegenerations.org/nl.

Creatief Ondernemen

Belgian Fashion Awards - BFA

Met deze wedstrijd wil men lokale modemerken in de spotlights zetten. Op 21 november 2019 organiseert Flanders DC samen met MAD Brussel, WBDM en Knack/Le Vif Weekend de derde editie van deze 'Belgian Fashion Awards' (BFA 2019). Je kan jouw modemerk kandidaat stellen tot 15 september 2019. Alle informatie en het inschrijvingsformulier is terug te vinden op: www.flandersdc.be/nl/de-creatieve-sector/agenda/call-fashion-brand-of-the-year-2019

Belgian Game Awards

Deze awardshow richt zich tot de Belgische game-industrie. De prijsuitreiking vond dit jaar plaats op 15 februari 2019. Er zijn verschillende categorieën waaronder die voor beste console of mobiele game. Flanders DC zal een 'Business Award' overhandigen aan de game-ontwikkelaar met een goeie dosis ondernemerschap in zich. Alle info vind je op awards.belgiangames.be.

Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards van Flanders DC tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design, oplossingsgericht en richtinggevend, een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Voor de editie 2020 worden er 12 Henry van de Velde Gold Awards (hiervoor kan je niet inschrijven) en 14 Henry van de Velde Awards uitgereikt uit verschillende categorieën. Inschrijven kon tot en met 21 mei 2019. De uitreiking zal plaatsvinden in januari 2020. Alle informatie is te vinden op www.henryvandevelde.be.

Internationaal Ondernemen

BelCham-awards

De Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel (BelCham) bekroont elk jaar Belgische ondernemingen en mensen die de economische band tussen de VS en België versterken. Er zijn verschillende prijzen zoals die voor onderneming van het jaar en de meest beloftevolle onderneming. Meer informatie op www.belcham.org.

Leeuw van de Export (FIT)

Flanders Investment & Trade (FIT) organiseert jaarlijks een wedstrijd voor Vlaamse bedrijven die zich hebben onderscheiden op het vlak van export. FIT reikt aan de winnaar van de wedstrijd een trofee uit: de Leeuw van de Export (LvdE). Met de LvdE zet FIT Vlaamse bedrijven in de kijker met uitzonderlijke exportresultaten. Je kandidaat stellen voor de 18de editie kon tussen 22 april en 24 mei 2019. Meer informatie en het wedstrijdverloop kan je terugvinden op www.leeuwvandeexport.be. De uitreiking vond dit jaar plaats op 18 september 2019.

Contact

Adres

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail
Website