Land- en tuinbouwsector: investerings- en innovatiesteun
Samengevat
Wat houdt de maatregel in
Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt de Vlaamse land- en tuinbouw door duurzame investeringen te stimuleren om de structuur van de land- en tuinbouwbedrijven te verbeteren, hun rendabiliteit te verzekeren en de kostprijs te verminderen.
Daarnaast voorziet het Departement Landbouw & Visserij via het Europees partnerschap voor innovatie (EIP) ook innovatiesteun voor samenwerkingsverbanden. Het doel is innovatie in de land- en tuinbouwsector te stimuleren om economische ontwikkelingen te realiseren, en tegemoet te komen aan maatschappelijke uitdagingen.
Belangrijk hierbij is dat de investeringen een directe meerwaarde moeten betekenen voor de landbouwer als leverancier van de te verwerken of af te zetten landbouwproducten. De oproep richt zich tot verwerkers die activiteiten uitvoeren gelinkt aan bepaalde Nacebel-codes, groepen van landbouwers en een combinatie van deze begunstigden.
VLIF-steun
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volgende maatregelen:
- Land- en tuinbouwers
- Overnamesteun voor de jonge landbouwer
- Investeringssteun op land- en tuinbouwbedrijf
- Steun voor niet-productieve investeringen op het landbouwbedrijf
- Steun voor ontwikkeling van kleine landbouwondernemingen
- Projectsteun voor innovaties in de landbouw (jaarlijkse oproep)
- VLIF-waarborgregeling
- VLIF-waarborgregeling slechte conjunctuur
- Investeringen omkaderingssector
- Maatregelen voor (groepen van) spelers actief binnen Agrobusinesscomplex (ABC), zoals groepen van landbouwers, (tuinbouw)coöperaties en bedrijven die actief zijn in de verwerking en afzet van landbouwproducten
- VLIF-steun aan de agrovoedingssector (jaarlijkse oproep)
- Maatregelen voor proeftuinen – en centra
Omvang steun
De steun kan worden toegekend in de vorm van een rentesubsidie, een krediet, een subsidie of een waarborg afhankelijk van het instrument. Ook de steunbedragen variëren afhankelijk van het instrument.
De-minimis
De maatregel Investeringssteun op land- en tuinbouwbedrijf is gebaseerd op de Europese de-minimis-regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 200.000 bedragen. Meer informatie kan je terugvinden op de webpagina De-minimissteun.
Europees partnerschap voor innovatie (EIP)
Het Departement Landbouw & Visserij voorziet ook innovatiesteun via samenwerkingsverbanden. Het doel is innovatie in de land- en tuinbouwsector stimuleren om economische ontwikkelingen te realiseren, en tegemoet te komen aan maatschappelijke uitdagingen.
Land- en tuinbouwers, adviseurs, onderzoekers, ondernemers en/of andere actoren kunnen via deze maatregel een innovatief idee realiseren. Ze werken in een operationele groep samen aan een innovatieve, op het bedrijf toepasbare, oplossing voor een concreet vraagstuk of een opportuniteit. Zo ontwikkelen zij nieuwe praktijken, technologieën, processen en producten. De opgebouwde kennis wordt nadien breed verspreid.
Jaarlijks wordt er een oproep gelanceerd. Operationele groepen kunnen tot en met 14 juni 2022 een projectvoorstel rond een zelf gekozen onderwerp indienen.
Omvang steun
De subsidie is beperkt tot maximaal € 75.000 aan bewijsbare kosten per project. De projecten worden betoelaagd ten belope van maximaal 90% van de totale projectkosten (met uitzondering van de overhead en investeringskosten die niet worden gesubsidieerd):
Meer informatie op de website van Departement Landbouw & Visserij Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen.
Aanvraagprocedure
VLIF steunaanvragen verlopen via het e-loket. Voor meer informatie zie de webpagina VLIF-steunaanvraag.
Ook EIP-aanvragen verlopen via het e-loket. Voor meer informatie zie de webpagina Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.
Contact
Meer informatie is terug te vinden op de website lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/vlif-steun-voor-de-land-en-tuinbouw en Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen.
Voor inhoudelijke vragen kan je de provinciale buitendiensten contacteren.
Voor EIP kan je terecht op het email adres operationelegroepen@lv.vlaanderen.be.
Koning Albert II laan 35 bus 40
1030 Brussel
België