Trividend

Laatst gewijzigd op 4 jun 2024 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
kmo's (incl. vzw's) actief in de sociale economie
Voor wat
financiering van duurzame projecten & tewerkstelling
Risicokapitaalfinanciering (achtergestelde lening & aandelenparticipatie)
bedragen tussen € 50.000 en € 600.000

Concrete financieringsplannen? Vertel ons jouw verhaal via het Financieringskompas, lees het thema Financiering of raadpleeg de Risicokapitaaldatabank op de website van VLAIO. 

Wat houdt de maatregel in

Trividend financiert en ondersteunt impact ondernemers met een duidelijke visie om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Ze focust op 3 doelgroepen: creatie van sociale tewerkstelling, circulaire oplossingen en sociale innovatie. Ze biedt financiering aan onder de vorm van achtergestelde en converteerbare leningen en participaties.

Trividend ondersteunt haar klanten bij het uitzetten van hun impactstrategie en de monitoring van hun resultaten. Ze werkt vanuit een netwerkstrategie en geeft toegang tot een breed netwerk van financiers, portefeuillebedrijven, maatwerkbedrijven, enz. Trividend is een publiek-privaat investeringsfonds en een erkende coöperatieve vennootschap opgericht in 2001. De organisatie is erkend als het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie.

Sinds 2017 beheert Trividend ook een apart fonds in samenwerking met de Provincie Antwerpen. Meer informatie kan je terugvinden bij de maatregel Provinciale steun voor de sociale economie (Renteloze lening voor sociaal-economische initiatieven).

Wie komt in aanmerking

Trividend investeert in drie soorten impact-ondernemers die de motor zijn voor systemische verandering.

  • Ze ondersteunt ondernemers die inzetten op het ontplooien van talent in onze maatschappij. Dit doen ze zowel in de Sociale Economie als bij andere ondernemingen die een goede omkadering, verregaande ondersteuning en gerichte opleiding bieden zodat in de samenleving niemand achterop geraakt.
  • Ze helpt circulaire pioniers groeien. Ze stuwen al wie die uitdagingen van onze maatschappij helpt oplossen. Zij die de kringlopen sluiten, duurzame alternatieven aanbieden en anders omgaan met de beperkte grondstoffen van onze planeet. De echte doeners van de Circulaire Economie.
  • Ze investeert in sociale innovatie. Het zijn ondernemingen die mensen dichter bij elkaar brengen en anders/beter laten samenwerken. Ze versterken het sociale weefsel van onze maatschappij. Soms met kleine interventies, soms met radicaal vernieuwende werkwijzen.

Trividend heeft een aanbod voor kleine en middelgrote vennootschappen en vzw’s die opstarten en een eerste validatie door de markt kunnen aantonen, die voor een groeifase staan of die na een moeilijke periode kapitaal nodig hebben om de verdere uitbouw van hun onderneming te verstevigen (werkkapitaal).

Voor Trividend Provincie Antwerpen moet de beoogde activiteit plaatsvinden in de Provincie Antwerpen en moet de toegekende investeringssteun aan bepaalde doelstellingen voldoen (zie Provinciale steun voor de sociale economie (Renteloze lening voor sociaal-economische initiatieven)).

Wat zijn de financieringsvoorwaarden

Trividend biedt financiering aan onder de vorm van achtergestelde en converteerbare leningen en participaties, met een minimum financiering van € 50.000 en een maximum van € 300.000.

Voor sociale economie ondernemers kan ze beroep doen op co-financiering van het Sociaal Investeringsfonds (SIFO), het maximum bedrag ligt dan € 600.000.

Daarnaast biedt Trividend opvolging en begeleiding, waardoor de kans op succes voor de onderneming verhoogd wordt.
Trividend Provincie Antwerpen biedt enkel achtergestelde leningen aan, met bedragen tot € 50.000. 

De-minimis

Investeringen vanuit Trividend met cofinanciering van SIFO of borg van Waarborgbeheer NV vallen onder de de-minimisverordening. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 300.000 bedragen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.