Opleidingen ondernemerschapscompetenties: subsidies

Laatst gewijzigd op 16 feb 2024 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
(startende) ondernemers
Voor wat
opleidingen ondernemerschapscompetenties
Subsidies
bedrag varieert per instrument

Wat houdt de maatregel in

Levenslang leren is voor iedereen een cruciaal gegeven maar vooral voor een (toekomstige) ondernemer is het in de steeds sneller evoluerende wereld cruciaal. Er bestaan heel wat tussenkomsten voor het volgen van opleidingen die je ondernemerschapscompetenties versterken zowel bij de voorbereiding van de start van de onderneming als erna.

In deze maatregel geven we een overzicht van de belangrijkste overheidsinitiatieven. 

Aanmoedigingspremie opleidingskrediet

Werk je in de privésector en onderbreek je jouw loopbaan om een opleiding te volgen in het kader van een ondernemerschapstraject? Dan kom je misschien in aanmerking voor een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.

De premie is een aanvullende uitkering die je ontvangt boven op uw onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Om in aanmerking te komen voor de aanmoedigingspremie opleidingskrediet moet je tijdskrediet opnemen van de RVA met motief opleiding.

De overige voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie vind je terug op Aanmoedigingspremie opleidingskrediet privésector.

Kmo-portefeuille

Ben je al ondernemer dan kan je voor je eigen opleiding, net als voor die van je werknemers, terecht bij de Kmo-portefeuille. Via deze maatregel kan je tot 30% (kleine onderneming) steun genieten voor het volgen van een opleiding. Meer informatie over de voorwaarden kan je terugvinden op www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille.

Jumpstarters

Ben je werkzoekend, werk je deeltijds of word je bedreigd door ontslag? Wil je de draad terug oppikken of ben je nieuw in ons land? En zou je een eigen zaak willen opstarten, dan kan je terecht bij ‘Jumpstarters’ (voorheen Maak werk van je zaak). Via dit initiatief word je begeleid door een ondernemersadviseur in jouw provincie en kan je ook gebruik maken van een opleidingsbudget.

De voorwaarden om deel te nemen vind je terug op www.jumpstarters.be.

Opleidingscheques

Voor je start met een onderneming, kan je als werknemer reeds opleidingen volgen om je voor te bereiden op deze start. Hiervoor kan je als werknemer zonder hoger onderwijs diploma opleidingscheques aanvragen. Je betaalt dan zelf maar de helft van het inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. 

Elk kalenderjaar kan je voor € 250 opleidingscheques aankopen. De overheid kan dus jaarlijks een subsidie verstrekken van € 125.

Alle voorwaarden voor het gebruik van opleidingscheques vind je terug op de webpagina Opleidingscheques voor werknemers.

Vrijstelling inschrijvingsgeld

Als je een opleiding volgt bij een centrum voor volwassenonderwijs, kan het inschrijvingsgeld in bepaalde situaties gedeeltelijk of volledig vrijgesteld worden.

Of je volledig of gedeeltelijk vrijgesteld wordt voor het betalen van je inschrijvingsgeld hangt af van je persoonlijke situatie. De voorwaarden kan je terug vinden op de webpagina Vrijstelling van inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.

Contact

Een overzicht van de fysieke kantoren van VLAIO kan je vinden op de website > adressen. Neem bij voorkeur contact op met VLAIO via e-mail of telefoon. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan het onderstaande postadres.

Adres

Koning Albert II-laan 15 bus 331
1210 Brussel
België

Telefoon
E-mail
Website